EntertainmentPremiile Animest 2023

Premiile Animest 2023

Cea de-a 18-a ediție a festivalului internațional de film de animație Animest s-a încheiat pe 15 octombrie, când au fost desemnați câștigătorii.

Tema festivalului de anul acesta a fost ”Join the dance!” și, pe lângă proiecții, petreceri și masterclass-uri au avut loc programe dedicate artiștilor interesați să-și dezvolte abilitățile.

TROFEUL ANIMEST 2023

Scurtmetrajul canadian ”A Crab in the Pool”, regizat de Alexandra Myotte și Jean-Sébastien Hamel, a fost recompensat cu Trofeul Anonimul, distincție care îl face eligibil pentru nominalizare la Oscar.
Într-un cartier dărăpănat, Zoe și fratele ei mai mic, Theo, sunt lăsați să se descurce singuri. Tânără adolescentă, Zoe este plină de furie, bântuită de o frică intimă. Theo, copil încă, evadează din realitate într-o lume fantastică. Într-o zi toridă de vară, cei doi copii trebuie să spargă abcesul propriei relații ca să nu se piardă unul pe celălalt.

PALMARES ANIMEST 2023

Mențiunea special pentru scurtmetraj internațional a revenit filmului ”Nun or Never” (Finlanda, 2023), regizat de Heta Jäälinoja.
Premiul Publicului a fost acordat producției americane ”Rosemary A.D. (After Dad)”, de Ethan Barrett (SUA, 2022), iar cel mai bun documentar animat a fost ales ”Armat” (Elveția, 2022), de Elodie Dermange.
Cel mai bun film studenţesc a fost ”Above the Clouds” (Ungaria, 2022), de Vivien Hárshegyi, în timp ce ”Câine, pâine și florile de mâine” (Franța, Republica Moldova, 2022), de Mihaela Mîndru, a fost premiat cu mențiune specială pentru un film studențesc.

Cel mai bun lungmetraj a fost desemnat ”Tender Metalheads” (Spania, 2023), de Carlos Perez-Reche, Joan Francesc și Tomas Monfort.

Cel mai bun film românesc a fost scurtmetrajul ”Zidane Roulette” (2023), de Emy Mirel Ivască, iar o mențiune specială pentru un film românesc a fost acordată scurtmetrajului ”Dispozitive” (2023), de Doru Mărgărit.

Cel mai bun videoclip (Animusic) a fost ales ”D’un Feu Secret” (SUA, 2023), regizat de Amanda Bonaiuto, în timp ce mențiuni speciale pentru videoclip  (Animusic) au revenit producțiilor ”Wake Up” (Mexic, 2022), de Cossa, și ”Mileuri și bibelouri” (România, 2023), de Adrian Cârciova.

”Samsara” (Taiwan, 2021), regizat de Hish-Chien Huang, a fost desemnat cel mai bun film VR și mențiune specială pentru o astfel de producție a fost acordată ”Kindred” (Marea Britanie, 2022), de Bambou Kenneth.

Cel mai bun scurtmetraj pentru copii (Minimest) – ”Harvey” (Franța, Canada,, 2023), de Janice Nadeau, proiectul câștigător ”Pitch, please!” a fost ”The Shoebox”, regia Cristina Pîrvu, mențiune specială în cadrul programului ”Pitch, please!” – ”Sorry, I’m Late”, de Eugen Munteanu, și ”Stejărelul”, de Nicoleta Miron, Liana Chiriță.

Premiul Juriului de Adolescenți a revenit lungmetrajului ”Tender Metalheads”, de Carlos Perez-Reche, Joan Francesc și Tomas Monfort.

Articole similare