Give me 5Francis Ford Coppola în 5 filme

Francis Ford Coppola în 5 filme

Proiectul de suflet al cineastului american, ”Megalopolis”, a fost prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

Francis Ford Coppola, multipremiat creator de film, a regizat mai mult de 35 de producții și a fost recompensat, de-a lungul timpului, cu cinci premii Oscar, două Palme d’or, dar și trofee pentru întreaga carieră, din partea Festivalului de Film de la Veneția și a Sindicatului producătorilor americani, între altele.

”Megalopolis”, proiect început de Coppola în anii 1980, e inspirat de conspirația lui Catilina de a înlătura regulile republicii romane în anul 63 î.e.n. și este plasat într-o metropolă a viitorului, asemănătoare New York-ului. Criticii de film nu au fost însă încântați de lungmetrajul cu Adam Driver în distribuție, considerându-l plictisitor.

Like5 a ales însă cinci lungmetraje din filmografia marelui cineast, producții de referință ce trebuie vizionate de orice cinefil.

THE CONVERSATION (1974)

Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield și Harrison Ford fac parte din distribuția filmului plin de suspans ”The Conversation”, scris și regizat de Coppola.

Un expert în supraveghere, paranoic și secretos, are o criză de conștiință atunci când bănuiește că un cuplu pe care îl spionează va fi ucis. Filmul a primit trei nominalizări la Oscar, a fost premiat cu BAFTA pentru montaj și i-a adus cineastului primul Palme d’or din carieră.

The Conversation

THE GODFATHER (1972, 1974, 1990)

Trilogia ”The Godfather” are în centru familia Corleone, o dinastie a crimei organizate, și acțiunile acesteia. Marlon Brando, Al Pacino, John Cazale, Diane Keaton, Robert De Niro și Andy Garcia se numără printre actorii care joacă în cele trei filme.

Cu nouă premii Oscar în palmares, trilogia este una dintre cele mai celebre serii cinematografice din toate timpurile.

The Godfather

APOCALYPSE NOW (1979)

Unul dintre cele mai cutremurătoare filme ale lui Coppola, ”Apocalypse Now” nu este despre Vietnam, ”ci e Vietnam în sine”, după cum afirma realizatorul la Cannes, unde a primit trofeul suprem al festivalului, Palme d’or.

Martin Sheen, Marlon Brando și Robert Duvall sunt protagoniști în drama de război care a primit și două premii Oscar (pentru imagine și sunet).

apocalypse now

PEGGY SUE GOT MARRIED (1986)

O altă dramă, dar cu elemente fantasy, ”Pegggye Sue Got Married” îi are în rolurile principale pe Nicolas Cage, nepot al cineastului, și pe Kathleen Turner.

Peggy Sue leșină la o reuniune de liceu. Când se trezește, se trezește în propriul trecut, chiar înainte de a termina școala.

Peggy Sue

BRAM STOCKER’S DRACULA (1992)

Cu o distribuție de zile mari – Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Richard E. Grant și Monica Belluci, între alții – lungmetrajul filmat și în România a fost recompensat cu trei premii Oscar și a fost un răsunător succes de public.

Ecranizarea îl are în centru pe contele Dracula, un vampir vechi de secole, cu apariții schimbătoare – bătrân și tânăr, seducând-o pe Mina Murray, logodnica avocatului său, Jonathan Harker.

Dracula

Articole similare