Give me 5Oslo în 5 pași

Oslo în 5 pași

Capitala Norvegiei are o doză considerabilă de nordic în clasicul sens al cuvântului.

Mai călduros decât te-ai putea aștepta, Oslo e scăldat într-o lumină fabuloasă. Norvegienii sunt destul de liniștiți: nu te vor invita la masă în casa lor, iar în weekend-uri petrec și fac centrul orașului mai zgomotos. În școli, copiii sunt învățați și încurajați să doarmă afară, în natură. E capitala în care am remarcat cele mai multe Tesla în trafic. Spre deosebire de vecinii suedezi, aici poți schimba bani în moneda locală, poți achita și cash, foarte posibil uneori să fie nevoie de bani ficși pentru a evita primirea restului (indisponibil în anumite cazuri). Dar iată o altă serie de curiozități și lucruri nostime pe care e bine să le știi despre Oslo:

TIGERSTADEN

Prima sculptură impunătoare care îți apare în cale în dreptul Gării Oslo este cea a unui tigru imens de aproape 5 metri. Porecla Oslo-ului este “Tigerstaden” și provine dintr-un poem semnat de Bjørnstjerne Bjørnson (“Sidste Sang”) ce descrie lupta dintre un cal și un tigru. Metafora mediului rural versus orașul periculos a fost depășită între timp, nu mai e nici pe departe vreo rușine, dimpotrivă: tigrul e puternic și luptător, pregătit pentru imprevizibil și necunoscut. Imensitatea de bronz e semnată de Elena Engelsen și tronează în piață din anul 2000, de la aniversarea a 1000 de ani a orașului. 

SAUNELE PLUTITOARE

Fix peste drum de celebra Operă din Oslo, vei remarca saunele plutitoare: construite din lemn și foarte instagramabile ca look, pot fi închiriate în regim de 2 ore pentru grupuri restrânse sau nu, în regim privat sau public și poți porni și într-o scurtă croazieră pe fiorduri. Relaxarea e mai mult decât evidentă: în centrul orașului se profită de orice sursă de binedispoziție. Se iese din saună și se plonjează direct în fiord! Îndiferent de oră sau zi a săptămânii. Prețurile pentru 2 ore (în funcție de ziua rezervării) sunt între 1600 NOK și 2600 NOK, în timp ce sauna cruise pentru 2 ore între 3300 și 3800 NOK. O tradiție pe care trebuie să o încerci!

EXCURSIE PRIN FIORDURI

Excursiile spre fiorduri sunt programate din 2 în 2 ore, durează o oră și jumătate și costă 390 NOK de persoană. Biletele pot fi achiziționate în avans sau la îmbarcare, atât cash cât și card. Indiferent de cât de senin ar fi, trebuie să aveți la voi haine suplimentare sau anti-vânt pentru a vă bucura la maximum de priveliște pe durata călătoriei fix de pe navă. Desigur, aveți oricând opțiunea să rămâneți în interiorul vasului, însă efectul nu va fi același. La bord, o mulțime de facilități, dar mai ales silențios și elegant. Catamaranul care poate acomoda 400 de persoane/per excursie. 

RODELØKKA, CARTIERUL PITORESC ȘI COLORAT

Rodeløkka s-a născut drept un cartier mărginaș al Christianiei (așa cum se numea orașul pe la 1800), al fermierilor și al clasei sociale muncitoare. Acum, este un celebru cartier hipsteresc aflat în topul recomandărilor. Pe la 1860 – 1880, legile prevedeau ca toate clădirile noi să fie construite din piatră sau cărămidă, lucru care nu s-a aplicat și acestui cartier, fapt care a atras populație din zona rurală și construcția de case ieftine, din lemn. În jur de 140 de case, unice și colorate, cu un vibe extrem de liniștit și prietenos, departe de centrul aglomerat. Un loc perfect de promenadă într-o după-amiază blândă pentru a savura cum se cuvine profunzimea Oslo-ului!

CAPSULA TIMPULUI

Oslo pregătește un eveniment inedit pentru cei ce vor sărbători ziua orașului în anul 3000! Cu ocazia jubileului de 1000 de ani, cetățenii au fost invitați să plaseze cărți poștale, scrisori și alte obiecte în capsulele timpului aflate în Piața Primăriei în Ajunul Anului Nou 1999. Toate elementele sunt păstrate timp de 1000 de ani și urmează să fie transmise cetățenilor în anul 3000. Autoritatea portuară din Oslo a fost însărcinată să fabrice și să plaseze o capsulă a timpului într-un loc unde să poată fi păstrată pentru o perioadă atât de lungă.

Felicitările și scrisorile sunt plasate în saci etanși la gaz și laminați din care a fost eliminat oxigenul prin utilizarea gazului argon 4,6. Pentru sterilizare, sacii au fost iradiați la Institutul de Tehnologie Energetică. Capsula este fabricată din titan de gradul 2, material capabil să reziste 1000 de ani la coroziune și deteriorare. Pe 15 mai 2000, capsula a fost plasată în farul Kavringen, situat în mijlocul bazinului portuar al orașului.

Photo CreditLike 5 Team

Articole similare