FeaturesBienala de la Veneția, seria de evenimente care stabilește tendințele artistice

Bienala de la Veneția, seria de evenimente care stabilește tendințele artistice

La Biennale di Venezia se află, de la debut, în prima linie în promovarea noilor tendințe artistice și organizează evenimente în domeniul artelor contemporane după un model multidisciplinar unic.

Istoria Bienalei de la Veneția a început în 1895, odată cu prima Expoziție Internațională de Artă. În 1932, La Biennale a inaugurat Festivalul de Film de la Veneția, primul festival de film organizat vreodată în lume, care, împreună cu Muzica (din 1930), Teatrul (din 1934), Arhitectura (din 1980) și Dansul (din 1999) alcătuiesc oferta culturală specifică Bienalei.

CEL MAI IMPORTANT FESTIVAL DE ARTĂ DIN LUME

Bienala de Artă de la Veneția înregistrează, în medie, 500.000 de vizitatori pe ediție. Recordul a fost stabilit în 2022, când aproximativ 800.000 de persoane au participat la evenimentele ce au avut loc pe parcursul a șase luni. La fiecare ediție la fața locului se află și 10.000 de jurnaliști acreditați, reprezentând presa italiană și internațională, și sunt acordate premii pentru cea mai bună participare națională și cea mai bună participare a unui artist. Următoarea bienală, a 60-a, va avea loc în aprilie – noiembrie 2024.

PAVILIOANE NAȚIONALE

Perimetrele Giardini di Castello și Arsenale găzduiesc pavilioanele naționale. Unele țări dețin pavilioane, în timp ce altele închiriază spații în oraș, dar fiecare își controlează propriul proces de selecție și costurile de producție pentru expoziții. Primul astfel de spațiu a fost inaugurat de Belgia, în Giardini, în 1907. România are un pavilion propriu aici din 1938, spațiu care a fost recent renovat.

În 2022, la festivalul de artă, au fost 80 de participări naționale și 30 de evenimente colaterale, cifre estimate și pentru ediția de anul viitor. Ediția de anul acesta a Bienalei de Arhitectură reunește 63 de prezențe naționale. Toate pavilioanele de la bienală pot fi vizitate în baza unui bilet de 25 de euro valabil pentru o intrare la fiecare dintre ele.

CARACTER MULTIDISCIPLINAR

În anii 1930, grație fondurilor sporite și a impulsului dat de președintele său, contele Giuseppe Volpi di Misurata, au fost create noi evenimente – muzică, cinema și teatru – și Bienala a căpătat caracterul multidisciplinar pe care îl are în prezent. Festivalul Internațional de Muzică Contemporană are, din 1937, caracter anual, iar cel de teatru, din 1936. Pentru spectacole live a fost creat în 1999 sectorul DMT (Danza Musica Teatro).

FESTIVALUL DE FILM DE LA VENEȚIA

Festivalul de film a apărut sub titlulatura Esposizione internazionale d’arte cinematografica (Expoziția internațională de artă cinematografică), între 6 și 21 august 1932, pe terasele Hotelului Excelsior. Nu au fost prevăzute premii, dar a fost organizat un sondaj. Din 1935, festivalul a devenit anual. Au apărut juriul internațional și premiile și este un eveniment de referință în lumea cinematografiei.

BIENALA DE ARHITECTURĂ

Bienala de Arhitectură de la Veneția e vizitată în medie de 300.000 de persoane. Sectorul arhitecturii a fost oficializat ca disciplină autonomă în La Biennale la începutul anilor 1980. Mai mult de 60 de țări participă, la fiecare doi ani, cu prezentări în pavilioane, dar și în oraș, aceasta fiind în prezent cea mai importantă expoziție de arhitectură din lume.

Photo CreditLike5.ro

Articole similare