LifestyleMihaela Glăvan: Pantofii sunt purtători de mesaje și expresia relevantă a unui stil...

Mihaela Glăvan: Pantofii sunt purtători de mesaje și expresia relevantă a unui stil personal

Mihaela Glăvan este unul dintre designerii români de încălțăminte și accesorii originali și creativi.

Pasiunea din copilărie s-a transformat într-un brand puternic inclus în selecția târgurilor internaționale și a evenimentelor interdisciplinare, precum Romanian Design Week. Amestecul de influențe naturale și delicate sunt elementele distinctive ale colecțiilor sale. A semnat colecții-capsulă împreună cu Hamza, completând stilul futurist urban al universului acestuia, precum și cu pictorul Ștefan Câlția, o împletire excelentă a rigurozității arhitecturale cu identitatea realist-magică a artistului. Descoperiți-o pe Mihaela Glăvan prin intermediul curiozităților Like5.ro:

MIHAELA, SIGUR AI O POVESTE CU PANTOFI, DIN COPILĂRIE, ADOLESCENȚĂ. DECI VREM SĂ ȘTIM CARE A FOST PRIMA TA DRAGOSTE CU O PERECHE DE PANTOFI? 

Aveam șapte ani când m-am îndrăgostit pentru prima oară de o pereche de pantofi. Era o pereche răvășitoare din piele camel, cu tocuri înalte, pe care îi descoperisem de curând în dulapul mamei. Și pentru că de la o vârstă fragedă am simțit nevoia să am intervenții asupra pantofilor și hainelor pe care le dețineam, într-o după amiază pe care am considerat-o extrem de creativă, am distrus robotul din bucătărie și am scos o sită metalică, pe care am tăiat-o în două accesorii superbe pentru pantofi.

Nu a ieșit ceea ce mi-am imaginat și n-am reușit să le prind pe baretele pantofilor mamei, însă știu că am făcut cel mai frumos semn de carte din lume, brodat manual cu ață roșie, pe care i l-am oferit cadou.  
P.S. Pentru mai multe povești legate de intervențiile mele stilistice din copilărie, te aștept în vizită la showroom, unde o poți găsi pe mama în anumite zile, dornică să răsfoiască amintirile și să-ți povestească.

“I’VE SPEND $40,000 ON SHOES AND I HAVE NO PLACE TO LIVE. I WILL LITERALLY BE THE OLD WOMAN WHO LIVED IN HER SHOES!”, SPUNEA CARRIE BRADSHAW ÎN „SEX AND THE CITY”. CÂND ȘTIM CĂ TREBUIE SĂ NE OPRIM DIN CUMPĂRAT PANTOFI?

Pantofii reprezintă un fenomen senzitiv, iar alegerea lor contribuie de cele mai multe ori la bunăstarea emoțională a celui care îi cumpără, devenind într-un mod subtil un catalizator al încrederii și stimei de sine. Ei sunt purtători de mesaje și expresia relevantă a unui stil personal. Sunt mai puternici și mai grăitori decât orice alt obiect vestimentar, de aceea comportamentul consumatorului este „zdruncinat” în fața unei noi perechi de încălțăminte.

Prin urmare, cred că alegerile sustenabile sunt cele care ar trebui să ne preocupe, învățând să oferim o nouă viață perechilor vechi pe care nu le mai purtăm, fie donându-le sau reînventându-le, actualizându-le (upcycling) prin diferite metode de personalizare (le putem picta, broda, accesoriza sau vopsi, apelând la artiști urbani).

În concluzie, felul în care cumpărăm și ne îngrijim pantofii pe care îi deținem deja sunt moduri simple de a reduce amprenta de carbon, de a ne proteja solul și apele. Preocuparea pentru un viitor mai bun este pe buzele tuturor, însă cred că ar trebui să începem să acționăm cu toții în această direcție, fie că suntem designeri, producători sau consumatori.

CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE GREȘELI PE CARE LE FACEM CÂND ALEGEM PANTOFII?

Oricare ar fi greșeala, rezultatul este cel care contează cel mai mult, anume consumul excesiv și implicit, risipa de materiale. Pentru a le evita pe cât posibil, aș alege pantofi de calitate care ni se potrivesc stilului de viață, făcând cât mai puține compromisuri în ceea ce privește confortul. Mi-a zis cineva la un moment dat „M-am automutilat toată viața de dragul pantofilor. Într-o zi, am purtat cizme cu două numere mai mici și seara a trebuit să le tai, întrucât nu puteam să le scot din picioare”. Cred că o alegere înseamnă respect pentru noi înșine și pentru mediul înconjurător.

CINCI DESIGNERI DE PANTOFI PE CARE AR TREBUI SĂ-I URMĂRIM? 

Ador brandul japonez Sacai pentru măiestria tehnică și colaborările cu Nike; Prada pentru stilul vizionar și pentru asumare; Pierre Hardy pentru stilul arhitectural și pentru colaborările cu diverși artiști; Valentino pentru feminitate și pentru eleganță și Chloe pentru intervențiile texturale și pentru visare.

CE PANTOFI NU AR TREBUI SĂ LIPSEASCĂ DIN GARDEROBA NIMĂNUI? 

Depinde de stilul de viață al fiecăruia, de aceea întotdeauna nevoile sunt corelate direct cu acesta și diferă de la om la om. Totuși, dacă ar fi să aleg câteva piese pentru femei, aș zice bocancii negri, sneakerșii albi sau b&w, stilettos negri și nude, sandalele aurii sau argintii. În ceea ce privește bărbații, ar trebui să dețină cel puțin o pereche de pantofi eleganți pentru gală, în rest, sunt convinsă că sneakerșii dețin supremația.

www.mihaelaglavan.ro

Photo CreditAlex Coman

Articole similare