Give me 5Like a Greek

Like a Greek

Atena se află cu siguranță pe orice listă scurtă a celor cu dor de ducă.

La o aruncătură de băț, convenabilă, dar mai ales cu o sumedenie de atracții (pentru iubitorii de istorie, de soare sau terase elegante). Capitala Eladei e destinația ideală pentru câteva zile de relaxare. Dar ce ar face vizita mai specială? Ce ar trebui să încerci pentru a te simți “like a greek”? Iată 5 elemente pe care le puteți seta deja pe harta cartierului Plaka:

BRETTOS

Cea mai veche distilerie din Atena datează din 1909, funcționează ca magazin, dar și ca bar cochet cu câteva mese la intrare și, desigur, cu servire la bar. O bijuterie cu un farmec aparte, zeci de exponate (unele încă de la începuturile locului), cele mai variante cocktailuri, dar mai ales băuturi tradiționale: de la ouzo, tsikoudia, tentura, tsipouro sau lichior kumquat. Rafturi până în tavan în care sunt aliniate cele mai colorate și variante băuturi. Un loc unde este musai să poposiți și să testați, responsabil, tradiția grecească. 

MASTIHA

Ingredient minune folosit la prepararea băuturilor alcoolice, utilizat drept condiment în bucătărie, cosmetică sau produse de igienă. Mastiha provine din insula Chios și este extras din rășina masticului. Cultivat exclusiv în Grecia, printr-o tehnică specială și o grijă aparte, masticul are nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la maturitate și poate fi recoltat abia din al 5-lea an de viață. Cu o aromă nuanțată de mosc, are un gust răcoritor ce îmbină prospețimea pinului și bogăția lemnului. Este utilizată în tratamente digestive, contribuie la scăderea colesterolului, cu rol antibacterian, antioxidant, recomandată în menținerea igienei orale. Trebuie să încercați înghețata cu mastiha! Kale orexi! 

LOUKOUMADES

Cu greu te poți abține de la dulciurile grecești. Dacă nu te ispitește înghețata, atunci cu siguranță este vreun gem de gutui sau de portocale combinat cu un iaurt sau un kataif însiropat care va deturna orice plan de dietă. Dar indiferenți nu veți rămâne pe lângă loukoumades cu miere. Mini gogoși rotunde, aurii și crocante cărora nu le reziști. Un desert mignon care poate fi savurat la pas. Legenda spune că loukoumades au fost oferite drept recompensă câștigătorilor de la prima ediție a Jocurilor Olimpice. Așadar, meritați și voi o astfel de recompensă după o zi lungă de mers prin Atena!

CAFEAUA GRECEASCĂ

Un lucru esențial îți este precizat de la bun început: cafeaua grecească nu trebuie amestecată, drept urmare e indicat să o servești fără zahăr sau lapte. Cafeaua grecească are un strat fin dar suficient de consistent de zaț. E fiartă într-un recipient special numit “briki” și vine însoțită de un cub de rahat tăvălit în mult zahăr farin. E suficient de aromată și tare astfel încât să îți dea un boost de energie pentru următoarele ore de mers. 

KOULOURI THESSALONIKIS

Celebrii covrigi cu susan sunt un snack specific grecesc iar numele lor spune totul: sunt brand-ul orașului Salonic. Rețeta datează din timpului Imperiului Bizantin și sunt de bază în timpul postului grecesc. Ideali drept gustare pe timpul zilei, sunt disponibili în patiserii care te îmbie cu vitrinele lor pline de delicatese specifice.

Photo CreditLike 5

Articole similare