Entertainment”Interior zero”, al doilea lungmetraj regizat de Eugen Jebeleanu, filmat la București

”Interior zero”, al doilea lungmetraj regizat de Eugen Jebeleanu, filmat la București

Filmul are la bază un scenariu scris de Ioana Moraru, fiind o ecranizare a romanului omonim scris de Lavinia Braniște.

”Interior zero”, al doilea lungmetraj al regizorului de teatru și film Eugen Jebeleanu, este filmat luna aceasta în București.

SINOPSIS 

Interior zero” o are în centru pe Cristina, o femeie de 30 și ceva de ani, care încearcă să se adapteze la viața de adult ”adecvat” – cu serviciu, mamă, iubiți și prieteni – într-un București ostil și derutant.

CE SPUNE REGIZORUL

”«Interior zero» este al doilea film în care caut să portretizez generația din care fac parte prin focusarea pe un personaj anonim care se luptă cu proprii monștri și este constrâns de un context care îl opresează. Cristina este pentru mine peste tot, mă întâlnesc cu ea la tot pasul. Cristina observă ce se întâmplă în viața și în jurul ei, cu distanță, în afara clișeelor de reprezentare ale femeii în societatea românească și a rolurilor impuse.

Pornind de la această poveste despre emancipare, îmi doresc să realizez un film despre construcția identității, transferând asta în însăși forma sa: o ficțiune care arată culisele facerii sale, care sparge convenția tradițională a realismului cinematografic, care demultiplică percepțiile asupra figurii centrale. Cine joacă pe cine? Unde se termină realitatea și unde începe ficțiunea?” spune regizorul Eugen Jebeleanu.

DISTRIBUȚIA

Rolul principal este jucat de trei actrițe – Valentina Zaharia, Cristina Drăghici și Cendana Trifan. Din distribuție mai fac parte Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Emilian Oprea, Cristian Popa, Vlad Udrescu, Yann Verburgh, Irina Movilă, Dana Rogoz și Ada Galeș.

DESPRE EUGEN JEBELEANU

După ce a absolvit studiile de actorie la UNATC – București și cursurile unui master de regie și dramaturgie la Paris, Eugen Jebeleanu și-a dedicat activitatea regiei de teatru, operă și, mai nou, de film. În 2010 a fondat, împreună cu dramaturgul Yann Verburgh, ”Compania 28”, apoi ”Cie des Ogres”, în 2017, colaborând în ultimii ani cu cele mai importante teatre din țară, printre care se numără și cele din Sibiu și București. A semnat regia pentru numeroase spectacole jucate pe scenele din Franța, dar și din Germania.

În 2017, a regizat ”Căpcăuni”, un proiect care a fost premiat de Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul ”Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 a primit premiul pentru cea mai bună regie la gala premiilor UNITER.

A colaborat cu Opera din Lyon pentru ”Nunta lui Figaro”, după Wolfgang Amadeus Mozart. În 2020, și-a făcut debutul ca regizor de film cu lungmetrajul ”Câmp de maci”, recompensat la TIFF 2021 cu premiul pentru cea mai bună regie și cel mai bun film de debut la premiile GOPO 2022. În 2022, i-a fost acordat titlul de Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres) de către Ministerul Culturii din Franța.

DESPRE LAVINIA BRANIȘTE

Lavinia Branişte s‑a născut la Brăila, în 1983, şi a studiat literatură şi limbi străine la Cluj-Napoca şi Bucureşti. A scris poezie, proză şi literatură pentru copii. La Polirom i-au apărut volumul de proză scurtă ”Escapada” (2014, 2021) şi romanele ”Interior zero” (2016, 2018, Premiul ”Nepotu’ lui Thoreau”) şi ”Sonia ridică mâna” (2019, 2021, Premiul ”Nepotu’ lui Thoreau”, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul Sofia Nădejde). Romanul ”Mă găseşti când vrei” (ediţia I, Polirom, 2021) a primit Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediţia 2022, la categoria Proză.

Photo CreditAdi Marineci

Articole similare