FeaturesOslo, mix-ul de verde și urban

Oslo, mix-ul de verde și urban

O combinație perfectă de natură și urban. 

Oslo e unul dintre orașele verzi în care îți e mai mare dragul să te pierzi, să îi descoperi parcurile, halele cu delicatese sau arhitectura care se integrează în tot contextul.

GREEN CAPITAL IN 2019

În 2019, Oslo a fost Capitala Verde Europeană. Încă din 2010, Comisia Europeană oferă acest titlu în urma unei competiții deschise în cadrul căreia orașele candidate își documentează progresele înregistrate în ultimii 5-10 ani, starea actuală, dar mai ales planurile de viitor. 12 indicatori sunt considerați în cadrul evaluării. Oslo a obținut cea mai înaltă clasificare posibilă la 8 din 12 puncte. Abordarea holistică (biodiversitatea, transportul public, integrarea socială și sănătatea cetățenilor) a fost remarcată în mod deosebit: “oraș pentru toți, punând oamenii pe primul loc”. 

TJUVHOLMEN SCULPTURE MUSEUM 

Parcul de sculpturi Tjuvholmen s-a născut la recomandarea directorului Muzeului de Artă Modernă din Louisiana, Poul Erik Tøjner. Louisiana și Copenhaga sunt cele două orașe renumite pentru parcurile de sculpturi, cărora li se alătură și Oslo. Experiența vizitatorilor e completă prin mixul de artă, natură și arhitectură. În Tjuvholmen, parcul înconjoară noua locație a Muzeului Astrup Fearnley – o galerie privată fondată în 1993 de familia norvegiană Fearnley, magnați ai transportului maritim. Colecțiile muzeului se focusează pe artiștii americani din anii 80, dar mai nou are un specific dedicat spre arta contemporană internațională. Așadar, parcul Tjuvholmen a venit drept o completare firească a locului. Șapte sculpturi create de artiștii contemporani printre care Louise Bourgeois, Ellsworth Kelly sau Paul McCarthy. 

PARCUL VIGELAND 

Parcul dedicat operei lui Gustav Vigeland  (1869-1943) este unic în lume prin faptul că adună cele mai multe sculpturi ale aceluiași artist. 212 sculpturi din bronz, granit și fontă expuse publicului într-un parc proiectat și conceput chiar de el. Inițial, statuile lui Vigeland trebuiau să fie instalate în centrul orașului (în fața Parlamentului și deasupra Gării Centrale). Dar pe măsură ce Vigeland crea, municipalitatea a decis ca operele să fie păstrate în jurul atelierului unde exista un parc suficient de generos pentru expunere.

Sculpturile lui Vigeland simbolizează etapele vieții, iar Monolitul ce tronează deasupra parcului adună 121 de figuri umane ce se întrepătrund spre ceruri. Se spune că atingerea statuilor aduce noroc. Dar pe măsură ce statuile sunt atinse excesiv, zona capătă strălucire și astfel e împiedicat procesul oxidării naturale de pe restul statuii. Recomandarea specialiștilor este să vă abțineți de la atingerea lor pentru a evita deteriorarea pe termen lung. 

MATHHALLEN 

Piața Mathhallen este locul unde veți putea degusta delicatese locale și unde veți găsi o varietate de specialități pentru acasă. Restaurante, cafenele și magazine într-un singur loc pitoresc! De la stridii până la o varietate de pește și cărnuri, salam de balenă sau de ren, o mulțime de tipuri de brânzeturi sau condimente și gemuri specifice. Raiul gurmanzilor! Nu vă veți abține de la gustarea preparatelor și cumpărăturile aferente! 

OSLO PASS

Cu toate că în Oslo există o varietate de activități de care te poți bucura după bunul plac și timpul disponibil (parcuri, street art, grădina botanică), Oslo Pass-ul oferă intrare gratuită la muzee și alte atracții, utilizarea transportului public plus o serie de reduceri la tururi turistice și restaurante. Permisul este valabil pentru 24, 48 sau 72 de ore, poate fi obținut online sau din diverse puncte ale orașului. Prețurile încep de la 495 NOK (pentru o zi) până la 895 NOK (valabil 3 zile), cu variante aferente reduse pentru copii între 6 și 17 ani sau seniori. 

Photo CreditLike 5 Team

Articole similare