Features5 filme reprezentative ale lui Krzysztof Zanussi

5 filme reprezentative ale lui Krzysztof Zanussi

Din întreaga sa filmografie, care reunește mai mult de 80 de titluri, am ales cinci lungmetraje reprezentative.

Cineastul polonez Krzysztof Zanussi, recompensat de-a lungul timpului cu premii la cele mai importante festivaluri de film din lume, dar și pentru întreaga activitate, inclusiv la TIFF, va adăuga în noiembrie un trofeu în palmaresul propriu, Camerimage.

THE ILLUMINATION (1973)

Filmul ”The Illumination”, pe care l-a scris și regizat, triplu premiat la Locarno, inclusiv cu Leopardul de Aur, prezintă viața senzațională a unui fizician, munca lui, viața lui amoroasă și căutarea sensului de dincolo.

A WOMAN’S DECISION (1975)

O femeie de vârstă mijlocie își dă seama că vrea mai mult de la viață și trebuie să aleagă între soțul și copilul ei sau noul ei iubit. De asemenea scris și regizat de Zanussi, filmul a fost inclus în competiția Berlinalei și a câștigat OCIC Award.

THE SPIRAL (1978)

Un turist ciudat și arogant sosește la refugiul montan Morskie Oko. În dimineața următoare, în ciuda pericolului, urcă singur și începe căutarea lui. Pentru acest film, pe care l-a și scris, Zanussi a primit Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, unde a fost inclus în competiție.

THE CONSTANT FACTOR (1980)

Al doilea film al său prezentat în premieră în competiția de la Cannes, ”The Constant Factor”, a fost recompensat cu două trofee – Premiul special al Juriului și Premiul Juriului Ecumenic.
Un tânăr se confruntă cu moartea mamei lui. O mârșăvie măruntă la locul de muncă îl face victima unei înscenări și renunță la singura dorință de a urca Munții Himalaya, așa cum a făcut tată lui și unde a murit.

A YEAR OF THE QUIET SUN (1984)

Premiat cu Leul de Aur la Veneția, ”A Year of the Quiet Sun” are în centru un soldat american. După cel de-al Doilea Război Mondial, se îndrăgostește de o poloneză și își oferă ajutorul pentru a părăsi țara. Dar circumstanțele se dovedesc a fi altele.

Articole similare