Entertainment"Now and Then" – Povestea ultimei melodii The Beatles

“Now and Then” – Povestea ultimei melodii The Beatles

”Now and Then” este anunțată ca ultima melodie a grupului britanic The Beatles, realizată în baza unor înregistrări vechi de zeci de ani și cu ajutorul inteligenței artificiale. Un mini-documentar însoțește piesa care va fi lansată pe 2 noiembrie.

Now And Then – The Last Beatles Song

Mini-documentarul ” Now And Then – The Last Beatles Song” are 12 minute și a avut premiera pe YouTube Disney+ pe 1 noiembrie.
Documentarul include imagini de la sesiunea de înregistrări din 1995, în care Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison au încercat pentru prima dată să adauge piese la un demo al lui John Lennon, care le fusese furnizat de Yoko Ono, dar proiectul a eșuat rapid. Sunt incluse clipuri cu McCartney și Starr înregistrând noi părți de bas și tobe pentru cântec anul trecut, după ce McCartney a decis că acesta poate fi totuși terminat, plus imagini de la o sesiune orchestrală care a avut loc la studiourile Capitol sub îndrumarea lui McCartney și a coproducătorului Giles Martin.

Cel mai interesant este faptul că include fragmente din vocea lui Lennon, înregistrată inițial pe o casetă acasă, la sfârșitul anilor 1970 – acum curățată, folosind tehnologia de separare audio a lui Peter Jackson (care semnează documentarul ”Get Back”, 2021), și care sună ca și cum muzicianul ar sta la un microfon într-un studio de înregistrare modern de înaltă calitate.

VOCEA LUI LENNON

Ascultând vocea lui John Lennon a cappella, fanii pot fi de acord că McCartney nu exagerează atunci când descrie cum a auzit rezultatele a ceea ce s-a făcut cu software-ul MAL pentru a extrage vocea regretatului său partener: “Au spus: «Acesta este sunetul vocii lui John. Câteva secunde mai târziu… era acolo. Vocea lui John, limpede ca cristalul… Peter l-a scos pe John și i-a dat propria lui piesă. E ca și cum John ar fi acolo, știți – e departe»”.

PRIMELE ÎNCERCĂRI

Prima încercare, în ’95, a coincis cu faptul că ceilalți trei The Beatles au realizat piesele “Free as a Bird” și “Real Love” ale lui Lennon pentru proiectele “Anthology”.
În 2022, McCartney spune în documentar: “Am păstrat părțile de chitară [ritmică] ale lui George din ’95. Și m-am gândit că ceea ce mi-ar plăcea să fac este un solo de chitară slide în stilul lui George – a fost cu adevărat un omagiu adus lui George. Și apoi am început să mixăm. Wow. Asta este. Acum este o înregistrare Beatles”.

”PROBABIL” ULTIMUL CÂNTEC THE BEATLES

“«Now and Then» este probabil ultimul cântec Beatles. Și am cântat cu toții pe el, așa că este o înregistrare autentică Beatles”, spune McCartney în documentar.
Într-un comunicat despre acesta, scenaristul și regizorul Oliver Murray a declarat: “Moștenirea The Beatles a pus una dintre cele mai importante baze pentru cultura modernă a tinerilor. Este o mare onoare să mi se încredințeze responsabilitatea de a spune această poveste și cred că va stârni multe emoții diferite în rândul oamenilor, deoarece cu toții avem o relație personală cu munca trupei. «Now And Then» este o poveste de arheologie muzicală și o legătură frățească între patru tipi care au oferit lumii unele dintre cele mai populare distracții din istorie”.

VIDEOCLIP MARCA PETER JACKSON

Documentarul difuzat în streaming pe YouTube/Disney+ va fi urmat de lansarea piesei “Now and Then”, pe 2 noiembrie, la ora României 16:00, iar videoclipul lui Peter Jackson pentru această melodie va debuta pe 3 noiembrie.
Pe 10 noiembrie, versiunile extinse ale colecțiilor “1962-66” și “1967-70”, cu zeci de noi remixuri stereo și Atmos, vor fi lansate.

Articole similare