Era fascinată de modul în care “un instantaneu poate închide în rama lui o poveste”. Reporter și redactor cultural al Formulei As, cu experiență de documentarist, Dia a creat volumul “Călătorie într-o fotografie” selectând 16 interviuri, subintitulate povești și confesiuni, cu personalități pe cât de diferite, pe atât de puternice.
CE SPUNE AUTOAREA
“Cartea de față e rezultatul unui pariu. E pariul unor întrebări și răspunsuri care te deschid spre celălalt, care te deschid spre lume. Am oprit între copertele ei 16 interviuri: 16 moduri de a fi, 16 ferestre spre peisaje cu totul diferite, 16 călătorii pentru care nu aveți nevoie nici de bagaj, nici de bilet”.
SPUNE-MI CE FOTOGRAFIE AI ALES, CA SĂ-ȚI SPUN CINE EȘTI!
Convenția Diei Radu stârnește deopotrivă emoție și intrigă. Intervievații ei s-au prezentat la întâlnire cu o fotografie. În acest mod, ea a deschis o lume cu fiecare dintre interlocutori. Cu răbdare și grație, s-a conectat cu oameni liberi, focusați pe obsesiile lor, așa cum i-a văzut ea într-o discuție personală, în funcție de momentul vieții fiecăruia în parte. Farmecul Diei constă în baza fiecărui interviu: știe ce și cum să întrebe pentru a primi răspunsuri generoase.
16 PERSONALITĂȚI ȘI FOTOGRAFIILE LOR
Volumul adună poveștile și fotografiile din arhiva personală a 16 personalități după cum urmează: Andrei Șerban, Svetlana Cârstean, Mircia Dumitrescu, Veronica D. Niculescu, Dan Grigore, Matei Vișniec, Olga Morărescu Mărginean, Mircea Cărtărescu, Bogdan Mirică, Filip Florian, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu, Monica Pillat, Răzvan Voiculescu, Ștefan Agopian, Marin Mălaicu-Hondrari.
MOTTO-UL DIEI RADU
“Curiozitatea e urmată intuitiv. Uneori tac mult, încerc să înțeleg omul”.
FOTOGRAFIA AUTOAREI
Și pentru ca proiectul să devină rotund, la lansarea de la Sibiu a volumului, Dia Radu a fost invitată de Radu Vancu să vină la întâlnire cu fotografia ei. S-a întors în timp, pe vremea când avea 4 ani și jumătate. În brațele criticului literar Ioan Buduca, Dia își amintește nunta acestuia, petrecerea, dansul printre invitați, dar și singurătatea acelui moment: “Eram foarte singură și foarte cu toată lumea”. Curiozitatea și nerăbdarea i se citesc întru totul, de la gestică la privirea fixată într-o cu totul altă direcție.