Iubitoare de cinema, Oana a fost gazda “Ca-n filme”, singura emisiune de cinema la momentul respectiv. Curioasă din fire și dornică să fie la curent în permanență cu orice noutate, Oana continuă să accepte provocări profesionale. 2023 a fost aglomerat, însă i-a oferit lecțiile de care avea nevoie, l-a îmbrățișat și a învățat câteva lucruri clare:
SĂ ASCULT.
În meseria de jurnalist tv devine defect profesional să vorbești, să fii mereu documentat, să pui întrebări, să faci completări, să fii pe fază și să nu permiți să apară momente de tăcere/liniște pe post. După 12 ani de meserie, am învățat cât de important este să îl asculți cu mare atenție pe cel din fața ta. Să asculți prezent, nu superficial. Să dai voie și momentelor de tăcere să se strecoare în interviu. De cele mai multe ori, de acolo vine emoția, intensitatea, autenticitatea dialogului. Și am învățat că e important să fac asta atât cu prietenii mei cât și cu oamenii pe care îi întâlnesc în plan profesional.
SĂ NU-MI MAI FIE FRICĂ DE SCHIMBĂRI.
Am avut un an în care am făcut multe dintre lucrurile de care îmi era foarte frică. Primul, la începutul anului, când am pus pe pauză tot ce făceam la tv și am plecat 5 săptămâni din țară cu o bursă pentru jurnaliști. Nu mi-aș fi imaginat niciodată că o să mă descurc dacă ies din zona de confort, într-o altă țară, într-o altă redacție, în contexte foarte diferite.
Despre a doua schimbare majoră din viața mea încă nu pot da detalii, dar promit să fac anunțul chiar la început de an. Ce vreau să transmit este că e ok să îți fie frică de schimbare dar că este extrem de empowering să te confrunți cu fricile tale și să nu le lași să te paralizeze. Eu am ales să mă “cert” cu ele anul ăsta.
SĂ APRECIEZ TIMPUL LIBER
cel în care mă plictisesc. Mereu m-am simțit vinovată dacă stau, dacă nu fac ceva “util”. Cred că mulți simțim asta, și cred că are legătură cu felul în care am fost crescuți. Pentru că 2023 a fost un an extrem de plin de proiecte, unul după altul, am învățat că e sănătos pentru mine să stau, să mă odihnesc, să simt plictiseală și să mă întreb “eu ce fac acum?”.
SĂ FIU ORGANIZATĂ.
2023 este primul an în care am fost nevoită să funcționez după agendă clară. Toată viața i-am invidiat în secret pe oamenii care răspundeau la o invitație cu “stai să îmi consult agenda”. Anul ăsta am descoperit că nu e chiar fun să funcționezi așa, dar știu că altă soluție nu există când vin toate buluc peste tine.
SĂ MĂNÂNC SĂNĂTOS.
Nu e un clișeu. 2023 a fost anul în care am mâncat dezastruos, tocmai din cauza programului încărcat. Nu e de mirare că am ajuns de câteva ori în spital cu diverse simptome care, am aflat mai târziu, aveau legătură cu felul haotic în care mâncam. Ca de obicei, înveți să apreciezi sănătatea abia când nu o ai, așa că m-am întors la regulile simple de alimentație, am reînvățat să mănânc micul dejun în fiecare dimineață, am redus serios zahărul, pe care acum îl consum doar ocazional, și am descoperit legumele (da, nu glumesc, m-am ferit de ele toată viața). Bottom line, mă simt foarte bine la finalul lui 2023.