FeaturesPrima carte a Sofiei Coppola prezintă culisele filmelor ei

Prima carte a Sofiei Coppola prezintă culisele filmelor ei

“Sofia Coppola Archive: 1999 – 2023”, prima carte a regizoarei, prezintă culisele filmelor ei, de la “Lost in Translation” la “Priscilla”, reunind fotografii, fragmente de scenarii, planșe și notițe din cele opt lungmetraje lansate până în prezent.

PROIECT ÎN LOCKDOWN

Pentru Sofia Coppola, filmele nu trăiesc doar pe ecran, ci și în cutii în care a depozitat obiecte de la fiecare dintre proiectele ei. Acestea conțin scenarii, notițe și referințe, precum și planșe de dispoziție și amintiri. Mai presus de toate, există numeroase fotografii care documentează timpul petrecut pe diferite platouri de filmare. Pe măsură ce a răscolit ceea ce ea numea “vechituri”, în 2020, în timpul carantinei impuse în contextul pandemiei de Covid-19, a decis să facă o carte “pentru a le avea pe toate la un loc”.

ALBUM DE AMINTIRI

Primul volum al regizoarei care face o cronică a întregii ei opere. În timp ce arată ca o coffee table book masivă, Coppola preferă să o vadă mai degrabă ca pe un “album de amintiri”. În volum există o copie adnotată de regizoare a cărții ”The Virgin Suicides” a lui Jeffrey Eugenides, corespondența ei electronică cu Priscilla Presley pentru filmul ”Priscilla” și un decupaj cu o recenzie pozitivă a filmului ”On the Rocks” (2020) trimis de tatăl ei, regizorul Francis Ford Coppola.
Cartea este disponibilă pe mackbooks.eu.

FIECARE CAPITOL, DEDICAT UNUI FILM

Cartea are 488 de pagini, iar fiecare capitol e dedicat unuia dintre filmele ei. În colecția ei se numără obiecte precum fotografiile realizate de Tina Barney, care au servit drept referință pentru dormitoarele surorilor Lisbon din ”The Virgin Suicides” (1999), și o versiune a tabloului lui John Kacere care a inspirat cadrul de deschidere din ”Lost in Translation” (2003). 

SURSE DE INSPIRAȚIE

Introducerile făcute de Sofia Coppola fiecărui capitol scot și mai mult în evidență sursele sale creative: John Galliano și Institutul de Costume de la Met pentru ”Marie Antoinette” (2006) și cartea ”Mothers of Invention” (1996) a lui Drew Faust pentru ”The Beguiled” (2017, premiu pentru regie la Cannes).

SOFIA COPPOLA

Sofia Coppola s-a născut pe 14 mai 1971, în New York. S-a remarcat cu ”The Virgine Suicides”, când a început și colaborarea cu cea care avea să devină actrița ei preferată, Kirsten Dunst, iar ”Lost in Translation” (care i-a adus trei nominalizări la Oscar și un trofeu pentru scenariu) i-a consolidat locul în rândul cineaștilor de top. Atunci a început și colaborarea cu actorul Bill Murray.

Cel mai recent, ea a lansat – la Festivalul de la Veneția de anul acesta – ”Priscilla”, iar actrița Cailee Spaeny a fost premiată cu trofeul Copa Volpi pentru interpretarea rolului principal. În 2010, Coppola a câștigat marele trofeu Leul de Aur pentru drama ”Somewhere”.
Sofia Coppola este căsătorită cu actorul și compozitorul Thomas Mars, cu care are două fiice, Romy și Cosima. Anterior a fost căsătorită cu Spike Jonze.

Photo Creditmackbooks.eu

Articole similare