Going outAfter x Image, primul festival de cultură vizuală din România

After x Image, primul festival de cultură vizuală din România

Festivalul explorează felul în care producem, consumăm și distribuim imagini are o temă anuală, însă vine cu o abordare 360 din perspectiva mai multor domenii care lucrează cu imaginea.

After x Image, primul festival de cultură vizuală din România, va avea loc în perioada 16 septembrie – 15 octombrie, la București, și propune o serie de evenimente.

THE REAL

Primul sezon al After x Image se desfășoară sub umbrela temei “The Real”. În explorarea multitudinii de imagini care descriu realitatea, fie că e vorba despre film documentar, fotografie de presă sau video-uri pe TikTok, After x Image încurajează exersarea mai multor perspective și pornește de la ideea că fiecare imagine este un fel de a privi și deci, nu poate fi citită decât în context.

After x Image chestionează reprezentări ale realului din mai multe puncte de vedere.

PROGRAM

Prima ediție a festivalului After x Image cuprinde șase tururi ghidate prin București (începând cu 16 septembrie), două filme însoțite de o discuție pe tema modului în care documentarele reușesc să înregistreze fragmente de realitate (17 septembrie) și un eveniment central (7-8 octombrie) care include o serie de conferințe cu invitați locali și internaționali, sesiuni de gaming și recenzii de portofolii pentru creatori de imagine din diverse domenii (artă, fotografie de presă, ilustrație și design grafic).

CE SPUN ORGANIZATORII

“Abordarea 360, prin lentilele mai multor domenii adresează tocmai nevoia contemporană de a conecta informații disparate extrase dintr-un consum enorm de imagini și a le transforma intr-o înțelegere stratificată. Într-o lume în care suntem inundați de informații și imagini, noi analizăm griurile în loc de opțiuni alb/negru și căutăm multitudinea de perspective în locul unei abordări binare”, explică Ioana Diaconu, fondatoare After x Image.

Mădălina Cozmeanu, fondatoare After x Image, adaugă: “Imaginea a devenit o sursă de informație la fel de importantă ca și scrisul și ne influențează activ deciziile, fie că e vorba de alegerea supermarketului sau de felul în care ne raportăm la problemele sociale și politice. Suntem forțați să vedem mai mult și avem puțin timp și prea puține instrumente să ne gândim la ceea ce vedem. After x Image creează contextul în care putem reflecta asupra imaginilor”.

DE-TURURI

Publicul va putea explora Bucureștiul alături de un antropolog (Bogdan Iancu), un urbanist (Alex Axinte), un artist vizual (Timothy Stanley), un fotograf (Ioana Moldovan), un director de creație și un designer grafic (Dan Stănescu și Andrei Nicolaescu) și doi activiști queer (Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru).

Tururile sunt concepute ca exerciții de schimbare de perspectivă și subliniază cum interesele personale și informațiile de care dispunem determină atât ceea ce vedem, cât și limitările percepției.

RECORDING REALITY

After x Image abordează raportul dintre realitate și reprezentările ei în imagini și prin film, prin programul Recording Reality, care prezintă, la Cinema Elvira Popescu, producțiile ”Chronicle of a Summer” (1960, r. Jean Rouch, Edgar Morin) și ”Young Solitudes” (2018, r. Claire Simon).

Cele două filme vor fi punctul de plecare pentru o discuție susținută de regizorul Alexandru Solomon și criticul de film și regizoarea Andreea Chiper despre posibilitatea obiectivității în filmul documentar, pornind de la cinéma vérité, termenul propus de Jean Rouch și sociologul Edgar Morin, pentru a desemna un tip de film documentar care favorizează improvizația în detrimentul unui scenariu.

Înscrierile pentru tururile ghidate se pot face gratuit online, iar biletele pentru proiecții se găsesc eventbook.ro.

After x Image, primul festival de cultură vizuală din România

Articole similare