”Tania Ionașcu, bunica mea”, carte biografică scrisă de cineastul Cristian Mungiu, a apărut la editura Humanitas în colecția ”Memorii/ Jurnale/ Biografii”.
DE LA CARTE LA POSIBIL FILM
Cu subtitlul ”O biografie basarabeană”, cartea de 162 de pagini este împărțită în patru capitole, relatările sunt la persoana întâi de Tania Ionașcu și cuprinde și fotografii din arhiva familiei.
În urmă cu cinci ani, Cristian Mungiu dezvăluia că pregătește „cel mai personal” proiect cinematografic al său, bazat pe cartea nepublicată (la acea vreme). Este vorba despre povestea bunicii lui, ”un film la scară mai mare” decât ce realizase până atunci. Între timp a scris, regizat și produs ”R.M.N.”, o dramă cu accente sociale prezentată la Festivalul de la Cannes din 2022. Nu sunt cunoscute detalii despre următorul film pe care îl va regiza Cristian Mungiu.
FRAGMENT DIN VOLUM
”Bunica se întindea pe fotoliul ei pat acoperit cu o cergă roșie, iar eu mă așezam la masa din sufragerie, lângă ea, îi puneam întrebări și scriam, înregistrând totul cu vocea ei și fără să-i schimb în vreun fel stilul. O vreme mi-am închipuit că am consemnat amintirile bunicii ca să-i dau ei sentimentul că nu și-a trăit viața degeaba, că interesează pe cineva, că viețile trăite nefericit, odată povestite, capătă, magic, un fel de sens…
Mă gândeam că asta o va face să fie mai împăcată cu viața ei când va muri, să aibă mai puține regrete, gândindu-se că mi-a lăsat ceva ce nu piere odată cu ea. Încep însă să am sentimentul, astăzi, că nu atât pentru ea am hotărât să-i consemnez viața, nu doar ca să-i dau ei sentimentul că n-a trăit degeaba – căci nu știu dacă bunica era așa de obsedată de zădărnicie –, ci mai mult pentru mine, ca să pot eu accepta mai ușor zădărnicia vieții ei – și a vieții în general”, scrie Cristian Mungiu.
SCURTĂ BIOGRAFIE CRISTIAN MUNGIU
Cristian Mungiu s-a născut la Iași, pe 27 aprilie 1968, într-o familie de profesori. A urmat cursurile Facultăţii de Litere din Iași, perioadă în care a scris la Opinia Studenţească și a lucrat la diverse publicaţii, la radio și televiziune. În 1998, a absolvit Academia de Teatru și Film din București. Pe parcursul studiilor universitare și după aceea, a realizat mai multe filme de scurtmetraj. Ca autor de lungmetraj, a debutat în 2002 cu ”Occident”, care a avut premiera la Cannes. În 2003, a publicat la editura Liternet volumul de scenarii literare ”7 povestiri”.
PRIMUL ROMÂN RECOMPENSAT CU PALME D’OR
Cristian Mungiu a scris scenariile tuturor filmelor sale, fiind recompensat cu numeroase distincții, printre care, la Cannes, cu premiul pentru cel mai bun scenariu (”După dealuri”, 2012), cea mai bună regie (”Bacalaureat”, 2016) și Palme d’Or (”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, 2007). S-a dedicat cinematografiei, ca scenarist, regizor, producător, organizator de festivaluri și tutore, continuând să publice ocazional articole, note de călătorie, pagini de jurnal și scenarii.
PREMIAT DE CASA REGALĂ ȘI DE PREȘEDINTELE FRANȚEI
În 2013, Cristian Mungiu a primit însemnele de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor din partea Guvernului francez, iar în 2017 a primit, din partea ambasadorului Franţei la Bucureşti, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare, distincţie oferită de preşedintele Franţei. În 2012, a primit din partea regelui Mihai I medalia ”Crucea Casei Regale a României”, după ce în 2007 a fost decorat cu însemnele Ordinului Național ”Steaua României” în grad de Cavaler din partea Președinției României.