Going outAnimest 2023 – Join the dance

Animest 2023 – Join the dance

Animest, festivalul internațional de film de animație de la București, a ajuns la a 18-a ediție, programată să aibă loc între 6 și 15 octombrie.

Tema este ”Join the dance!”, iar pe lângă proiecții, petreceri și masterclass-uri vor avea loc programe dedicate artiștilor interesați să-și dezvolte abilitățile. Abonamentele și biletele pentru Animest.18 sunt disponibile pe platforma Eventbook

DANSUL, SECȚIUNE SPECIALĂ

”Join the dance!” este tema ediției din acest an a celui mai amplu festival de film de animație din estul Europei. Dansul va fi vedeta unei întregi secțiuni tematice și pretextul unei întâlniri cu cineastul, animatorul și dansatorul francez Jean-Charles Mbotti Malolo, invitat special la această ediție. Secțiunea este curatoriată de Mihai Mitrică și de jurnalistul și istoricul de film francez Alexis Hunot. Ei au căutat să faciliteze accesul spectatorilor la producții inovatoare, care abordează stiluri și tehnici diverse pentru a genera personaje și realități excepționale. 

TITLURI DIN PROGRAM

În toate cele cinci programe tematice, spectatorii vor avea surpriza să descopere filme multi-premiate, de la polonezul ”Tango” (r. Zbigniew Rybczynski), premiat cu Oscar în 1983, până la ”The Burden” (r. Niki Lindroth von Bahr), musical-ul dark premiat cu Cristal la Annecy în 2017, dar și ”Pas de deux” (r. Norman McLaren), nominalizat la Oscar și considerat cel mai bun scurtmetraj despre dans al tuturor timpurilor. 

CE SPUNE SELECȚIONERUL FESTIVALULUI

Mihai Mitrică, directorul și selecționerul festivalului, explică: „În contextul actual, când totul se întâmplă în viteză, suntem tentați să depășim cu rapiditate fiecare moment de împlinire, gonind către următorul obiectiv de atins. Uităm să ne bucurăm de reușitele noastre și nu ne mai dăm ocazii să le sărbătorim. Asta nu se va întâmpla anul acesta.

În luna octombrie, timp de 10 zile, vom sărbători în pași de dans și ne vom bucura de o amplă retrospectivă care va etala pe ecranele cinematografelor capodoperele animației internaționale dedicate dansului. De la filmele lui Norman McLaren până la cele mai recente producții, de la invitații festivalului, printre care și Jean-Charles Mbotti Mbolo – dansator profesionist care și-a dedicat ultimii ani animației, prezent și el la București, dansăm împreună la sărbătoarea filmului de animație!”.

JEAN-CHARLES MBOTTI MALOLO

Dansator, animator și cineast multipremiat, Jean-Charles Mbotti Malolo semnează spectacole coregrafice de succes și producții cinematografice ce au fost nominalizate la premiile César. A studiat animația la școala Emile Cohl din Lyon, iar după primul său succes – ”The Heart is a Metronome” (2008) – și o colaborare cu programul Karambolage de la ARTE TV, a regizat ”The Sense of Touch”, care i-a adus renumele internațional și Cristalul la Festivalul de la Annecy.

Pentru a scrie și a regiza scurtmetrajul, a învățat limbajul semnelor, lucrând cu apreciata actriță franceză Emmanuelle Laborit, care s-a născut fără auz. În 2017, a prezentat primul său spectacol coregrafic, ”Les Mots”, o continuare a căutărilor sale creative în direcția limbajului nonverbal. ”Make It Soul”, filmul său din 2018, un omagiu adus artiștilor Solomon Burke și James Brown, a fost nominalizat la premiile César, la categoria cel mai bun scurtmetraj de animație. În 2020, a semnat spotul promo din campania de imagine a Festivalul Internațional de Film de la Annecy.

La Animest.18, va susține un masterclass pe 11 octombrie, la Centrul Național al Dansului București. 

Animest 2023 – Join the dance

CÂȘTIGĂTORUL ANIMEST, ELIGIBIL PENTRU NOMINALIZARE LA OSCAR

Animest este singurul festival din România al cărui mare câștigător intră automat pe lista filmelor eligibile pentru nominalizare la Oscar. Selecția de filme, mai bogată de la un an la altul, se adresează publicului de toate vârstele și abordează teme diverse, oglindind preocupările societății de astăzi. Multe programe tematice au călătorit prin țară de-a lungul anilor, în parteneriat cu alte evenimente și instituții, iar anul acesta, prin proiectul Animest+, o caravană cinematografică a însoțit filmele în câteva orașe mici și în sate.

Articole similare