Într-o abordare inedită, artista Monica Ioniță aduce în prim-plan o colecție de obiecte de design transformate prin tehnici de reciclare și reutilizare a materialelor. Expoziția “Ecouri și umbre” include colecții de lămpi, vaze și tablouri realizate din materiale aparent banale, ca formă de respect față de mediu și drag pentru tradiții. Sustenabilitatea se împletește cu arta într-o expoziție care demonstrează responsabilitatea și pasiunea designerului Monica Ioniță pentru armonia cu natura. Vernisajul “Ecouri și umbre” este programat pe 5 septembrie, ora 19:00, în showroomul designerului din strada Paris 14A.
ARTICOLE DE DESIGN
Printre articolele de design incluse în expoziția “Ecouri și umbre” se regăsesc lămpi și vaze realizate din papier mâché, minuțios lucrate pentru a accentua efectul detaliilor precum și sursele materialelor. “Lumina din Abis” este una dintre lămpile care îmbină simbolurile umane cu estetica profundă, în vreme ce vaza “Ecoul Secetei” adună într-o formă artistică schimbările climatice. Realizate din hârtia reciclată a cataloagelor de hypermarket, articolele sunt o formă artistică de protest față de consumerism.
COLECȚIE DE TABLOURI
În cadrul expoziției, vizitatorii vor remarca și o serie de șase tablouri care constituie nucleul tematic al evenimentului. Lucrările incluse în colecția “Dor” imaginează ferestre spre trecutul rural al artistei, emoții și experiențe, precum paginile de jurnal încărcate de amintiri.
COPILĂRIA LA ȚARĂ
“Ecouri și umbre” este tributul Monicăi Ioniță copilăriei petrecute la țară și dorința de a reînvia materialele dându-le o nouă formă. “De mică, am fost fascinată de posibilitatea de a da o nouă viață obiectelor aparent nefolositoare, inspirată de tradițiile și învățăturile primite de la mamaie.” declară artista.
Vernisajul expoziției din 5 septembrie va fi completat de muzica lui DJ Gruia pentru a oferi o experiență completă vizitatorilor printr-o coloana sonoră de inspirație rurală.
DE LA AGRICULTURĂ LA DESIGN INTERIOR
Copilăria petrecută la țară a proiectat un viitor clar și pe plan profesional în cazul Monicăi Ioniță. A urmat cursurile Facultății de Agricultură și Medicină Veterinară în speranța că lucrul la o fermă va fi locul în care se va integra perfect. Experiența celor patru ani de facultate a dovedit contrariul, iar Monica a continuat să creeze artă din obiectele simple, aruncate la gunoi sau donate. “Reciclarea pieselor de mobilier mi-a dat o mulțumire pe care o pânză nouă nu a reușit niciodată să mi-o ofere” mărturisește artista. Pasiunea nemărginită pentru utilitatea obiectelor neglijate s-a transformat într-o reutilizare creativă necesară “nu ne apucam de cumpărat scaune noi doar pentru că se rupsese un picior”.
VECHI CA NOU
Proiectul “Vechi ca nou” reprezintă experiența designerului Monica Ioniță din transformarea unei pasiuni în artă: de la cusutul plăpumilor, prima fustă pentru păpuși, construirea unui brad dintr-o mătură și împodobirea lui cu beteală făcută din ziare, memoria unei copilării tihnite, plină de culoare, care a învățat-o să gândească sustenabil și să recicleze. “Vechi ca nou” este showroom-ul online unde vei găsi obiecte unicat, decorațiuni originale, corpuri de iluminat, precum și articole de mobilier salvate. Prețurile încep de la 80 de euro.