Features5 repere despre Diane Von Furstenberg 

5 repere despre Diane Von Furstenberg 

Documentarul “Diane Von Furstenberg: Woman in Charge” este disponibil în exclusivitate pe Disney+

Curajoasa și impresionanta poveste a femeii care, în urmă cu 50 de ani, a revoluționat scena modei, documentarul “Diane Von Furstenberg: Woman in Charge” este disponibil în exclusivitate pe Disney+. Diane Von Furstenberg avea doar 22 de ani când a venit cu o idee ce avea să schimbe pentru totdeauna industria modei: rochia wrap (înfășurată) a fost privită ca un simbol al puterii feminine și al eliberării de orice constrângeri propulsând cariera lui Von Furstenberg ca designer și femeie de afaceri. 
Sinceră cu ea însăși, într-o luptă continuă împotriva sexismului într-o lume dominată de bărbați, Diane Von Furstenberg a fost un exemplu viu de emancipare, rezistență, spirit antreprenorial și stil. Documentarul semnat de două regizoare, Sharmeen Obaid-Chinoy (dublu premiată cu Oscar) și Trish Dalton, încadrează succesele și provocările Dianei Von Furstenberg, schimbările periodice ale emblematicei rochii care intra și ieșea din trendurile modei, expansiunile excesiv de ambițioase, reducerile controlate și renașterile surprinzătoare. Portret emoționant și deopotrivă amuzant, documentarul aduce în fața camerei personalități precum Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Fran Lebowitz sau Marc Jacobs. 

Like5.ro îți prezintă 5 repere esențiale din parcursul surprinzător al Dianei Von Furstenberg și a realizării documentarului:

DIANE VON FURSTENBERG 

“Cel mai îndrăzneț lucru pe care l-am făcut a fost să mă nasc. Nașterea mea a fost un miracol” declară Diane Von Furstenberg. Influența mamei sale, supraviețuitoare a lagărelor naziste de la Auschwitz, trecută prin abuzuri fizice și psihologice traumatizante, se resimte profund în anduranța incredibilă și în atitudinea dezinvoltă a femeii care a devenit o forță. Documentarul este un prilej de rememorare a tinereții și a primei căsnicii cu printul Egon Von Furstenberg, a libertății îmbrățișate de amândoi, a aventurilor și a unui divorț iminent, relațiile complexe cu cei doi copii ai săi, precum și cu Barry Diller, partenerul de viață din ultimii 20 de ani. Diane von Furstenberg a sfidat barierele cu îndrăzneala sinceră: “de ce nu poate o femeie să facă ceea ce face un bărbat?”

ROCHIA WRAP – UN MOMENT ISTORIC ÎN LUMEA MODEI

Simplitatea și senzualitatea rochiei gândite de Diane Von Furstenberg au fost elementele definitorii care au atras toate privirile. “Acea rochie m-a învățat tot ce știu despre modă, viață, femei și încredere” declară creatoarea. Perfectă pentru a seduce un bărbat și a-i face pe plac mamei sale, rochia era de o ingeniozitate cu totul specială: confortabilă și practică, avantaja orice siluetă, ușor de întreținut, spălat, aranjat. O bijuterie pentru femeile ocupate! Rochia se vindea atunci cu doar 86 de dolari. 

DE LA TAXI DRIVER LA PRINȚESA DE WALES

Inspirată din topurile înfășurate pe care le purtau balerinele, introdusă inițial sub forma unui top în primele colecții semnate de Diane Von Furstenberg, rochia din jersey a fost alternativa costumului în 1973 și s-a bucurat de un succes răsunător. Reprezenta o stare de spirit, era semnătura independenței și a eliberării. De-a lungul timpului, rochia wrap a fost purtată de Cybill Shepherd în “Taxi Driver”, Amy Adams în “American Hustle”, Felicity Jones în “On The Basis of Sex”, dar și de personalități ale scenei mondene și politice: Amy Winehouse, Madonna, Oprah Winfrey, Michelle Obama sau Prințesa de Wales. 

UN SIMBOL AL FEMINISMULUI

Povestea lui Diane Von Furstenberg se identifică cu un articol emblematic care a schimbat lumea la propriu și le-a oferit femeilor încrederea de care aveau nevoie. Documentarul surprinde America anilor 70, deceniul care deschidea o nouă lume femeilor, vorbește despre Al Doilea Război Mondial, despre Europa anilor 50 și te aduce apoi în criza financiară a anilor 80. Deschisă în fața camerei, vorbind despre decizii majore, despre croirea propriului drum, Diane Von Furstenberg este un exemplu grăitor al feminismului. Regizoarea Sharmeen Obaid-Chinoy a convins-o să își spună povestea: “vreau ca fetele din școlile africane să vadă acest film și să le dea putere.” Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Tribeca, la începutul lunii iunie, iar reacția lui Von Furstenberg a fost: “Am râs în mare parte. E sistemul meu de apărare”. 

FEMEILE DIN SPATELE DOCUMENTARULUI

Câștigătoare a două premii Oscar pentru documentarele sale de scurtmetraj, Sharmeen Obaid-Chinoy a semnat doar filme despre femei care se confruntă cu circumstanțe extraordinare și care au avut puterea de a se ridica, de a fi deschizătoare de drumuri. Obaid-Chinoy  a fost impresionată de povestea lui Diane Von Furstenberg, femeia care a creat un imperiu din nimic, într-o perioadă în care femeile nici nu făceau parte din ecuația societății. Fabiola Beracasa Beckman, producătorul documentarului, cunoscută pentru titlul “The First Monday in May” (2016) care urmărește realizarea Met Gala, este profund pasionată de poveștile din lumea modei: “au această calitate de cal troian, oferă o lentilă pentru a explora atât de multe fațete ale umanității.” Moda nu este niciodată doar de modă.

Articole similare