FeaturesFITS – Isabelle Adjani și John Malkovich, între reperele festivalului de la...

FITS – Isabelle Adjani și John Malkovich, între reperele festivalului de la Sibiu

Cea de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 21 iunie - 30 iunie.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) aduce anul acesta sute de evenimente, spectacole în aer liber și în săli din oraș, precum și nume de referință ale scenei mondiale. Biletele sunt puse în vânzare pe site-ul sibfest.ro.

Tema ediției din acest an – “Prietenie” – surprinde importanţa relaţiilor interumane care au stat la baza dezvoltării festivalului.

Șapte personalități vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor – actorul american John Malkovich, regizoarea germană Susanne Kennedy, coregrafa belgiană Anne Teresa De Keersmaeker, regizorul de teatru de origine greacă Theodoros Terzopoulos, preşedintele Comitetului Internaţional al Jocurilor Olimpice de Teatru, actriţa franceză Isabelle Adjani, regizorul de origine română David Esrig şi scriitorul Jon Fosse, laureat în 2023 cu premiul Nobel pentru Literatură.

Like5 a ales cinci spectacole ce nu trebuie ratate.

FREAMĂTUL SUFLETULUI

“Freamătul sufletului/ Les murmures de l’âme”, regizat de Valérie Six, o are în prim-plan pe actrița Isabelle Adjani care face un rol de excepţie. Acesta va fi jucat la Filarmonica de Stat în 26 iunie.

Adjani, pentru prima dată la FITS, dă glas textelor unor giganți ai literaturii, printre care Marguerite Duras, Annie Ernaux, Cynthia Fleury, Camille Laurens, Françoise Sagan și Fred Vargas.

ÎN SINGURĂTATEA CÂMPURILOR DE BUMBAC

“În singurătatea câmpurilor de bumbac”, spectacol în regia lui Timofey Kulyabin, cu John Malkovich şi Ingeborga Dapkunaite, va fi prezentat în 26, 27 şi 28 iunie la Fabrica de Cultură.

Un dealer și un client se întâlnesc în ”singurătatea câmpurilor de bumbac”, în miez de noapte, într-un spațiu conceptual. Cei doi pornesc într-un dans al vorbelor, dar detaliile și obiectul înțelegerii lor rămân învăluite în mister, un dialog primejdios, cu vorbe alese cu măiestrie, despre dorință și împlinire, rațiune și simțire, putere și sexualitate.

Malkovich Dapkunaite singuratatea campurilor de bumbac

ANGELA (O BUCLĂ ÎN TIMP)

“ANGELA (o buclă în timp)”, un spectacol realizat de una dintre cele mai apreciate personalităţi din teatrul german, Susanne Kennedy, va avea reprezentații la Fabrica de Cultură în 28 şi 29 iunie.

”Ce o face pe Angela să fie cine e?”, se întreabă regizoarea Susanne Kennedy și artistul multimedia Markus Selg. Inspirându-se din experiența colectivă a vulnerabilității individuale din ultimii câțiva ani, cei doi își ațintesc privirile asupra vieții Angelei în căutarea răspunsurilor, urmărindu-i fiecare mișcare, de la naștere până la moarte și dincolo de aceasta. ”Angela (a strange loop)” este o radiografie a condiției omului contemporan care își propune să expună urmele lăsate de istorie, relații personale și societate. Are în prim-plan viața unei femei și este o meditație despre boală și apartenență.

NOT ONCE

“Not once”, o instalaţie video realizată de artiștii Mihail Barîşnikov şi Jan Fabre, va avea cinci performance-uri video programate în fiecare zi, pe toată durata festivalului.

Instalație cu film gândită și realizată de artistul Jan Fabre în colaborare cu Mihail Barîşnikov, alături de Phil Griffin. ”Not Once” dezvăluie, prin intermediul a 11 încăperi imaginare dintr-o expoziție fotografică, relația platonică dintre un subiect și un fotograf care, timp de ani, a manipulat corpul subiectului și l-a remodelat în diferite entități. Lucrarea multimedia explorează relația dintre artist, munca și viața sa, publicul său și, în cele din urmă, echilibrul dintre a da și a primi, dintre dependență și independență.

AFRODITA ȘI ELIBERAREA LUMII

“Afrodita şi eliberarea lumii”, un vodevil muzical grecesc, e prezentat în premieră mondială de The Actor’s Gang, compania condusă de Tim Robbins. Trei reprezentaţii sunt programate la Filarmonica de Stat în 21 şi 22 iunie.

Într-o lume hibridă aflată la intersecția dintre teatrul clasic grecesc și un spectacol de vodevil țipător, liniștea unui cor grecesc este tulburată de o boală misterioasă, o metaforă a forțelor care dezbină societatea și o strâng ca într-o menghină. ”Afrodita sau eliberarea lumii” este un comentariu tulburător asupra condiției umane și o celebrare veselă a puterii de a ierta și a tăriei inimii de a vindeca până și cele mai profunde discordii.

afrodita si eliberarea lumii
Photo CreditFITS

Articole similare