Lifestyle5 seriale celebre filmate în Italia

5 seriale celebre filmate în Italia

Înconjurul lumii prin intermediul a 5 seriale filmate în 5 țări. Prima oprire: Italia.

Explorăm lumea prin intermediul unor seriale celebre ale căror locații de filmare au devenit atracții în tururile turistice. Italia este, fără îndoială, una dintre destinațiile de top, dar și unul dintre locurile de naștere ale cinemaului de artă. Cinematografia italiană a secolului XX s-a remarcat drept o forță creatoare, revoluționară, apreciată de critici, imprimată în istorie prin unul dintre cele mai cunoscute curente – neorealismul italian. Partituri regizorale impresionante, subiecte universale cu parfum local care au stârnit empatie mondială. Italia continuă să fie un generos loc de joacă pentru o bună seamă de producții internaționale prin varietatea și frumusețea locurilor. 

MY BRILLIANT FRIEND

Adaptarea celebrului roman scris de Elena Ferrante, producția HBO “My Brilliant Friend” se concentrează pe povestea prieteniei dintre Lenù și Lila care a început la școală, în anii 1950. Plasată într-un Napoli periculos și fascinant totodată, pornim într-o călătorie care se întinde pe durata a 60 de ani de viață. O serie care încearcă să dezlege misterul Lilei, cea mai bună prietenă a Elenei, dar și cel mai mare dușman al ei. Crescând în Rione, cartierul dur și întunecat din Napoli, fetele creează o puternică și ciudată legătură, în mijlocul rivalităților sociale și al violenței Mafiei Camorra.

O mare parte a filmărilor s-au derulat în orașul Caserta din sudul Italiei, în vreme ce exterioarele s-au concretizat în Napoli (vizitează cartierul Rione Luzzatti pentru a descoperi tunelul cu 3 intrări, urmează artera principală Lo Stradone pentru a ajunge la biserica La Sacra Famiglia și Biblioteca Publică Andreoli, dar oprește-te și la Pizzeria Carmnella), precum și în Ischia (Ischia Porto, Ischia Ponte, plaja Maronti, L’Albergo della Regina Isabella). Producția a continuat în următoarele sezoane în Florența (Piazza della Signoria, Piazza Santa Croce, Piazza Santissima Annunziata). 

THE GOOD MOTHERS 

Seria limitată “The Good Mothers”, producție Disney+, recompensată cu Ursul de Aur la Berlinale Series 2023, este povestea a 3 femei care s-au născut într-un mediu criminal, cel mai bogat clan al Mafiei italiene din Calabria, ‘Ndrangheta. Seria este bazată pe cartea cu același nume semnată de Alex Perry, inspirată din fapte reale.  Aflate sub puternica influență a bărbaților din viețile lor (tați, frați, soți), cele 3 riscă totul pentru a doborî răul din interior și colaborează cu o curajoasă procuroare.

Pregătirile filmărilor au purtat echipa de producție în Calabria, chiar în satele în care  au copilărit femeile: Rosarno și Pagliarelle. Însă atmosfera din zonă era mult prea riscantă, drept urmare au fost identificate locații similare în Calabria și împrejurimile sale, zone cu peisaje puternice, în jurul unor construcții ilegale. Producția “The Good Mothers” s-a filmat și în Roma și Milano. 

NORMAL PEOPLE 

Emoționantul serial “Normal People”, bazat pe succesul literar cu același nume al lui Sally Rooney, urmărește relația disfuncțională a lui Marianne (Daisy Edgar-Jones) și Connell (Paul Mescal), povestea lor de dragoste care debutează în liceu și continuă până mai târziu prin variate faze de up & down. Serialul de 12 episoade a fost extraordinar de bine primit, cu 4 nominalizări Emmy și 2 la Globurile de Aur, a reprezentat o rampă de lansare pentru Paul Mescal, recompensat cu trofeul BAFTA pentru rol principal. 

Acțiunea principală e setată în Irlanda, însă drumurile îi poartă pe cei doi și în Italia. Scenele de la vila familiei Mariannei sunt plasate în Trieste, la câteva ore distanță de Veneția, însă filmările s-au derulat în San’Oreste, în apropierea Romei. Vila propriu-zisă este listată și promovată ca atare pe site-urile de închirieri.

Il Casale, Tenuta Sverzano, aparține aceleiași familii de 150 de ani și are aerul rural tipic italian, cu o priveliște încântătoare și o piscină generoasă. În Stimigliano, un alt orășel din nordul Romei, a fost locația excursiei celor doi. Un loc cu o atmosferă tipic italiană de dolce far niente, acolo unde lumina e blândă și înghețata e delicioasă. De altfel, cei doi savurează desertul în Piazza Vittoria Emanuele. 

THE WHITE LOTUS (SEZONUL 2) 

Un spectaculos hotel de lux, peisaje siciliene care îți taie respirația, Vespa și sentimentul că te simți Monica Vitti, precum și puncte cheie din Taormina, Noto, Palermo au fost principalele locații de filmare pentru al 2-lea sezon “The White Lotus”. Peripețiile diverșilor bogătași și angajați ai celebrului resort sicilian au dovedit faptul că “La dolce vita nu e chiar atât de dulce”, însă frumusețile Italiei stârnesc un profund dor de ducă.

Dacă ești curios să urmezi traseul celebrului serial HBO, iată principalele atracții: Palatul San Domenico din Taormina (Hotelul Four Seasons) – amplasat în vârful unei stânci cu vedere la Marea Ionică, Muntele Etna în fundal, fostă mănăstire din secolul al XIV-lea, transformat în hotel în 1896; plaja din Cefalù, restaurantul La Cambusa din orașul Giardini Naxos;

Taormina (Teatrul Grec, locul care a găzduit luptele gradiatorilor, Castello degli Schiavi, aflat la 30 de minute, la periferia orașului Fiumefreddo, un loc celebru și în “The Godfather”, acolo unde se ascundea Michael Corleone), orașul Noto (splendida zonă barocă cu palate ce găzduiesc cafenele și magazine – Piazza del Municipio, Catedrala din Noto cu scările sale emblematice, Villa Elena – mănăstirea din secolul al XVII-lea transformată în casă siciliană de celebrul architect francez Jacques Garcia), Palermo (Villa Tasca – fostă cabană de vânătoare a unui baron Italian, cu o serie de grădini spectaculoase, străzile pitorescului Centru Vechi sau Teatro Massimo. Iar dacă stai să analizezi traseul, realizezi că e doza perfectă de Italia de care ai nevoie!

WE ARE WHO WE ARE 

Creat de Luca Guadagnino împreună cu Sean Conway și Paolo Giordano, serialul “We Are Who We Are”, producție originală HBO, a avut premiera în 2020 la Festivalul de la San Sebastian. Explorează duios și brutal totodată prietenia a doi puști americani care locuiesc într-o bază militară americană din Italia concentrându-se pe prima iubire, identitatea de gen, dar mai ales entuziasmul și angoasa adolescenței.

Chiar dacă baza militară e centrul acțiunii, peisajele în care evadează puștii îți vor stârni un dor fantastic de vacanță fix în acele locuri: Chioggia – cu lumina frumoasă, cerul senin, o mini Veneția cu poduri și apă, de o simplitate care rezonează perfect cu personajele și căutările lor existențiale; Bologna – drumul spre Biserica San Luca (sau Sanctuarul San Luca din fostul cartier Saragozza) aflată în vârful unui deal merită făcut la pas.

Pornește de la Canal delle Moline din via Piella și se îndreaptă spre Arco del Meloncello care marchează începutul celor 666 de arcade (cel mai lung portic din lume). O splendidă cărare arcuită foarte-foarte abruptă. Priveliștea de sus este impresionantă, iar din punct de vedere istoric, aceasta este poziția sfântului, pelerinii care făceau acest drum ajungeau în cele din urmă la sfințenie.

Articole similare