EntertainmentDokStation 7 - Selecție pentru toate gusturile muzicale

DokStation 7 – Selecție pentru toate gusturile muzicale

Iubitorii de rock, punk, pop, folk și muzică electronică se vor bucura de un program diversificat și intensiv cu proiecții, concerte live și evenimente conexe. 

Cea de-a șaptea ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, programată să aibă loc între 20 și 24 septembrie, va aduce din nou publicului bucureștean o selecție de documentare muzicale în premieră națională.

UNDE?

Cinema Elvire Popesco, cluburile Expirat și Control și Grădina cu Filme sunt spațiile ediției din acest an. Biletele sunt disponibile pe eventbook.ro și e musai să vă notați highlights-urile pentru a vă asigura locul la evenimente.

LEGENDELE MUZICII ROCK ÎN PRIM-PLAN

Focusul din acest an este pe figuri marcante ale muzicii rock: Pink Floyd și Syd Barrett, Nick Cave, Annie Lennox, Jimi Hendrix și AC/DC. ”Have You Got It Yet? The Story of Syd Barrett & Pink Floyd” încearcă să răspundă la o serie de întrebări legate de chitaristul, solistul și membrul fondator al legendarei Pink Floyd: să fi fost una dintre numeroasele victime ale consumului de halucinogene sau doar prea slab pentru presiunile din industria muzicală.

”Mutiny in Heaven” se concentrează pe perspectiva intimă, imersivă a The Birthday Party, prima formație a lui Nick Cave, trupă cult ce l-a propulsat în cariera internațională. Istoria formidabilei Annie Lennox va fascina publicul prin poveștile din muzică și viață personală ale acesteia, în vreme ce ”AC/DC: Forever Young” îi aduce în lumină pe frații Young a căror forță catalizatoare a creat una dintre cele mai mari formații rock din toate timpurile. 

SELECȚIA DOKSTATION 7 MAI ADUCE…

„Squaring the Circle – The Story of Hipgnosis” este cel mai recent documentar semnat de Anton Corbijn și spune povestea studio-ului de design Hipgnosis responsabil pentru cele mai recognoscibile coperte de album, prin mărturisirile lui Roger Waters, Jimmy Page, Robert Plant, Paul McCartney sau Peter Gabriel. 

„Scream of My Blood” urmărește povestea legendei punk Eugene Hütz documentând călătoria imigrantului ucrainian în Statele Unite, celebritatea cunoscută alături de Gogol Bordello, precum și reîntoarcerea în Ucraina, după invazia rusă. Un film despre muzică, o chemare la luptă pentru identitatea ucrainiană. 

Muzica electronică este în focusul acestei ediții prin „Electronic Vibrations – A Sound Changes the World” sau „The Sound of Cologne”. Ce trebuie să aveți pe lista vizionărilor este „What You Could Not Visualise”, povestea efemerei formații post-punk Rema-Rema al căror sound inovator o plasează în aceeași zonă cu Joy Division. Doar 11 concerte la activ, multe fotografii și recent descoperite o serie de înregistrări de la repetiții valorificate de regizorul Marco Porsia. 

Un alt titlu de notat în agenda celor 5 zile de festival este și „Can and Me”, povestea fondatorului formației germane Can, Irmin Schmidt, pasiunea pentru muzica pop, dirijat, dar mai ales virajul spre sound-ul electronic.  

CONCERTE

Ethno-chaos-ul din Ucraina vine la București pe 21 septembrie în Club Expirat. DakhaBrakha îmbină versuri și melodii tradiționale cu ritmuri de jazz și world music. Sound-ul instrumentelor tradiționale are un impact puternic completat de mesajul versurilor. 

Lalalar sunt o apariție exotică pe scena underground din Istanbul. Muzica lor are influențe din rock-ul psihedelic anatolian al anilor 70, dar și din anii 80 sau dark wave-ul atât de râspândit în zilele noastre. Show-ul vibrant al celor de la Lalalar este programat pe 22 septembrie în clubul Control. 

DE NERATAT

În anul 1970, o trupă rock americană reușește să treacă dincolo de Cortina de Fier și să susțină concerte în Iugoslavia, România și Polonia. „What the Hell Happened to Blood, Sweat & Tears?” spune povestea singurei trupe care reușea performanța de a trece dincolo de zidul politic. Un documentar parțial filmat în România comunistă despre muzică, politică și o perioadă istorică agitată. 20 septembrie, ora 20:30, la club Control. 

Emoționantul „Nothing Compares” prezentat în selecțiile Sundance, Tribeca și HotDocs 2022, dă glas fenomenalei Sinéad O’Connor, de la succesul fulminant la exilul din muzica pop de consum. Concentrându-se pe declarațiile profetice din perioada 1987-1993, filmul are în prim-plan perspectiva profund feministă a moștenirii artistei. 20 septembrie, ora 18:30, la club Control. 

Articole similare