FeaturesMiniseria “Baby Reindeer” - noul fenomen de pe Netflix

Miniseria “Baby Reindeer” – noul fenomen de pe Netflix

Miniseria “Baby Reindeer”, producție originală Netflix, este una dintre cele mai surprinzătoare premiere ale lunii aprilie, poziționându-se în top 5 al vizionărilor din SUA.

Una dintre cele mai mari surprize Netflix ale lunii aprilie este premiera miniseriei “Baby Reindeer” semnată de Richard Gadd, actorul care și interpretează rolul principal. O poveste amuzantă cu accente dramatice care virează în umor negru, degenerează și analizează în profunzime probleme serioase de sănătate mintală, abuz, hărțuire sexuală, droguri. La data premierei, în weekend-ul 12 – 14 aprilie, “Baby Reindeer” s-a poziționat pe locul 5 în topul vizionărilor din Statele Unite și, la doar o săptămână distanță, se menține pe primele poziții.  

DE LA FRINGE FESTIVAL PE NETFLIX

La 26 de ani, în 2016, Richard Gadd debuta la Edinburgh Fringe Festival cu “Monkey See Monkey Do” un one-man care urma să îi schimbe viața. O comedie tragică de o profunzime surprinzătoare despre agresiunea sexuală trăită în urmă cu 4 ani, despre lupta cu atacurile de panică, dependența, trauma. Un spectacol catharsis în care Richard Gadd alerga 10 km pe o bandă de fitness în timp ce descria publicului cum se simt situațiile de zi cu zi atunci când treci printr-o poveste atât de întunecată. Premiat la Edinburgh Comedy Awards, spectacolul a ajuns pe scena Teatrului Soho din Londra.

3 ani mai târziu, în 2019, Richard Gadd revenea la Fringe cu un alt monolog despre dimensiunile dramatice ale obsesiei umane, “Baby Reindeer”. Succesul piesei l-a propulsat spre Bush Theatre în Londra pentru 5 săptămâni, preluarea de către Ambassadors Theatre din West End Londra și BAM din Brooklyn New York. În 2024, “Baby Reindeer” devine miniserie originală Netflix și capătă o amploare incredibilă în scurt timp de la lansare.

SUSPANS, ANXIETATE, ADRENALINĂ

O femeie intră într-un pub, iar barmanul îi oferă o băutură din partea casei. Așa debutează dezastrul în viața celui care acționează cu prea multă bunăvoință. Un simplu act de bunătate îi schimbă radical viața lui Donny pentru că Martha îl va hărțui timp de 3 ani cu 41.000 de emailuri și sute de ore de mesaje vocale. Martha nu e hărțuitoarea convențională, iar faptele reale de la care a pornit spectacolul și adaptarea într-un serial de 7 episoade se transformă într-un munte de suspans și valuri de anxietate. De la greșelile comise de Donny prin acceptarea Marthei în viața lui, avalanșa mesajelor, întâlnirile, discuțiile și gesturile mărunte, de la umorul negru, totul capată dimensiunea unui calvar de nedescris. Jessica Gunning reușește un rol de zile mari în întruchiparea Marthei: de la o tembelă nostimă la o psihopată notorie. 

PROBLEMELE ABORDATE

Dincolo de umorul negru, Richard Gadd merge în profunzimea problemei și face o analiză extrem de tăioasă a situației sufocante în care se află personajele: oscilezi între părerile de rău pentru ambele personaje cu vizibile tulburări emoționale. Amândoi sunt la fel de ciudați și fiecare activează în celălalt cele mai întunecate părți. De la neîncrederea în sine, identitatea de gen, traumele unor agresiuni adânc îngropate și negate, dependența emoțională, precum și cea a drogurilor, sănătatea mintală vizibil alterată. Singura problemă este că hărțuirea Marthei devine un cutremur care pare de neoprit în ciuda oricărui pact: dacă se oprește într-un punct, reverberează dramatic într-o altă zonă, atacă oamenii apropiați și familia. 

REACȚIILE AUTORULUI

Richard Gadd a crezut în proiect după ce a trăit cu el ani la rând. Încă din timpul Fringe Festival reacțiile publicului anunțau amploarea proiectului, însă au depășit orice așteptări. Transformarea dintr-un one-man show cu un taburet pe o scenă a fost o provocare imensă: de la un monolog de 70 de minute la o miniserie de 7 episoade. Mesajul “Baby Reindeer” este brutal de sincer și deschizător de drumuri cu nenumăratele intrigi create și personajele sale, unul mai abuzator decât celălalt. 

UN CANDIDAT SERIOS LA PREMIILE DIN 2025

Cu siguranță vei remarca traducerea în română a mesajelor agramate ale Marthei. O provocare și un detaliu esențial al prezentării cât mai fidele a contextului, dar mai ales a umanității personajului care e prezentat într-o lumina sinceră, fără nicio urmă de răutate. Aici e măestria scenariului scris de Gadd. Cert este că avem de-a face cu o miniserie cu greutate care declară deschis sezonul premierelor ce se vor remarca la premiile din 2025. 

Photo CreditNetflix

Articole similare