Aflată la a doua ediție, Anuala Neo Art Connect, cel mai mare eveniment de gen, prezintă publicului o sinteză prin instalații interactive, lucrări de realitate augmentată și inteligență artificială, filme și performance-uri dedicate artei și științei. Anuala Neo Art Connect este găzduită de Hala Laminor din București acolo unde vor expune peste 100 de artiști români și străini, cu o bogată experiență în domeniu sau aflați la început de drum.
Anul acesta, Neo Art Connect conectează prin evenimentele sale alte 10 județe. Până pe 30 iulie, iubitorii de artă și știință din Arad, Bacău, Bihor, Cluj, Constanța, Iași, Prahova, Sibiu, Timișoara și Vâlcea vor putea descoperi instalații și lucrări inedite. Între 30 mai și 2 iunie, la Anuala Neo Art Connect de la București vei descoperi o selecție originală de filme experimentale de la festivalul Ars Electronica, instalații modulare și imersive, muzică, tururi ghidate, precum și programe dedicate copiilor.
SEARĂ DE FILM ARS ELECTRONICA
Ars Electronica de la Linz a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante festivaluri de artă media din lume prin amploarea programului, a revoluției digitale și a cercetărilor pornite de la relația artă-tehnologie-societate. În cadrul Anualei Neo Art Connect vei descoperi un program original marca Ars Electronica, prin tehnici, concepte și subiecte abordate: de la imagini generate de inteligența artificială până la hibrizi între jocuri și animații, documentare animate și creații experimentale, un mix perfect pentru a interacționa cu digitalul, virtualul și realitatea. Vineri, 31 mai, de la ora 18:30.
INSTALAȚII
La Hala Laminor vei putea descoperi instalații inovatoare: “Bright Women Roundtable” creată special pentru Neo Art Connect 2024 de studioul creativ RIZI prin care publicul va interacționa cu ajutorul AI-ului cu 5 dintre cele mai inteligente personalități feminine din istoria României, primele în lume în domeniile lor (Smaranda Brăescu, Cecilia Cuțescu Storck, Sofia Ionescu, Maria Tănase, Elena Ghica).
“Glimpses of infinite symmetry” este instalația propusă de Vlad Țenu, rezultatul unei cercetări arhitecturale inspirate din natură, materie, energie și echilibru – un nor plutitor de structuri modulare care amintesc de corali și creaturi marine.
Istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei poate fi explorată în cadrul experienței imersive “București – capsulă în timp”. O interferență între trecut și viitor, în inima capitalei, prin artă digitală, video și instalație audio ce imaginează transformarea unui personaj feminin într-un simbol al evoluției capitalei.
NEO ART CONNECT KIDS
Cum granițele dintre domenii sunt din ce în ce mai fine și inexistente, copiii au posibilitatea de a descoperi activități antrenante și stimulative din punct de vedere creativ. Propunerile organizatorilor pun accentul pe explorarea inovației tehnicilor, dar mai ales a tehnologiilor. Anuala Neo Art Connect are o zonă dedicată micilor exploratori și pregătește ateliere de artă, arhitectură, robotică, concursuri, precum și expoziții tematice educaționale în zilele de 1 și 2 iunie, iar accesul este gratuit.
MUZICĂ
Tururile ghidate, interacțiunea cu artiștii și cu instalațiile propuse vor fi completate de Art Inquiry live music session în fiecare seară, de la 20:30 la 23:00. Vernisajul Anualei Neo Art Connect din 30 mai debutează cu un eveniment performativ semnat de muzicianul Mircea Florian & friends. Spațiul expozițional de 15.000 de mp al Halei Laminor se va transforma într-un hub creativ de artă și știință prin fiecare moment în parte al programului. Weekend-ul se încheie cu spectacolul eco-performance semnat de Alina Tofan și Teo Rădulescu, programat pe 2 iunie, ora 18:00
CHANGING ENVIROMENTS
Anul acesta, curatoarele Anca Boeriu și Andreea Sandu au gândit un spațiu de dezbatere din perspectivă socio-culturală. “Changing Environments”, tema celei de-a doua ediții, aduce în prim-plan impactul resimțit la nivel individual și social-economic-cultural prin prisma schimbărilor majore din societate, dar mai ales prin efectele AI-ului. Unul dintre invitații speciali ai Anualei este Klaus Obermaier, expert și new media artist, pionier în interacțiunea tehnologiilor cu artele performative, a muzicii și a instalațiilor, autor al unor lucrări inovatoare.