Going outBucharest Pride 2024: We are ready

Bucharest Pride 2024: We are ready

Cea de-a 19-a ediție Bucharest Pride, în perioada 21 – 29 iunie.

Bucharest Pride, cel mai amplu program dedicat comunității LGBTQIA+, va avea loc anul acesta cu tema ”We are ready / Suntem pregătiți”, un maraton de evenimente culturale și comunitare care va culmina cu Marșul Bucharest Pride, programat în 29 iunie.

EGALITATE ȘI DREPTURI

Bucharest Pride abordează nevoia urgentă de recunoaștere legală și protecție a tuturor familiilor formate din persoane de același sex. ”Suntem pregătiți pentru o Românie în care persoanele LGBTQIA+ și familiile lor sunt văzute, recunoscute și protejate. Adoptarea unor legi care să răspundă acestor nevoi reale nu mai suportă amânare”, spun organizatorii.

Ei subliniază statistici care arată că societatea românească este mai pregătită pentru egalitate decât a fost vreodată. Potrivit unui recent studiu ACCEPT, nivelul de susținere și empatie al românilor față de familiile LGBTQIA+ a crescut considerabil în ultimii ani.

SUNTEM PREGĂTIȚI

„«Suntem pregătiți» este despre noi toți: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliați ai comunității – oameni care zi de zi fac pași către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toții suntem, într-o formă sau alta, pregătiți pentru iubire! Suntem doar în etape diferite de acceptare a acestui fapt”, subliniază Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024.

MARȘUL BUCHAREST PRIDE

Marșul Bucharest Pride, eveniment prin care comunitatea LGBTQIA+ din România își sărbătorește în stradă identitatea, își face vocea auzită și încearcă să revendice drepturile, este programat să aibă loc în 29 iunie.

Anul trecut, marșul a atras mai mult de 25.000 de persoane, cu zece mii mai multe față de anul anterior.
Pentru 2024, organizatorii preconizează o creștere exponențială a gradului de participare.

PRIDE PARK

Seria de evenimente Pride Park va avea loc între 27 și 29 iunie, în parcul Izvor.

Cu prima ediție organizată în 2021, Pride Park a devenit rapid unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate în București, în aer liber. Festivalul aduce în atenție artiști LGBTQIA+ autohtoni.

Pride Park este și un spațiu pentru inițiativele și proiectele altor organizații LGBTQIA+ românești. Accesul la toate evenimentele din Pride Park este gratuit.

ÎNSCRIERI DE PROIECTE COMUNITARE

Organizatorii Bucharest Pride au lansat un apel de înscrieri dedicat artiștilor și promotorilor de proiecte comunitare. Până în 21 aprilie, aceștia  pot trimite propuneri de: evenimente și activități dedicate comunității LGBTQIA+ și aliaților, organizate în București, în perioada 21 – 29 iunie (PRIDE Week); evenimente și activități pentru Pride Park, care ar putea fi programate în aer liber pe 28 și 29 iunie; performance artistic pentru scena Pride Park (28 – 29 iunie).

Proiectele vor fi evaluate după: relevanța pentru tema acestui an (”We are ready”), intersecționalitate, reprezentativitate, potențial de creștere a gradului de conștientizare, resursele necesare pentru organizare, publicul căruia se adresează.

Propunerile pot fi trimise exclusiv online, prin completarea unor formulare online.

Photo CreditClaudiu Popescu

Articole similare