FeaturesDan Șușa, artistul sibian pe care trebuie să îl descoperi

Dan Șușa, artistul sibian pe care trebuie să îl descoperi

Pasionat încă din copilărie de Salonul Internațional de Artă Fotografică Sibiu, Dan Șușa a visat ca într-o bună zi să fie participant activ, nu doar spectator.

În 2009 a absolvit cursuri de fotografie, iar din 2010 expune constant, recompensat cu distincții, inclus în expoziții prestigioase și publicații importante. Dan Șușa a investit continuu în hobby-urile sale creative: fotografia (aparate, obiective, lumini), muzica (o colecție impresionantă de vynil-uri, sisteme audio performante) sau călătoriile (de la împrejurimile Sibiului până la sute de kilometri în jurul lumii). Dezvoltarea personală a fost tot timpul pe primul loc, dincolo de job-ul de zi cu din corporație, departamentul logistică. 

FOTOGRAFIE CONCEPTUALĂ

Dan Șușa este fascinat să asculte, să observe și tot ce se află în jurul lui este o continuă sursă de inspirație. Conceptele fotografiilor sale sunt rezultatul unui timp anume, a unui răgaz de analiză în liniște. Prind formă atunci când e momentul lor. În perioada 16 – 30 septembrie 2023, „Joyride” poate fi admirată în cadrul Sibiu Contemporary Art Festival. Parte din seria Multiverse, lucrarea semnată de Șușa este un mix de vechi și nou, nostalgie și inovație tehnologică. Frânturi din trecut amestecate cu fantezii liniare futuriste. Un amestec echilibrat care te poartă din copilărie până într-un viitor artificial vioi și colorat. 

AUTOPORTRETE

Din dorința de a materializa concepte cât mai variate, dar și din timiditate, Dan Șușa recurge deseori la auto-portretistică. Un prilej perfect de a se descoperi, de a compune și descopune, de a da formă unor bucurii, temeri, frici. Monocromia la care recurge Șușa este deopotrivă un amestec de emoție în formă brută cu ariditatea unor detalii tranșante. Pe cât de simple și directe sunt fotografiile, Dan Șușa aduce de fiecare dată element care scoate totul din zona de confort. Fie că vorbim de tăieturi, decupaje sau obiecte străine contextului, lucrările sale sunt un puzzle emoțional. 

FLORI NATURALE ȘI DIGITALE

Florile din universul lui Dan Șușa vin cu o încărcătură puternică: de la prospețimea  firească la reconstrucția memoriei, de la fizic până la liniște ancestrală. De la viul zgomotos la liniște profundă, de la viață la lumină eternă. De la chip la mască. Dan Șușa desface până la esență fiecare petală și reconstruiește la nivel microscopic un univers fascinant. 

COLAJE DIGITALE

Cele mai surprinzătoare combinații de culori, elemente și linii se regăsesc în colajele digitale. Amestecul echilibrat de vechi și modern, de flori și marmură, de vopsea și pantone, jocul perpetuu de texturi (de la marmură la atom digital) creează un iureș continuu al simțurilor: de la spirit ludic la sobrietate, de la bucurie la seriozitate. O efervecență de elemente aduse din lumi diferite, împletite cu o sensibilitate rară. 

FOTOGRAFIE URBANĂ

Urbanul din fotografiile lui Dan Șușa este sclipitor. Decupează elemente pe care nu le zărești cu ușurință la o panoramare a unei piațete. Construiește emoții și spune povești prin fiecare cadru, prin fiecare unghi ales. Nimic turistic în sensul general al cuvântului, ci o lume în sine. Fiecare oraș capătă o amprentă unică prin instantaneele sale. Mai mare dragul să descoperi Copenhaga lui, reflexiile din Budapesta, oglinzile din Stockholm sau siluetele din Madrid. 

Photo CreditDan Șușa

Articole similare