Entertainment5 titluri incluse anul acesta în National Film Registry pe care trebuie...

5 titluri incluse anul acesta în National Film Registry pe care trebuie să le vezi

Douăzeci și cinci de producții influente sunt selectate anual pentru National Film Registry (Registrul Național de Filme) al Library of Congress (Biblioteca Congresului American).

Ele sunt alese pentru importanța culturală, istorică sau estetică pe care o au, în vederea conservării patrimoniului cinematografic al națiunii.
Anul acesta au fost alese filme care explorează, între altele, drama istoriei, justiția și reforma socială, experiențele imigranților. Filmele listate acum au o vechime de la mai mult de 100 de ani, “A Movie Trip Through Filmland” (1921), despre modul în care se produce materialul cinematografic și impactul filmelor la nivel global, până la un deceniu, ca ”12 Years a Slave”.

Like5 a ales cinci titluri – documentare și ficțiuni – care nu trebuie să lipsească din experiența unui cinefil.

HELEN KELLER: IN HER STORY (1954)

Documentarul premiat cu Oscar al lui Nancy Hamilton spune povestea lui Helen Keller de la naștere până la începutul anilor ’70. Keller a mai trăit încă 14 ani după realizarea filmului. Documentarul a fost realizat la mult timp după ce Keller a devenit un reprezentant vocal internațional atât în numele drepturilor persoanelor cu dizabilități, cât și al Statelor Unite. Filmul folosește imagini de știri, fotografii, interviuri și secvențe originale pentru a spune povestea ei, precum și o abordare mai mult de zi cu zi. Este păstrat de Arhiva de Film a Academiei.

HELEN KELLER: IN HER STORY (1954) - 5 titluri incluse anul acesta în National Film Registry pe care trebuie să le vezi

EDGE OF THE CITY (1957)

“Edge of the City” prezintă interpretări magistrale ale lui John Cassavetes și Sidney Poitier într-o dramă psihologică care se petrece printre muncitorii de la căile ferate din New York.
Bazat pe o dramă scrisă special pentru Poitier de Robert Alan Aurthur, “Edge of the City” îl urmărește pe Cassavetes în rolul unui tulburat dezertor din armată care găsește încredere în ceilalți, maturitatea în sine și reintegrarea în societate, după ce Poitier, care joacă rolul unui maistru stivuitorist, se împrietenește cu el.
Lăudat de organizația pentru drepturi civile NAACP pentru mesajul său de fraternitate rasială, acest prim lungmetraj al regizorului Martin Ritt, aflat pe lista neagră a televiziunilor, oferă interpretări fin conturate de Ruby Dee, Kathleen Maguire și Jack Warden.

EDGE OF THE CITY (1957) - 5 titluri incluse anul acesta în National Film Registry pe care trebuie să le vezi

PASSING THROUGH (1977) 

Regizorul Larry Clark – figură cheie a mișcării cinematografice LA Rebellion – folosește “Passing Through” ca pe o meditație asupra importanței centrale a jazzului în cultura afro-americană și a încercărilor altora de a-și însuși această moștenire pentru profit.
Eliberat din închisoare, un artist afro-american de jazz refuză să se reintegreze în industria muzicală pe care o consideră controlată de mafioții albi și de interesele corporatiste. În schimb, el caută să-și regăsească bunicul și mentorul său muzician pentru a-și păstra integritatea artistică și a redescoperi posibilitățile creative și sociale ale jazzului. Scenariul este semnat de Clark și Ted Lange, iar muzica, de Horace Tapscott.

PASSING THROUGH (1977)  - 5 titluri incluse anul acesta în National Film Registry pe care trebuie să le vezi

MATEWAN (1987)

“Matewan”, regizat de John Sayles, prezintă eforturile depuse în 1920 pentru sindicalizarea unui oraș deținut de o companie din Virginia de Vest și bătălia sângeroasă care a urmat între greviști și bătăușii companiei de cărbune.
Structurat ca un western, filmul examinează nonviolența colectivă ca strategie de combatere a exploatării nemiloase într-o cultură individualistă animată de dușmănii de sânge.
Distribuția este alcătuită din Chris Cooper, James Earl Jones, Mary McDonnell, David Strathairn, Will Oldham și mulți localnici din Virginia de Vest.

MATEWAN (1987) - 5 titluri incluse anul acesta în National Film Registry pe care trebuie să le vezi

THE WEDDING BANQUET (1993)

”The Wedding Banquet”, comedie romantică revoluționară și cel de-al doilea film al lui Ang Lee, se concentrează pe ciocnirile culturale dintre Est și Vest, pe stilul de viață tradițional și cel modern.
Pentru a-și mulțumi părinții din Taiwan și dorința lor de a se căsători, un imigrant american taiwanez homosexual din New York se căsătorește de conveniență cu o chinezoaică din China continentală.  Complicațiile apar atunci când părinții decid să o viziteze și să o cunoască pe mireasă. Trioul familial neconvențional (cuplu gay – soție) face eforturi pentru a crea o fațadă credibilă.

THE WEDDING BANQUET (1993) - 5 titluri incluse anul acesta în National Film Registry pe care trebuie să le vezi

Articole similare