FeaturesCine a fost June Carter Cash – Un documentar spune povestea artistei...

Cine a fost June Carter Cash – Un documentar spune povestea artistei country

Un nou documentar își propune să aducă mai multă profunzime poveștii cântăreței și compozitoarei June Carter, adesea menționată doar ca soția lui Johnny Cash

June Carter Cash, care a revenit în atenția publicului grației interpretării actriței Reese Witherspoon în ”Walk the Line”, a fost cântăreață, compozitoare, actriță și scriitoare, dincolo de rolurile de iubită, muză și soție.

COMPOZITOARE A CELEBREI ”RING OF FIRE”

June Carter Cash, care și-a petrecut o mare parte din carieră în umbra lui Johnny Cash, este cea care a compus ”Ring of Fire”, devenită celebră odată cu interpretarea dată de Cash în 1963.
“Mă simt jignită în numele ei”, spune Kristen Vaurio, regizoarea ”June”, documentar Paramount+ care pune în lumină una dintre figurile ascunse ale muzicii. “Sunt mulți oameni care spun: «O, nu, ea nu ar fi putut să scrie așa ceva». Este greu de acceptat în Nashville, dar eu simt că este cântecul country cel mai ușor de recunoscut din lume. Cred că, pentru că era femeie, oamenii nu au vrut să o lase să aibă asta”.

JUNE, ÎN DOCUMENTAR

Filmul lui Kristen Vaurio conține materiale de arhivă inedite și interviuri cu familia și prietenii, cu artiști ca Willie Nelson, Dolly Parton, Emmylou Harris, Kacey Musgraves și Reese Witherspoon (premiată cu Oscar pentru rolul lui Carter Cash din 2005). Documentarul oferă o reevaluare a moștenirii lăsate de o femeie care a primit mai puțină recunoaștere ca pionier al muzicii și care încă nu are un loc în Country Music Hall of Fame.

OBIECTIVUL REGIZOAREI

Kristen Vaurio susține: “Vreau ca nimeni să nu spună vreodată June Carter Cash, apoi «cine, soția lui Johnny?» Vreau ca ea să fie cunoscută ca artistă prorpiu-zisă. Ea a luptat și asta pentru mine este o mare sursă de inspirație și este o mare lecție pe care oricine o poate învăța de aici”.

JUNE CARTER, ARTIST DE LA VÂRSTA DE 10 ANI

June Carter s-a născut în Maces Spring (Virginia), în 1929, și a început să cânte la vârsta de 10 ani. Mama ei, Maybelle Carter, a avut un număr muzical de familie cu verișoara ei Sara Carter și soțul acesteia, AP Carter. Ei au făcut unele dintre primele înregistrări de muzică country.
June Carter a petrecut mult timp pe drumuri, dar a avut mere muzica și cântecele familiei drept casă.

Grupul muzical al familiei s-a destrămat, dar mama și fiicele June, Helen și Anita au continuat sub numele de Mother Maybelle & the Carter Sisters, cu June cântând la autoharpă și interpretând numere comice. Din 1939, surorile au jucat într-un spectacol radiofonic la XERA din Del Rio, Texas, care a ajuns până în America și Canada. Ele au devenit apoi elemente de bază ale emisiunii de muzică country ”Grand Ole Opry” din Nashville. Aici, June a făcut eforturi să devină cântăreață solo recunoscută.

A avut un mariaj de patru ani cu muzicianul Carl Smith, cu care a avut o fiică, Carlene – producător executiv al documentarului -, a cântat în turneu cu Elvis Presley, apoi cu Johnny Cash, a studiat actoria la New York, iar până în 1966 era divorțată din nou. Cu Edwin Nix a mai avut o fiică, Rosie Nix Adams.

RELAȚIA CU JOHNNY CASH

Relația cu Johnny Cash a pornit ca o prietenie. În autobiografia lui, Cash a descris modul în care June a rămas alături de el în anii în care el era dependent de diverse substanțe. “June a spus că mă cunoștea – cunoștea miezul din mine, adânc înăuntru, sub droguri și înșelăciune și disperare și furie și egoism, și îmi cunoștea singurătatea. A spus că mă poate ajuta… Dacă îmi găsea pastilele, le arunca în toaletă. Și le-a găsit; le-a căutat, fără încetare”.

June a scris ”Ring of Fire” despre faptul că s-a îndrăgostit de Cash, în ciuda comportamentului autodistructiv al lui. Carlene a fost martoră la crearea ei. “Îmi amintesc când lucra la acel cântec și apoi l-a cântat cu autoharpa și a încercat și cu chitara”. Merle Kilgore a ajutat-o cu piesa, iar Cash a înregistrat-o creditându-i pe amândoi.

În 1968, s-a căsătorit cu Cash, după ce el a cerut-o în căsătorie pe scena din London (Ontario). Au avut împreună un fiu, John Carter Cash. Soții au colaborat pentru diferite piese și reprezentații, ea a continuat să joace în filme și să înregistreze muzică.
June a murit în 2003, din cauza unor complicații în urma unei operații la inimă, la vârsta de 73 de ani, cu Cash la căpătâiul ei.

Articole similare