O sută de obiecte care i-au aparținut lui Constantin Brâncuși, între care 22 de sculpturi create de artist, sunt expuse la Muzeul Național de Artă Timișoara până la finalul lunii ianuarie 2024.
EXPOZIȚIE SINGULARĂ
Cea mai amplă expoziție Brâncuși în România în jumătate de secol, ”Surse românești și perspective universale” este curatoriată de Doina Lemny, expert în opera sculptorului român. Scenografia este semnată de arhitectul Attila Kim, care a pus în scenă o prezentare pe măsura lucrărilor. Un ghid audio este disponibil, pe baza scanării unui cod QR la intrarea în expoziție, în limbile română (narat de Florin Piersic Jr.) și engleză (narat de Ana Ularu).
ÎMPRUMUTURI DE LA MARI MUZEE
22 de sculpturi, 11 desene, 55 de fotografii și diverse documente de arhivă ale sculptorului au fost aduse de la Tate London, Centre Pompidou, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Craiova și din trei colecții private.
LUCRĂRI ESENȚIALE
Printre lucrările incluse în expoziție se află ”Ecorșeu” (1902), realizată cu profesorul Dimitrie Gerota pentru facultățile de medicină din țară, ”Piatră de hotar”, ”Muza adormită”, ”Dra Pogany I”, ”Măiastra”, ”Pasărea în văzduh” și o „Coloană fără sfârșit”.
CATALOG OFICIAL
Catalogul oficial al expoziției ”Brâncuși: Surse românești și perspective universale/ Romanian Sources and Universal Perspectives” cuprinde zeci de reproduceri ale lucrărilor artistului, imagini documentare și 16 eseuri scrise de istorici de artă români și străini.
Volumul bilingv (engleză-română) are 296 de pagini, reproduce 190 de sculpturi, desene și fotografii ale lui Constantin Brâncuși, conține și imagini documentare, cum ar fi cele de la construcția ”Coloanei fără sfârșit”.
PROGRAM DE VIZITARE ȘI BILETE
Expoziția va putea fi vizitată între 30 septembrie și 28 ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 20:00. Lunea și marțea, precum și în perioadele 24 – 26 decembrie, pe 31 decembrie și 1 – 2 ianuarie 2024, va fi închisă. Vizitarea va fi posibilă pe bază de bilet pe un interval de timp alocat, pentru o experiență plăcută și pentru siguranța operelor. Prețul unui bilet este de 88 de lei. Studenții pot vizita expoziția în baza unui bilet în valoare de 22 de lei.