FeaturesAlbumul “Play”, succesul neașteptat al lui Moby

Albumul “Play”, succesul neașteptat al lui Moby

Cea de-a 25-a aniversare a albumului “Play” este marcată de Moby printr-un turneu european care debutează în luna septembrie la Manchester.

La împlinirea a 25 de ani de la lansarea albumului “Play”, care l-a transformat pe Moby într-un superstar, și la mai bine de 10 ani de la cel mai recent turneu, muzicianul american pornește într-un turneu european în luna septembrie. “Moby Live 2024” va include piese cunoscute de pe “Play”, precum și o serie de melodii preferate de public (“Extreme Ways”, “We Are All Made of Stars”) și mai vechi (“Feeling So Real”, “Go”). Încasările din turneu vor fi redirecționate către organizații pentru drepturile animalelor. Primele orașe confirmate în “Moby Live 2024” sunt Manchester, Londra, Antwerp, Berlin, Düsseldorf, Paris și Lausanne. Like5.ro ți-a pregătit 5 detalii despre celebrul album “Play”.

CEL MAI DE SUCCES ALBUM DE MUZICĂ ELECTRONICĂ

Lansat pe 17 mai 1999, “Play” este cel mai bine vândut album de muzică electronică din istorie. Inclus de “Rolling Stone” în lista celor mai bune albume din toate timpurile, “Play” s-a vândut în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume. “Porcelain”, “Natural Blues”, “Why Does My Heart Feel Bad?” sau “Bodyrock” sunt doar câteva dintre cele 18 piese de pe album. 

ULTIMUL ALBUM”

Pregătirea celui de-al 5-lea album de studio al lui Moby părea a fi finalul carierei artistului. Fără să creadă foarte mult în “Play”, la scurt timp după moartea mamei sale, după un album considerat un eșec total (“Animal Rights”), Moby se gândea serios să renunțe la muzică și să se întoarcă spre studiile de arhitectură. Pornind de la acest principiu, a decis să crească șansele de a fi ascultat măcar de doi oameni… Reacțiile față de album au fost destul de lente: a fost refuzat de majoritatea caselor de discuri, abia în februarie 2000 a ajuns pe locul 1 în topul din UK, în vreme ce vânzările au crescut abia după 11 luni. 

PRODUCȚIE CU BUGET REDUS

Fără prea multe resurse financiare, albumul a fost creat de Moby pe cont propriu. Cu toate că își dorea foarte mult un album cu versuri, conștient că vocea nu îl ajută foarte mult, a folosit multe sample-uri. Una dintre cele mai puțin favorite piese de pe album (inclusă doar pentru esența ei despre amoralitatea abjectă), “South Side” are o versiune interpretată Gwen Stefani în perioada de glorie a albumului ei “No Doubt”. În ciuda faptului că vocea lui Stefani suna foarte bine, încercarea de a mixa piesa în mod onorabil a eșuat. Abia la un an distanță de la lansare, piesa a fost lansată în versiunea feat. Gwen Stefani. La insistențele unuia dintre managerii săi, Moby a inclus “Why Does My Heart Feel So Bad?”, o piesă scrisă în 1992 în stil tehno mediocră. Transformată într-o melodie mult mai lentă, a devenit un mare hit în Germania și una dintre cele mai iubite piese în întreaga lume. 

PORCELAIN

Piesa centrală și referința albumului “Play” este, fără îndoială, “Porcelain”. La prima înregistrare, părea banală și lentă. E singurul single pentru care Moby a pus voce și pe care l-a inclus pe album la insistențele managerului său. În timpul concertelor, “Porcelain” era piesa pe care publicul își mai comanda o bere. Însă Danny Boyle a folosit-o apoi în coloana sonoră a filmului “The Beach” (2000), producția care marca revenirea lui Leonardo DiCaprio după “Titanic”. Au urmat sute de reclame care au preluat drepturile pentru folosirea ei. 

UN NOU PROIECT MOBY

La 25 de ani distanță de albumul care i-a transformat cariera, Moby pregătește primul lungmetraj în calitate de producător și scenarist, în regia lui Mark Webber. “Tecie” este o poveste de dragoste plasată în comunitatea activiștilor pentru drepturile animalelor. Implicat direct în această comunitate, Moby a fost convins de potențialul vizual, de farmecul, uneori chiar sexy, așa cum îl descrie artistul. “Acesta e mediul pe care încercăm să îl cream, o versiune idealizată a modului în care ar putea arăta lumea.” 

Photo Creditmoby.com

Articole similare