Going out5 variante pentru Noaptea Muzeelor în București

5 variante pentru Noaptea Muzeelor în București

Cea de-a 20-a ediție a seriei de evenimente Noaptea Muzeelor în România are loc în 18 mai.

Mai mult de trei sferturi dintre muzeele publice din țară nu vor participa, cu program special prelungit, la Noaptea Muzeelor, în semn de protest față de Guvern privind – în principal – salarizarea. Ele vor avea însă program obișnuit de vizitare.

Nici în București nu vor fi prea multe variante nocturne. Muzeul Antipa, Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie sunt câteva dintre cele care vor absenta. Like5 a găsit cinci destinații pentru Noaptea Muzeelor în Capitală.

MARe/ MUZEUL DE ARTĂ RECENTĂ

”Imagini ale solitudinii. Lucrări din colecția MARe” este una dintre expozițiile care pot fi vizitate de Noaptea Muzeelor în spațiul din Primăverii, între orele 19:00 – 22:00.

Sunt examinate instanțele solitudinii – și prin și dincolo de stereotip – în lucrări din colecția muzeului. ”Cum arta – în orice formă a ei – este un mediu predilect al acestei stări, în întregul spectru al emoțiilor și anomaliilor care-i sunt atașate, este și firesc să ne aplecăm asupra acestei intimități relatate și totodată ocultate de artiști”, spun organizatorii.

Expoziția curatoriată de Ioana Iuna Șerban reunește lucrări semnate de 13 artiști: George Anghelescu, Ștefan Bertalan, Michele Bressan, Andrei Chintilă, Doru Covrig, Daniel Djamo, Alina Fenelș, Aniela Firon, Florin Mitroi, Larisa Sitar, Naiana Vatavu, Bogdan Vlăduță și Ecaterina Vrana.

Cealaltă expoziție e ”Cei noi/ Graduate Curated”. Până în 20 mai, absolvenți și studenți din cele mai importante patru centre artistice naționale – Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca – expun împreună, pentru prima dată în decurs de decenii, într-un muzeu din București.

Expoziția „Cei noi / Graduate Curated” este dedicată studenților din anii terminali și absolvenților din ultimii trei ani (2021 – 2023) de la toate specializările – pictură, grafică, sculptură, ceramică, artă murală, foto-video, design vestimentar și industrial. Curatori sunt Antonia Iordache și Erwin Kessler.
Accesul pentru ambele este gratuit.

ARCUB – Hanul Gabroveni

ARCUB – Hanul Gabroveni propune trei expoziții de Noaptea Muzeelor. ”Art & Coffee for a Sustainable Future”, expoziție-concurs dedicată elevilor de liceu, va fi deschisă în Sala Studio, ”Revitalizarea unui spațiu cu personalitate – Cinema Marconi”, cu proiecte ale studenților Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” ce vizează transformarea și revitalizarea clădirii Cinematografului Marconi, va fi în spațiul Info Hub, și ”Universul lui Salvador Dalí” – în spațiile Hanului Gabroveni de la demisol, parter și etajul întâi.

Doar pentru expoziția Dalí accesul va fi posibil pe bază de bilet, însă acesta va putea fi cumpărat la jumătate de preț.

Expozițiile pot fi vizitate de Noaptea Muzeelor între ora 20:00 și 02:00.

GALERIA COSTUMELOR DE TEATRU DOINA LEVINTZA

Costumele folosite în spectacole de o importanță deosebită, semnate de renumiți regizori ca Dragoș Galgoțiu și Mihai Măniuțiu, în colaborare cu Doina Levintza, aduc povestea teatrului în fața vizitatorilor. De la ”Richard III”, de William Shakespeare, pus în scenă de Mihai Măniuțiu în 1993, la ”Casanova”, inspirat din memorii, în regia lui Dragoș Galgoțiu în 2015, fiecare costum păstrează povestea și atmosfera spectacolului pentru care a fost creat.

Aceste creații remarcabile nu au rămas în granițele țării, ci au ajuns pe scene din mari orașe europene.
În galerie, alături de costume, vizitatorii pot admira și obiecte de epocă și recuzită, care aduc un plus de autenticitate și profunzime experienței lor. Pentru Noaptea Muzeelor, sunt pregătite surprize, spun gazdele.
Accesul în Galeria Costumelor de Teatru din Bd. Ion Mihalache va fi gratuit, în 18 mai, între orele 18:00 și 00:45.

MUZEUL TEATRULUI NAȚIONAL DIN BUCUREȘTI

Muzeul Teatrului Național din București își redeschide porțile pentru public pentru a doua oară de Noaptea Muzeelor și invită la expoziția ”Regina Maria la teatru”, care cuprinde costume de scenă ale unor actori cu o activitate însemnată, documente, afișe și fotografii care întregesc imaginea de ansamblu a spectacolelor din care provin costumele și altele care sunt mărturii pentru biografia actorilor.

Accesul gratuit este permis prin Foaierul Sălii ”Ion Caramitru”, în intervalul orar 18:00 – 23:00.

ROMAN TOLICI, LIMITED EDITIONS. NOAPTEA ALBĂ A BEZELELOR

Lucrări în ediții limitate realizate de Roman Tolici se vor afla în 18 mai la Tort de Bezea din strada Roma, unde accesul e gratuit de la 08:00 la 00:00.

Roman Tolici, originar din Republica Moldova, a studiat arta la Chișinău și a ajuns în București în 1990, grație unei burse de studii la Liceul de Artă “Nicolae Tonitza”, acordată de statul român. În București a urmat și cursurile Universității de Artă.
Tolici a experimentat – deopotrivă – în domeniul literaturii, al ilustrației și animaţiei, benzii desenate și fotografiei, pentru ca, începând cu anii 2000 să se impună, prin expoziții personale și de grup, ca pictor.

Edițiile selectate fac parte din trei serii distincte PARK, DARK MATTER și 10 (HONEY), din portofoliul artistului, și au fost create la inițiativa Mobius Gallery de a produce o serie curatoriată de ediții limitate, cu scopul de a facilita accesul publicului la achiziționarea artei contemporane. Fiecare ediție este semnată și numerotată de artist în partea de jos, fiind certificată printr-o hologramă ce poartă un număr unic și este însoțită de un certificat de autenticitate.

Photo CreditLike5

Articole similare