Going outNoua stagiune a Teatrului Național București

Noua stagiune a Teatrului Național București

Teatrul Național „I.L.Caragiale” deschide pe 17 septembrie noua stagiune, cu proiecte susținute de regizori a căror prezență a fost îndelung așteptată de trupa TNB și de public.

TANGO REGIZAT DE TOMPA GABOR

Tompa Gabor vine cu spectacolul ”Tango”, de Slawomir Mrozek (secondat de Andrei Both, decoruri și Angela Balogh-Călin, costume), cu o echipă de actori din care fac parte Rodica Negrea, Emilia Popescu, George Ivașcu, Mihai Constantin, Emilian Oprea, Cătălina Mihai, Maruca Băiașu, Matei Constantin. Premiera este estimat că va avea loc la jumătatea lunii octombrie.

SILVIU PURCĂRETE REVINE LA TNB DUPĂ 11 ANI

Silviu Purcărete revine la TNB după unsprezece ani, împreună cu echipa sa de colaboratori (Dragoș Buhagiar – scenografie, Vasile Șirli – muzică), pentru a pune în scenă, în premieră absolută, piesa ”Gertrude” a lui Radu F. Alexandru.

Regizorul a optat pentru o distribuție compusă exclusiv din actori-bărbați (Claudiu Bleonț, Mircea Rusu, Marius Manole, Alexandru Potocean, Marius Bodochi, Paul Chiribuță și Lari Giorgescu). Premiera este programată la sfârșit de octombrie.

COLCEAG ȘI CHRIS SIMION

Sunt anunțate alte două importante titluri din marea dramaturgie universală. Regizorul Gelu Colceag pregătește ”Opera de trei parale”, după Bertolt Brecht (scenografia Liliana Cenean și Ștefan Caragiu, coregrafia și mișcarea scenică Roxana Colceag), un musical ce va pune în valoare nu doar calitățile actoricești, ci și aptitudinile vocale și fizice ale unei redutabile trupe de actori: Marius Manole, Mircea Rusu, Silviu Biriș, Tania Popa, Aylin Cadîr/ Teodora Calagiu, Medeea Marinescu, Emilia Popescu/ Raluca Aprodu, Rareș Florin Stoica, Ovidiu Cuncea, Alexandru Georgescu, Mihai Verbițchi, Orodel Olaru, Silviu Mircescu, Mihai Munteniță, Daniel Hara. Ei vor fi acompaniați live de o orchestră.

În luna noiembrie, va avea loc premiera spectacolului ”Nora”, după Henrik Ibsen, regizat de Chris Simion-Mercurian, cu Irina Movilă în rolul titular, alături de Ioan Andrei Ionescu, Șerban Pavlu, Tania Popa și Conrad Mericoffer. Scenografia e semnată de Maria Miu, iar coregrafia, de Ioana Marchidan. Spectacolul va fi realizat în parteneriat: Asociația ”Grivița 53” – Teatrul Național I.L.Caragiale.

Câteva dintre spectacolele prezentate la sfârșitul stagiunii precedente, vor fi reluate: fantezia comică burlescă ”Secretul familiei Posket”, după Arthur Wing Pinero, regizată de Dan Tudor, va avea premiera oficială pe 1 octombrie, iar tulburătorul spectacol-mărturisire al Oanei Pellea (care semnează dramatizarea și regia) ”Evadarea tăcută” va fi jucat începând cu 28 septembrie.

ATELIERE DE LUCRU

Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” al TNB va continua organizarea atelierelor de lucru cu personalități ale lumii teatrale. Astfel, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2023 va avea loc un workshop de regie de teatru condus de regizorul Silviu Purcărete, a cărui temă va consta într-un studiu/atelier pe scena II, actul I din piesa ”Richard al III-lea”, de William Shakespeare. Workshop-ul se adresează regizorilor profesioniști (studii de regie de teatru, licență sau master absolvite).

Începe o nouă etapă din atelierul de teatru documentar, coordonat de regizorul David Schwartz, cu tema ”Practicile dezvoltării personale”. Atelierul, care a debutat în martie cu etapa de cercetare, este structurat pe o perioadă de un an, urmând să se finalizeze cu un spectacol în primăvara lui 2024, pe baza unui scenariu elaborat de către cunoscutul regizor.

EXPOZIȚII

Este redeschis și sezonul de expoziții găzduite în foaierele TNB, cu prezentarea, în premieră, a schițelor de costume și decor ale lui Vasile Velisaratu (1895 – 1978), fost pictor și scenograf al Teatrului Național bucureștean, un necesar demers de restituire datorat nepoatei artistului, graficiana Liana Axinte și moștenitorilor.

Programul reprezentațiilor spectacolelor TNB se găsește pe site-ul teatrului. Biletele pot fi cumpărate atât online, cât şi de la casa de bilete.

Photo CreditFlorin Ghioca

Articole similare