Give me 55 recomandări de la István Teglás

5 recomandări de la István Teglás

Unul dintre cei mai activi actori de teatru ai momentului, István Teglás este cel care care nu se sfiește în a spune lucrurilor pe nume, atât la nivel profesional cât și personal.

În materie de cinema, a avut șansa de a lucra cu regizori precum Horațiu Mălăele (“Luca”), Cristi Puiu (“Malmkrog”), Corneliu Porumboiu (“La Gomera”). Cu experiență pe scenele teatrelor din Timișoara, Sfântu Gheorghe, dar și în zona independentă, cu o sensibilitate aparte pentru dansul contemporan, István face parte din echipa Teatrului Național din București. La finalul lunii decembrie, îl poți urmări în “Repetiție pentru o lume mai bună”, în regia lui Radu Afrim. 5 recomandări vin din partea lui István, special pentru Like5.ro: locuri și lecturi menite să deschidă mintea și sufletul. 

URME DE BUCURIE

Urme de bucurie este un adăpost de animale care are sediul în Cernavodă, și este numit centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals în România. Am fost acolo și este o bucurie de loc – câini, pisici, măgari și cai, pe terenuri super spațioase, se bucură de grija celor angajați și celor care fac voluntariat. Adăpostul este dotat cu un cabinet veterinar pentru proprietari de animale de companie din zonă, care nu-și permit servicii medicale. De asemenea, se ocupă de adopții, educație și programe de sensibilizare în zonele rurale. Vizita la acest adăpost necesită o zi, cu tot cu drum, deoarece sunt multe de văzut și admirat. 

URME DE BUCURIE ȘI ALTE AMINTIRI ROMÂNEȘTI ALE UNEI ITALIENCE

“Urme de bucurie și alte amintiri românești ale unei italience” este cartea confesiune a Sarei Turetta (Italia) care este președinta și fondatoarea adăpostului Urme de bucurie. Cartea a apărut la noi în 2022 la Editura Humanitas, și conține jurnalul ei despre cei douăzeci de ani petrecuți în România, și construirea primului adăpost de câini la noi în țară. Cartea este dură, căci pune lumina pe societatea noastră plină de corupție și nepăsare. Dar pe lângă poveștile halucinante ale Sarei, se întrezărește și speranța că există nevoia de schimbare. 

HOMOISTORII. IEȘIREA DIN INVIZIBILITATE

“Homoistorii. Ieșirea din invizibilitate” este cartea lui Florin Buhuceanu despre istoria homosexualității din România. Apărut în 2022 la Editura Humanitas, cartea conține istorisiri, interviuri, fragmente din jurnale și din dosare ale Securității, mărturii surprinzătoare despre o comunitate redusă la tăcere până de curând.

JURNALUL UNUI FIGURANT

“Jurnalul unui figurant” este jurnalul pictorului și graficianului George Tomaziu – de care am aflat din cartea mai sus menționată a lui Florin Buhuceanu. A fost publicată de Editura Univers în 1995 și e o carte care se găsește mai greu (dacă nu la anticariat, atunci pe site-uri). George Tomaziu a fost spion în favoarea Aliaților în al doilea Război Mondial și furniza informații importante pentru Marea Britanie. A trecut prin aproape toate închisorile României de atunci, iar după aproape cincisprezece ani de închisoare, moare în exil la Paris.

STRAJA DRAGONILOR

“Straja Dragonilor” este o carte cu memoriile lui Ion Negoițescu, poet, eseist, critic literar – o altă personalitate marcantă din perioada interbelică. A fost publicată tot de Editura Humanitas în 2009, apoi în 2017. Aflat pe patul de spital, Ion Negoițescu, exilat și el, vorbește deschis despre viețile persoanelor gay din România – într-o perioadă când acestea erau pedepsite cu închisoarea. E o carte a cărei sinceritate te izbește, rar am citit ceva atât de direct și deschis despre experiențele de viață ale unei personalități cunoscute.

Photo CreditAdi Bulboacă

Articole similare