“Lost Movement”, performance-ul realizat de coregrafa și artista ucrainiană Nana Biakova, este prezentat în premieră pe scena Teatrelli din București. Evenimentul este programat pe 29 aprilie, de Ziua Internațională a Dansului. Biletele costă 30 RON și sunt disponibile online. După o experiență de 3 ani în Japonia, artista interdisciplinară Nana Biakova semnează “Lost Movement”, un spectacol ce îmbină mișcarea, arta vizuală și proiecțiile video pentru a le transforma într-un performance poetic și inovator.
CUM S-A NĂSCUT “LOST MOVEMENT”
Realitatea războiului din Ucraina (corpurile și obiectele încremenite în fața violenței) a fost principala sursă de inspirație a spectacolului “Lost Movement”. Nana Biakova s-a întors în orașul său natal, Nikolaev, pentru a găsi ritmul performance-ului său. Orașul port definit de mișcare a fost condamnat la încremenire forțată, redus la tăcere după încetarea vieții maritime. Obiectele încremenite în timp – vapoarele, macaralele, podurile mobile, obiectele din apartamentul Nanei – sunt elementele care descriu golul unui război fără sfârșit.
EXPLORAREA DANSULUI JAPONEZ
Experiența Nanei Biakova în practica și explorarea dansului avangardist japonez Butoh și-a pus amprenta asupra spectacolelor sale. Apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, Butoh a fost numit “dansul celor morți”. În ultimii 8 ani, Nana Biakova a aprofundat complexitatea dansului japonez alături de maeștri Butoh la Keio University Art Archive din Tokyo. “Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o studiind dansul Butoh este faptul că, în vremuri de criză și incertitudine, este esențial să te miști. Vei descoperi mai multe lucruri importante atunci când te afli în mișcare, decât atunci când stai pe loc.’’, declară artista Nana Biakova.
DIALOG INTERCULTURAL
Teatrelli este recunoscut în peisajul cultural bucureștean ca un laborator artistic dedicat producțiilor inovatoare de teatru și dans, seriilor de performance work in progress și dezbaterilor culturale. Spectacolul independent “Lost Movement” din 29 aprilie, ora 19:00, de la Teatrelli, va fi urmat de un dialog între Nana Biakova și publicul prezent, moderat de coregraful Cosmin Manolescu.
UNIVERSUL ARTISTEI NANA BIAKOVA
Cu studii de design interior și comunicare vizuală, concentrându-se pe idei și simțuri, Nana Biakova explorează tehnicile inovatoare. Cu experiență în motion design, între 2016 și 2019 s-a ocupat de comunicarea vizuală a start-up-ului ucrainian Nimses, iar campania Multiego a adus laolaltă o serie de artiști ucrainieni. Printre proiectele născute în Japonia se află și printurile florale: “Pattern of the Four Seasons” este o colecție de plante și insecte surprinse de artistă, rezultatul adaptării sale în noul mediu ce reflect fragmente de memorie.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DANSULUI
Stabilită pe 29 aprilie 1982 la inițiativa Consiliului Internațional al Dansului din cadrul Institutului Internațional de Teatru, Ziua Internațională a Dansului coincide cu aniversarea nașterii lui Jean-Georges Noverre (1727 – 1810). Noverre este cunoscut drept creatorul baletului modern și inițiatorul baletului de acțiune. În fiecare an, o personalitate marcantă a dansului transmite un mesaj internațional pentru a aduce un omagiu acestei arte, punctând universalitatea acestui limbaj universal, dincolo de bariere politice, culturale, etnice.