EntertainmentS-au anunțat filmele din programul SMART7 prezentat la TIFF.23. Cine va fi...

S-au anunțat filmele din programul SMART7 prezentat la TIFF.23. Cine va fi câștigătorul?

SMART7, programul competițional inițiat de TIFF și alte 6 importante festivaluri europene, la a 2-a ediție

TIFF.23, cel mai mare festival de film din Europa de Est (14 – 24 iunie), faimos pentru diversitatea programelor propuse, aduce pentru al doilea an consecutiv una dintre competițiile dedicate exclusiv regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj. SMART7, program inițiat împreună cu alte șase prestigioase festivaluri europene, susține cariera internațională a șapte filme prin conceptul itinerant de expunere în cele șapte teritorii. 

FONDATORII SMART7

Rețeaua SMART7 este inițiativa Vilnius IFF Kino Pavasaris (Lituania), IndieLisboa IFF (Portugalia), Transilvania IFF (România), FILMADRID IFF (Spania), New Horizons IFF (Polonia), Reykjavik IFF (Islanda) și Thessaloniki IFF (Grecia). Fiecare festival propune un titlu din teritoriul său, film prezentat în premieră națională. La finalul sezonului, la Festivalul de la Thessaloniki (programat în luna noiembrie) un juriu internațional de studenți decide regizorul câștigător, recompensat cu un premiu de 5000 de euro. 

UNDE MERG ELEFANȚII”, PROPUNEREA ROMÂNIEI ÎN SMART7

Propunerea României în competiția SMART7 este lungmetrajul tandemului regizoral Gabi Șarga și Cătălin Rotaru, comedia neagră “Unde merg elefanții / Where Elephants Go”. Filmul va avea premiera mondială la Festivalul de la Vilnius (14 – 27 martie), primul eveniment care deschide sezonul SMART7. “Unde merg elefanții” este o pseudo-melodramă, o poveste de dragoste și prietenie a unor personaje aflate într-un punct delicat al existenței lor. 

COMPETIȚIA SMART7

“It’s not my Film”, producția poloneză semnată de Maria Zbąska, este prezentată în premieră mondială la SMART7 2024 și este povestea unui cuplu care încearcă să își repare relația într-o manieră inedită. Lituania propune câștigătorul competiției Rebels with a Cause la Tallinn Black Nights, “Five and a Half Love Stories in an Apartment in Vilnius” (regia Tomas Vengris).

Din Portugalia vine comedia “Greice” semnată de Leonardo Mouramateus, iar din Islanda thrillerul “Natatorium” semnat de Helena Stefansdottir – ambele titluri fiind prezentate la festivalul de la Rotterdam. Propunerea Spaniei este un road movie despre prietenie, “On the Go”, semnat de Julia de Castro și Maria Royo, în vreme ce producția din Grecia este comedia queer despre facerea unui film – “The Summer with Carmen”, semnat de Zacharias Mavroeidis. 

PRIMUL CÂȘTIGĂTOR SMART7

Câștigătorul primei ediții SMART7 a fost Telmo Churro pentru regia filmului “Índia”, o poetică scrisoare de dragoste către cinema și spațiile sale fizice sau imaginare. Churro este colaboratorul lui Miguel Gomez la semnarea scenariului “Arabian Nights”. Reprezentanta României din juriul SMART7 2023 a fost cineasta Alma Buhagiar. 

PREGĂTEȘTE-TE PENTRU TIFF.23

Organizatorii TIFF.23 au pus în vânzare abonamentele disponibile în 3 variante: TIFF Card.10 (accesul la 10 proiecții la alegere), TIFF Card (accesul la 25 de proiecții, dintre care 2 evenimente speciale la alegere) și TIFF Gold Card (permite acces la 30 de proiecții din festival, inclusiv evenimente speciale și petreceri). 

Photo CreditTIFF

Articole similare