Going outOne World Romania – Zece zile de film documentar și drepturile omului

One World Romania – Zece zile de film documentar și drepturile omului

Ediția de anul acesta a One World Romania are loc între 5 și 14 aprilie, în spații din București, și între 15 și 25 aprilie, online.

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania 2024 cuprinde șapte secțiuni, 43 de filme și 15 invitați internaționali, pe care publicul îi poate întâlni la sesiunile de întrebări și răspunsuri de după proiecțiile la care vor fi prezenți. Continuă anul acesta și programul „Adoptă un documentar”, prin care reprezentanți ai unor ONG-uri active din România împărtășesc cu comunitățile lor filme care sunt pe teme similare celor pentru care luptă.
În 2024, spațiul pe care festivalul îl acordă societății civile se mărește cu ocazia primei ediții a programului Zilele Liceenilor, care cuprinde și un târg de voluntariat activ, dedicat tinerilor, la care participă șapte ONG-uri din România.

INVITAȚI AI OWR17

Agniia Galdanova (Rusia), Agnès Perrais (Franța), Boubacar Sangaré (Burkina Faso), Bronte Stahl (SUA), Daniel Kötter (Germania), Elios Levy (Franța), Gergő Somogyvári (Ungaria), Goran Dević (Croația), Kumjana Novakova (Bosnia și Herțegovina), Maciek Hamela (Polonia), Natan Castay (Belgia), Rebecca Hirneise (Germania/Austria), Viera Čákanyová (Slovacia) sunt invitații ediției cu numărul 17 a OWR. Ei vor fi prezenți la sesiuni Q&A cu publicul după proiecțiile filmelor lor.

Regizorului Eyal Sivan (Israel/ Franța) îi este dedicată o retrospectivă între 8 și 12 aprilie, care se va încheia cu un masterclass dedicat eticii în documentare și felului în care putem lucra cu memoria (13 aprilie), iar artista vizuală Maryam Tafakory (Iran/UK) va susține două performance-uri în timpul retrospectivei dedicate scurtmetrajelor sale, în primul weekend al festivalului, 6-7 aprilie.

Invitații români de anul acesta sunt Alexandra Diaconu și Lucia Chicoș, regizoarele filmului ”Where I Am Now”, Adi Dohotaru, regizorul filmului de deschidere ”Moartea lui Iosif Zagor”, și Adina Brădeanu, curatoarea secțiunii Sahia Vintage.

ADOPTĂ UN DOCUMENTAR ȘI TÂRGUL DE VOLUNTARIAT ONG

Cinci organizații nonguvernamentale, o platformă de teatru politic, două platforme media și două persoane fizice active în societatea civilă sunt adoptorii de anul acesta ai unor documentare OWR relevante pentru comunitățile lor respective.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire – ”Moartea lui Iosif Zagor”, Fundația Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR) – ”O sută patru”, Asociația ACCEPT – ”Orlando. Biografia mea politică”, Sens Pozitiv – ”Povara”, Declic – ”Rejeito”, Miruna Vlada – ”Tăcerea rațiunii”, Dr. Ioan Alexandru Mirea – ”Memoria infinită”, Platforma de Teatru Politic – ”Ciompi”, Recorder – ”Zâmbetul Georgiei” și Mindcraft Stories – ”Incident” și ”Așteptând roboții”.

Târgul de voluntariat va avea loc între 11 și 13 aprilie la Muzeul Țăranului Român și include șapte ONG-uri din România la care tinerii pot face voluntariat.

Toate evenimentele din cadrul Zilelor Liceenilor sunt cu intrare liberă, cu înscriere în prealabil. Detalii despre program sunt disponibile pe site-ul One World Romania.

SAHIA VINTAGE

Anul acesta, One World Romania reia secțiunea ”Sahia Vintage” (început în 2013), cu o direcție nouă, construită în jurul Jurnalului cinematografic (așa numitul ”jurnal filmat”), produs de Studioul Alexandru Sahia, sub titlul Actualitatea în imagini și distribuit săptămânal în cinematografele din țară, în perioada 1950-1974. Momente de mobilizare sau entuziasm colectiv, de criză politică sau umanitară sau de viață cotidiană pe care le traversează țara sunt documentate de reporterii Sahia pe parcursul celor 24 de ani de existență ai jurnalului, care îl văd transformându-se în funcție de presiunea ideologică, dar și de concurența televiziunii (după 1957). Aniversarea e marcată printr-un prim program menit să inspire exerciții de reflecție individuală și colectivă asupra unui trecut tot mai puțin recent, dar încă apăsător și disputat.
 
Iarna 2023 – 2024 a însemnat dispariția a două personalități asociate cu istoria Arhivei Naționale de Filme: Aura Puran (1937- 2023) și Bujor Râpeanu (1938- 2024). Cu acest prilej le este adus un omagiu.

BILETE

Biletele și abonamentele la festival sunt disponibile online, pe Eventbook și fizic în rețeaua partenerilor Eventbook, precum și în spațile festivalului înainte de proiecții: Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez, Cinema Union, Cinemateca Eforie, Cinema Muzeul Țăranului și Centrul Ceh București (fondatorul festivalului).

FESTIVALUL ONLINE

Festivalul online are loc în perioada 15 – 25 aprilie și prezintă o selecție redusă de filme din programul fizic. Fiecare film poate fi vizionat o singură dată într-un interval de 48 de ore de la accesare. Filmele sunt disponibile pentru vizionare doar de pe teritoriul României. Biletele pentru online pot fi cumpărate tot prin intermediul eventbook.ro.

Articole similare