FeaturesAnnette Bening în 5 roluri

Annette Bening în 5 roluri

Annette Bening, actrița nominalizată pentru cel mai bun rol feminin la Premiile Oscar 2024, în 5 roluri remarcabile

Imaginea lui Annette Bening a rămas întipărită în minte grație câtorva partituri: soția maniacă și isterică din “American Beauty”, mama riguroasă și severă din “The Kids Are All Right”, actrița prețioasă din “Bugsy” și diva fermecătoare din “Being Julia”.  Cu un istoric impresionant pe Broadway, Annette Bening a reușit să se impună în cinema după o serie de roluri în producții mai puțin spectaculoase.

După mai bine de 30 de ani de la debutul într-un lungmetraj (“The Great Outdoors”), Annette Bening este nominalizată acum la Oscar pentru a cincea oară (pentru rolul principal din “Nyad”), are două Globuri de Aur (pentru “The Kids Are All Right” și “Being Julia”) și un premiu BAFTA pentru “American Beauty”. Următorul rol principal este cel din serialul “Apples Never Fall” (care va fi disponibil în exclusivitate pe SkyShowtime în cursul anului 2024), povestea învăluită în mister a unei foste antrenoare de tenis și nebănuitele secrete ale familiei ei. 
Like5 a ales 5 roluri impresionante ale actriței Annette Bening:

THE KIDS ARE ALRIGHT (2010)

În 2010, filmul regizat de Lisa Cholodenko, “The Kids Are All Right” a contribuit considerabil la schimbarea opiniei publice cu privire la căsătoriile persoanelor de același sex. Prezentat în premieră mondială la Sundance, lungmetrajul a apărut la momentul potrivit în care atitudinea față de drepturile LGBT era în plină schimbare. Nic (Annette Bening) și Jules (Julianne Moore) interpretează rolul unui cuplu cu o istorie de peste 20 de ani, o relație caldă, dar în centrul căreia e pe cale să răbufnească ceva, mame a doi adolescenți.

Dorința expresă a celor doi copii de a-și cunoaște tatăl biologic dă complet peste cap viețile tuturor. Revolta copiilor, aventura lui Jules cu personajul proaspăt revenit în viețile lor, dar și refugiul lui Nic în alcoolul care îi ușurează presiunea familiei sunt doar câteva dintre elementele care îl fac un film sensibil și emoționant, despre maturizare, acceptare, responsabilitate. 

BEING JULIA (2004)

Un film spectacol plin de vervă, sub forma unei drame sofisticate în Londra interbelică: Annette Bening o interpretează pe Julia, o divă a scenei din anii ’30 și criza prin care trece la peste 40 de ani. Formată pentru a fi pe scenă, în lumina reflectoarelor, atunci când gloria apune, Julia recurge la strategii teatrale. Aventura cu un bărbat mult mai tânăr, scandalurile, răzbunarea sunt parte din tot acest show regizat de István Szabó. Annette Bening are o naturalețe uimitoare și un zâmbet generos în interpretarea Juliei. S-a dovedit un succes, mai ales la Globurile de Aur, unde a câștigat în fața lui Kate Winslet, nominalizată pentru “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”.

AMERICAN BEAUTY (1999)

“American Beauty””, debutul regizoral al lui Sam Mendes, este considerat un punct culminant provocator al cinematografiei hollywoodiene de la sfârșitul anilor ’90. Annette Bening o interpretează pe Carolyn Burnham, soția lui Lester (Kevin Spacey), deloc simpatică în prima parte a filmului: o răsfățată materialistă și sufocantă.

Focusul pe drama și angoasa lui Lester este străfulgerat de momentele excelente ale lui Carolyn: perfecționismul țipă atunci când tunde trandafirii din fața casei – saboții ei de grădinărit se potrivesc perfect cu mânerul foarfecelor, recitatul mantrelor atunci când simte că face o greșeală, complet nesigură pe ea. Dar absurdul relației lor continuă, în ciuda faptului că Lester îi prezintă situația foarte franc: “Asta nu e viață. A devenit mai important pentru tine decât să trăiești. Ei bine, dragă, asta e o nebunie.” “American Beauty” e disponibil pe RakutenTV.

BUGSY (1991)

Unul dintre cele mai amuzante și antrenante filme cu gangsteri, “Bugsy” este portretul îndrăzneț și elegant totodată al unui criminal. Benjamin Siegel (interpretat de Warren Beatty), cunoscut sub numele de Bugsy, domina întreaga Coastă de Vest în anii ’30 și visa la construirea metropolei jocurilor de noroc. Apariția Virginiei Hill în peisaj, interpretată de Annette Bening, îi încetinește planurile. Filmul regizat de Barry Levinson combină deopotrivă absurdul, umorul și suspansul. Nu e nici pe departe o înșiruire seacă a evenimentelor, ci o variantă romanțată a unuia dintre cei mai temuți mafioți. Annette Bening îl completează de minune pe Warren Beaty prin duritate, grad de seducție, precizie și vorbe tăioase. 

THE GRIFTERS (1990)

În centrul thrillerului dramatic cu elemente noir se află un escroc de mâna a doua, interpretat de John Cusack. Loialitatea lui e sfâșiată atunci când este prins între o mamă criminală (interpretată de Angelica Huston) și iubita de aceeași teapă cu el (Annette Bening). Asemănarea celor două femei e izbitoare și scoate la iveală traumele bărbatului prins între unghiurile lor de acțiune. Pregătirea rolului a însemnat pentru Annette Bening vizionarea a numeroase titluri noir de referință, studierea îndeaproape a personajelor de gen, reușind astfel să combine senzualitatea, pericolul și vulnerabilitatea. Un clasic noir în regia lui Stephen Frears, prima producție americană a regizorului britanic. “The Grifters” este disponibil pe RakutenTV.

Photo CreditSkyShowtime

Articole similare