FeaturesLecturi pentru Halloween: 5 romane palpitante

Lecturi pentru Halloween: 5 romane palpitante

Cinci romane palpitante potrivite pentru perioada sărbătorii Halloween promit să țină cititorii în suspans și să îi bântuie.

Volumele au fost publicate de editura Crime Scene Press, dedicată literaturii de gen.

PĂCAT DE MOARTE

”Păcat de moarte” este prima carte publicată a scriitoarei Maria Grund, care a primit premiul Academiei Suedeze de Literatură Polițistă pentru cel mai bun debut al anului.
Romanul a fost nominalizat și la Crimetime Awards și la Storytel Awards.
Favorit al criticilor, a fost lăudat pentru ambianța sa apăsătoare unică, pentru acțiune și pentru personajele feminine puternice. De asemenea, ediția germană a cărții a petrecut șapte săptămâni pe lista de bestsellers a publicației Der Spiegel. Cartea continuă să atragă atenția la nivel internațional, iar drepturile au fost vândute până acum în 14 țări.

Prima dintr-o serie de romane captivante despre inspectorii de poliție Sanna Berling și Eir Pedersen, cartea urmărește investigația unei serii de morți suspecte care au loc pe o insulă de lângă coasta de est a Suediei. O fată în vârstă de 14 ani e găsită moartă într-o carieră de calcar inundată. A doua zi, în partea cealaltă a insulei, o anticară în vârstă e găsită înjunghiată.

Pe gât are un semn straniu, în formă de cruce. Sanna Berling și Eir Pedersen, noua ei colegă, încep să ancheteze cazurile, dar în scurtă vreme descoperă o conexiune sinistră între cele două victime, la limita ocultului. Devine tot mai limpede că incidentele sunt doar primele dintr-o serie de crime violente. Șapte copii par să dețină cheia adevărului macabru – un adevăr care pentru Sanna devine personal.

REYKJAVIK

Romanul ”Reykjavík” poartă semnătura autorului islandez de bestsellere Ragnar Jónasson și este scris împreună cu Katrín Jakobsdóttir, prim-ministrul Islandei.

Volumul oferă o incursiune în trecutul misterios și tulburător al Islandei și este mai mult decât o carte de suspans, este o descindere în istoria și cultura Islandei, cu un mister care e prezentat că va ține cititorii în priză de la prima pagină până la ultima.

Acțiunea are loc în anul 1956. O insulă pitorească, o adolescentă dispărută și un mister care bântuie sunt elementele care fac din ”Reykjavík” o lectură captivantă și emoționantă. La vârsta de doar 14 ani, Lára decide să-și petreacă vara lucrând pe insula Viðey, situată în apropierea coastei Reykjavíkului. Cu toate acestea, la începutul lunii august, fata dispare fără urmă. Anii trec, iar dispariția sa devine unul dintre cele mai notorii cazuri nerezolvate din istoria Islandei.

Ce s-a întâmplat cu Lára? Mai trăiește? A fugit de pe insulă sau i s-a întâmplat ceva teribil acolo?
Treizeci de ani mai târziu, în timp ce Reykjavík sărbătorește bicentenarul, ziaristul Valur Robertsson hotărăște să înceapă propria sa anchetă privind dispariția misterioasă a Lárei. Cu toate acestea, cu fiecare pas către adevăr, și cu ochii întregii capitale asupra lui, devine tot mai limpede că există persoane care doresc să mențină acest mister neelucidat cu orice preț.

GLADIVS

”GLADIVS”, de Dănuț Ungureanu și Marian Truță, aduce în prim-plan întâmplările ce tulbură existența ștearsă a unui fost soldat, în Roma primului veac după Hristos. Pe neașteptate, războinicul de odinioară, silit să-și accepte ratarea ca slujbaș al cohortei urbane, e prins în păienjenișul intrigilor ce amenință Imperiul.
Dănuț Ungureanu este scriitor, jurnalist, scenarist, dramaturg, trainer pentru creative writing. Marian Truță este prozator, având ca gen preferat fantasticul.

BUDAPEST NOIR

”Budapest Noir”, de Vilmos Kondor, e considerat primul noir maghiar autentic.
Acțiunea are loc în Budapesta anului 1936. Prim-ministrul Gyula Gömbös moare înainte să-și poată realiza visul – să transforme Ungaria în stat fascist. Viața – și moartea – merg mai departe în vechiul oraș animat.

În urma unui pont, reporterul de investigații Zsigmond Gordon ajunge la locul unei crime: o tânără evreică frumoasă a fost ucisă într-unul dintre cartierele sordide ale Budapestei. Hotărât să ancheteze moartea fetei, mai ales după ce îi descoperă identitatea, Gordon descinde în măruntaiele întunecate ale orașului, o lume a umbrelor, cu pornografie, sindicate criminale și celule comuniste. Investigația îl poartă până în eșaloanele superioare ale puterii, unde a fi evreu poate însemna diferența dintre viață și moarte.

ASCUNSĂ ÎN ZĂPADĂ

”Ascunsă în zăpadă”, de Viveca Sten, este primul volum al noii serii ”Crimele din Åre”, cu acțiunea plasată în Alpii Suedezi. În stilul caracteristic, Viveca Sten țese peisaje grandioase și personaje puternic conturate, realizând o poveste de suspans.
Drepturile pentru noua serie s-au vândut în 14 teritorii, romanele s-au vândut în mai mult de 700.000 de exemplare numai în Suedia, iar drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Viaplay.
Un cadavru este găsit într-o telecabină chiar când în selecta stațiune Åre începe sezonul de schi. Trupul e înghețat complet, buzele îi sunt subțiate din pricina frigului. Multe indicii sugerează că ar fi vorba despre o crimă.

Inspectorul Daniel Lindskog are acasă un copil nou-născut și o iubită surescitată.
Agenta Hanna Ahlander a fugit în Åre după ce a fost silită să-și dea demisia de la poliția din Stockholm în aceeași zi în care iubitul ei a părăsit-o. În scurtă vreme, cei doi ajung implicați în ancheta din jurul victimei înghețate. Asupra ținutului se pregătește să se dezlănțuie o furtună. Temperatura scade și tot mai multe vieți sunt în pericol. Câte vieți vor mai fi luate înainte ca adevărul să fie scos la lumină?

Articole similare