Going out”Picasso și Dalí. Bestiar” – Expoziție-eveniment la Castelul Cantacuzino

”Picasso și Dalí. Bestiar” – Expoziție-eveniment la Castelul Cantacuzino

O expoziție-eveniment cu mai mult de o sută de lucrări Pablo Picasso și Salvador Dalí dintr-o colecție privată poate fi vizitată la Castelul Cantacuzino din Bușteni aproximativ cinci luni, până pe 24 martie.

DIALOG ARTISTIC

”Bestiar” este găzduită de galeria de artă a castelului la jumătate de veac de la moartea lui Picasso, aliniindu-se evenimentelor incluse în Anul Picasso, și la aproximativ 35 de la cea a lui Dalí.
Această expoziție explorează dialogul artistic dintre cei doi, pornind de la numeroasele reprezentări ale animalicului în creațiile lor.

DE LA SCULPTURĂ LA LITOGRAFIE

Colecția traversează aproape toate tehnicile în care cei doi artiști legendari au excelat, de la tehnică mixtă la sculptură și gravură, tapiserie și ceramică, linogravură și litografie, până la exemplare rare de bibliofilie.
Toate cele peste cele 100 de lucrări și obiecte fac parte din colecția privată de artă a colecționarului român Adrian Șocu, în prezent stabilit la Paris.

O LUCRARE DE EXCEPȚIE

Între lucrările expuse se regăsesc scenele de coridă, centaurii și minotaurii lui Picasso, dar și caii și animalele fantastice ale lui Dalí. Nu lipsește nici Don Quijote al lui Miguel de Cervantes, un simbol al idealismului exaltat, prezent în operele ambilor artiști.
Pentru prima dată în 57 de ani de la prima expoziție Picasso din România, „Litografii și Linogravuri” la Muzeul de Artă RSR, este expusă, în premieră, nu doar suita completă de 45 de linogravuri Picasso, ediția Cercle d’Art 1962, dar și o lucrare de excepție, “Ceramică cu Fauni” (Madoura, 1961), un exemplar al acestei linogravuri făcând parte din colecția permanentă a Metropolitan Museum of Art din New York.

CE SPUN ORGANIZATORII

“Știm că anul acesta 42 de expoziții din 8 țări marchează 50 de ani de la moartea lui Picasso. Galeria de Artă Castel Cantacuzino se alătură, la nivel privat, urmându-și viziunea pe termen lung, aceea de a aduce arta și cultura mai aproape de români și nu numai, bazându-se pe avantajul său evident de a face parte dintr-un obiectiv turistic cunoscut și foarte apreciat de vizitatorii din zona montană”, spune Kurt Neuschitzer, Administrator și CEO al Castelului Cantacuzino din Bușteni.

CUM ȘI CÂND POATE FI VIZITATĂ EXPOZIȚIA

”Bestiar”, a șaptea expoziție organizată în galeria de artă a Castelului Cantacuzino, inaugurată în urmă cu opt ani, este însoțită de un valoros catalog bilingv, cu aproximativ 100 de ilustrații ale lucrărilor.

Biletele pot fi cumpărate direct de la intrarea castelului, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate.

Articole similare