EntertainmentDocu-ficțiunea ”Între Revoluții”, lansată la Berlinală, în cinematografe din 3 noiembrie

Docu-ficțiunea ”Între Revoluții”, lansată la Berlinală, în cinematografe din 3 noiembrie

Docu-ficțiunea ”Între Revoluții”, regizată de Vlad Petri, care a avut premiera mondială în competiția Forum a Festivalului de Film de la Berlin de anul acesta, va fi lansată în cinematografele românești pe 3 noiembrie, distribuită de August Film.

SINOPSIS

”Între Revoluții”, construit exclusiv din imagini de arhivă, urmărește povestea fictivă, dar inspirată din dosare de la Securitate, a două femei, colege la Medicină, separate de revoluții, care își unesc destinele prin scrisorile pe care și le trimit: Maria (pentru care își împrumută vocea Victoria Stoiciu) și Zahra (voce – Ilinca Hărnăuț).

Scrisorile din film sunt imaginate de scriitoarea Lavinia Braniște. Monica Lăzurean-Gorgan (”Acasă, my home”; ”Nu mă atinge-mă”; ”Chuck Norris vs. Communism”) este producătoarea lungmetrajului, Dragoș Apetri, Cătălin Cristuțiu și Vlad Petri semnează montajul, în timp ce Filip Mureșan și Vlad Voinescu s-au ocupat de sunet.

ÎN PALMARESUL FESTIVALURILOR

Lungmetrajul regizat de Vlad Petri a avut premiera mondială în secțiunea dedicată propunerilor neconvenționale din cadrul Berlinalei – Forum – unde a primit premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Aceeași distincție a primit-o și la Transilvania International Film Festival (TIFF), unde a fost distins și cu trofeul pentru cel mai bun film în programul Zilele Filmului Românesc.
Acestor premii li se adaugă Mențiunea specială a juriului în competiția regională din cadrul ZagrebDox (Croația) și premiul pentru cel mai bun film la Make Dox (Macedonia de Nord).

Producția a fost inclusă în programul unor alte importante festivaluri internaționale – Thessaloniki FF (Grecia), CPH Dox (Danemarca), DocAviv (Israel), Krakow FF (Polonia), Sydney FF (Australia), Sarajevo IFF (Bosnia), DMZ IDF (Coreea), Sheffield Doc Fest (Marea Britanie) și Festival du Nouveau Cinéma (Canada). Filmul se află pe lista scurtă pentru nominalizare la categoria ”cel mai bun documentar din 2023” a European Film Awards.

CE SPUNE PRODUCĂTORUL

„Pentru mine, «Între Revoluții» este un amestec organic de istorie și poezie. Este istoria neoficială spusă din perspectiva a două femei care au fost prinse între două revoluții care le-au schimbat societățile pentru totdeauna”, afirmă Monica Lăzurean-Gorgan, producătorul filmului.

DESPRE VLAD PETRI

Filmul a fost realizat după nouă ani de la debutul lui Vlad Petri, ”Bucureşti, unde eşti?” (2014), care a documentat primele mari proteste civice din România post-2010. În toată această perioadă, regizorul s-a ocupat de fotografie şi a realizat câteva documentare de scurtmetraj.

CONEXIUNE ADEVĂRATĂ

„Ne bucurăm să fim cei care aduc acest titlu publicului din România. Dincolo de modul ambițios și estetic prin care filmul îmbină documentarul cu ficțiunea, dincolo de ampla și prestigioasa apreciere internațională de care se bucură, «Între Revoluții» este un film care ne-a atins prin poveste. O prietenie dintre două femei care, în ciuda evenimentelor radicale și marcante ale istoriei care le separă una de alta, ne arată că o conexiune adevărată nu poate fi destrămată. Ce poate fi mai uman de atât?”, spune Matei Truța, co-fondator August Film.

Articole similare