Aflat la prima colaborare cu Teatrul Excelsior, regizorul Radu Nica pune în scenă o piesă scrisă de doi artiști relevanți ai scenei teatrale contemporane (Yael Ronen și Dimitrij Schaad), inspirată de Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai importanți istorici și gânditori ai momentului.
CÂND?
Două reprezentații sunt programate la Teatrul Excelsior, Sala “Ion Lucian”, pe 18 și 19 noiembrie (ora 19:00), apoi pe 12 și 13 decembrie (ora 19:00). Spectacolul durează 110 minute, fără pauză și este recomandat minorilor peste 14 ani.
DESPRE SPECTACOL
“(R)Evoluție” este spectacol dinamic și bogat vizual, construit într-o cheie absurdă, cu umor, ironie, dar și cu multă empatie pentru vulnerabilitatea unor oamenilor. O montare care ne face atenți la modul în care revoluția digitală ne influențează viața de zi cu zi – relațiile, alegerile, atitudinile sociale, felul în care comunicăm și ne conectăm, real sau virtual, unii cu alții. Spectacolul explorează ultima frontieră a digitalizării, la un pas de colectarea datelor, ușor de prelucrat și interpretat, la un pas de Chat GPT.
AUTORII
Regizorul Radu Nica este unul dintre numele de referință ale scenei românești contemporane, câștigător, în 2005, al Premiului UNITER de debut pentru spectacolul “Nora“, realizat la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu.
Piesa “(R)Evoluție” este scrisă de Yael Ronen și Dimitrij Schaad. Ronen este regizoare a Teatrului Maxim Gorki din Berlin, una dintre cele mai apreciate figuri de pe scena teatrală mondială prin abordarea conflictelor istorice sau sociale, precum și a teoriilor conspirației. Schaad a studiat actoria în Munchen și Sankt Petersburg, multipremiat în festivaluri din întreaga lume, cu roluri-cheie în spectacole semnate de regizori celebri.
Inspirația piesei vine din cele “21 de lecții pentru secolul XXI” ale lui Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai captivanți gânditori ai momentului. Un inventar global care în vremuri haotice și nesigure pune la îndoială, mai mult ca niciodată, comportamentul și morala individuală.
VIZIUNEA REGIZORULUI
“Revoluția digitală, care ar trebui să ne ușureze viețile, ne pune și în fața unor întrebări și dificultăți existențiale nemaiîntâlnite în întreaga istorie a umanității: cum facem față unei vieți în care omul devine ușor înlocuibil de algoritmi? Ce dileme etice vor apărea în epoca designului genetic? Pornind de la un exercițiu de imaginație despre teatrul viitorului și având plasată acțiunea într-un viitor relativ apropiat (anul 2040), dar care arată foarte diferit de realitatea de azi, piesa tratează în cheie comică problemele amintite mai sus…” declară regizorul Radu Nica.
DISTRIBUȚIA
Prin intermediul unor secvențe spectaculoase, actorii-perfomeri ai Teatrului Excelsior testează cu umor diferite mijloace de expresie artistică, jucându-se inclusiv cu propriile limite în raport cu tehnologia. Din distribuție fac parte actorii: Mircea Alexandru Băluță, Alex Călin, Oana Predescu, Andreea Hristu, Alex Popa și Matei Arvunescu.