FeaturesOmul momentului: Bianca Boeroiu în 5 filme

Omul momentului: Bianca Boeroiu în 5 filme

Succesul Biancăi Boeroiu la Creative Arts Emmy 2024 pentru machiajul realizat în serialul "Wednesday” (producție Netflix) este, cu siguranță, un moment colosal pentru parcursul său profesional și artistic.

De la experiența în industria filmului românesc cu regizori precum Florin Șerban, Cătălin Mitulescu, Bogdan Mustață, Daniel Sandu, Radu Jude sau Bogdan George Apetri, până la pasiunea pentru artele plastice și cursurile de ceramică dedicate tinerilor, Bianca Boeroiu a dovedit versatilitate și creativitate. Like5.ro vine cu o selecție extrem de diversificată a titlurilor în producția cărora Bianca și-a dovedit talentul și măiestria de make-up artist. Poate una dintre cele mai subtile și fascinante maniere de a contura și evidenția un personaj de film. 

AFERIM! (2015)

Probabil cel mai amplu și curajos proiect cinematografic al anilor 2000, “Aferim!” evita capcanele filmului istoric tradițional. Nimic nu era înfrumusețat convențional, iar documentarea intensă a lui Jude era evidentă. Reconstruise atmosfera locului, într-un alb-negru memorabil. Era cea de-a doua colaborare a Biancăi Boeroiu cu Radu Jude, după prima provocare de a crea machiajele cu efecte speciale și tatuajele din “Toată lumea din familia noastră”. Pe platourile de filmare, Bianca a făcut echipă cu Petya Simeonova, make-up artist din Bulgaria, și a fost recompensată cu Premiul Gopo. “Aferim!” este disponibil online

INIMI CICATRIZATE (2016)

Fără îndoială, Jude este regizorul care oferă un fascinant loc de joacă întregii echipe. În 2016, deschidea o fereastră înspre o cu totul altă perioadă din trecutul României în “Inimi cicatrizate”, o adaptare meticuloasă și lipsită de sentimentalism a romanului lui Max Blecher. De la corsete de ghips, chingi, contorsiuni, la o eleganță boemă trecând prin spitale, tărgi, plaje până la un pat țintuitor, o lume în sine pentru personajul Emanuel și pentru întreg universul filmului. Pentru Bianca Boeroiu, a însemnat cel de-al doilea Premiu Gopo al carierei sale. “Inimi cicatrizate” este disponibil online.

TIPOGRAFIC MAJUSCUL (2020)

Mai puțin narativ, dar mult mai radical, Jude aducea prin “Tipografic Majuscul” o poveste de investigație, o docudramă sobră, cu un puternic aer suprarealist. Filmul punea în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii: povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu din 1981 și mesajele sale împotriva regimului comunist în oglindă cu povestea oficială a României, prin imaginile din Arhiva Televiziunii Naționale. O nouă provocare și un nou Premiu Gopo în ceea ce privește machiajul semnat de Bianca Boeroiu: frust, simplu, rece, punctând paranoia și răzvrătirea latentă a anilor ‘80. 

NEIDENTIFICAT (2020)

Prima colaborare a Biancăi Boeroiu cu regizorul Bogdan George Apetri a însemnat un nou registru: thrillerul psihologic prin povestea unui polițist obsedat de un caz pe care încearcă să îl rezolve. Un policier care crește încet, în doze bine stabilite, într-o tăcere care ascute nervii și atenția la detalii. “Neidentificat” este disponibil pe Netflix.

MIRACOL (2021)

Cea de-a doua parte a trilogiei deschise de Bogdan George Apetri, “Miracol” este o poveste despre traumă, crimă și căutare a dreptății. O crimă brutală urmată de eforturi apăsate de a dovedi vina suspectului. Un film pe cât de violent, pe atât de discret, construit în stil hitchcockian, survolând teritorii întunecate. O nouă paletă extrem de ofertantă pentru machiajul semnat de Boeroiu. “Miracol” este disponibil pe HBO Max

Articole similare