Like5 a ales cinci producții care s-au impus la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary de anul acesta, ediție la care actorul Ivan Trojan a primit premiul special al președintelui festivalului pentru contribuția la cinematografia cehă, iar actorul britanic Clive Owen a fost recompensat cu premiul președintelui festivalului.
A SUDDEN GLIMPSE TO DEEPER THINGS
Marele câștigător al celei de-a 58-a ediții a KVIFF este documentarul ”A Sudden Glimpse to Deeper Things”, realizat de regizorul scoțiano-irlandez Mark Cousins. Este un portret eseistic al unui artist britanic cu perspective profunde asupra lumii genurilor, climei și creativității. Filmul este despre transformarea artistei Wilhelmina Barns-Graham după ce a escaladat un ghețar elvețian în 1949. Este vorba despre o femeie care și-a trăit viața la maximum, a explicat recentul câștigător al Globului de Cristal.
LOVABLE
”Loveable”, de Lilja Ingolfsdottir, a câștigat Premiul Special al Juriului și premiul pentru cea mai bună actriță, pentru Helga Guren.
Filmul o are în centru pe Maria, care jonglează cu patru copii și o carieră solicitantă, în timp ce al doilea soț al ei, Sigmund, călătorește tot timpul. Într-o zi, cei doi au o ceartă urâtă care l-a determinat pe Sigmund să îi ceară în cele din urmă divorțul.
NIGHT HAS COME
Premiul special al juriului competiției Proxima a fost acordat regizorului Paolo Tizón pentru documentarul ”Night Has Come”, care cartografiază mediul militant din Peru contemporan.
Un grup de tineri se antrenează pentru a se alătura forțelor din regiunea VRAEM (Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro) din Peru împotriva grupurilor armate și cartelurilor de droguri, iar regizorul Paolo Tizón, aflat la debut în lungmetraj, li s-a alăturat. Pe parcursul a zece luni, Tizón – cu o cameră de filmat – le-a urmărit exercițiile și conversațiile private, rezultatul fiind filmul ”Night Has Come” .
STRANGER
Proxima Grand Prix a revenit filmului ”Stranger”, filmul episodic din camere de hotel regizat de Zhengfan Yang, un regizor chinez stabilit în SUA.
Plasat în China, filmul prezintă povești absurde, întunecate, emoționante, misterioase care se desfășoară în spații temporar intime, explorând diverse narațiuni prin intermediul unor decoruri limitate, dar bogate din punct de vedere dimensional.
THREE DAYS OF FISH
”Three Days of Fish”, regizat de Peter Hoogendoorn, a fost câștigător la categoria interpretare masculină – Ton Kas și Guido Pollemas au împărțit premiul pentru rolurile lor din producția olandezo-belgiană, dramă cu accente de comedie, redată alb-negru, care explorează o relație tată-fiu.