Features”Back to Black”, povestea lui Amy Winehouse în 5 repere

”Back to Black”, povestea lui Amy Winehouse în 5 repere

Filmul biografic ”Back to Black” va fi lansat în cinematografele românești în 12 aprilie.

”Back to Black”, regizat de Sam Taylor-Johnson, cu Marisa Abela, Lesley Manville, Jack O’Connell și Eddie Marsan în distribuție, spune povestea vieții și muzicii lui Amy Winehouse, de la adolescență la maturitate și crearea unuia dintre albumele cel mai bine vândute din epoca modernă.

MUZICĂ

Filmul a împrumutat titlul celui mai de succes album al lui Amy Winehouse, al doilea și ultimul al ei, lansat în 2006. Melodiile incluse pe disc au fost scrise pornind de la povestea de dragoste cu Blake Fielder-Civil, care i-a devenit soț.

Marisa Abela, care a jucat în ”Barbie” și în serialul ”Industry” al BBC, o interpretează pe cântăreață. Jack O’Connell, actor din ”Skins” și ”This Is England”, este distribuit în rolul lui Blake Fielder-Civil.

Abela cântă în film, dar spune că “a fost o ușurare” faptul că nu a fost o condiție prealabilă pentru a primi și accepta rolul. Actrița a luat lecții de canto înainte de filmări și cântă în stilul Winehouse, nu o copiază.

back to black 1

LEGENDĂ

Amy Winehouse (n. 1983) a devenit, în scurta ei viață, de 27 de ani, o legendă a muzicii, dar viața sa personală zbuciumată a fost mereu în atenția presei.

”Back to Black” urmărește călătoria lui Winehouse de la adolescenta încrezătoare din nordul Londrei la statutul de megastar internațional.

POVESTE DE DRAGOSTE

Sam Taylor-Johnson, regizoarea filmului despre Winehouse, spune că Blake Fielder-Civil – cu care a fost căsătorită între 2007 și 2009 – nu este personajul negativ. “A trebuit să ne îndrăgostim de el pentru a înțelege de ce ea a scris unul dintre cele mai mari albume despre dragostea lor. În ceea ce-l privește pe Blake, nu era locul meu să judec pe cineva care era în mod evident un dependent și pe ei doi care aveau această relație de dragoste intensă, deși toxică”, spune regizoarea.

back to black

PERSONAJELE NEGATIVE

Paparazzi și adicția sunt personajele negative în acest film.

Faptul că Amy Winehouse era urmărită permanent de media este una dintre temele principale ale filmului, paparazzi fiind prezentați stând în fața casei ei și hărțuind-o pe stradă. O scenă o arată pe artistă căzând în fața unei farmacii, iar fotografii coboară pentru a face cea mai bună poză, fără să o ajute să se ridice. Poate că acestea sunt evenimente dramatizate, dar tratamentul aplicat de mass-media vedetei este bine documentat.

Lecturarea articolelor scrise despre cântăreață în perioada în care ea era dependentă nu este ușoară. “Nici măcar un strat gros de machiaj nu poate ascunde starea revoltătoare a pielii lui Amy Winehouse”, se arăta într-unul dintre ele. Un altul relata: “E ceva atunci când fata pin-up tatuată pe brațul tău arată mai bine decât tine”. În sute de fotografii de paparazzi, cântăreața apare, evident, supărată și suferindă.

back to black 2

MOȘTENIRE

Amy Winehouse a fost membră a National Youth Jazz Orchestra, iar după ce a înregistrat mai multe piese pentru 19 Management, a semnat un contract cu casa EMI.

Primul album, ”Frank”, a apărut în 2003, a fost un succes de critică și a fost nominalizat la Marcury Prize.
”Back to Black” a venit în 2006 și a fost un succces internațional, unul dintre albumele cel mai bine vândute în Regatul Unit. Între altele, i-a adus cinci premii Grammy.

Winehouse a fost o vedetă în adevăratul sens al cuvântului, însă demonii personali au împins-o spre adicție și, din cauza acesteia, a murit în 23 iulie 2011.

Articole similare