Give me 55 recomandări de la Andreea Vasile

5 recomandări de la Andreea Vasile

e Andreea Vasile o cunoașteți din celebrul serial “Umbre”, dar și din recenta miniserie “Spy/Master” și din comedia romantică “Ramon”.

În teatru o puteți vedea în comedia “Un bărbat pentru Sara”. Este mentor pentru tinerii dornici să urmeze cursuri de specialitate, dar și mamă cu normă întreagă. Ar fi putut fi un sportiv de performanță ambițios, dar a ales să își urmeze pasiunea pentru actorie. Andreea Vasile este genul de persoană discretă care declanșează entuziasm în jur atunci când începe să povestească. Echipa Like5.ro a invitat-o să împărtășească din lucrurile care o bucură și o îmbogățesc: 

CĂRȚI

Aș începe așa: cărți fără de care viața nu mai e la fel după ce le vei fi citit, cărți care te însoțesc și fără de care niciun drum nu mai seamănă cu ce știai, cărți care-ți rafinează gusturile și te întrebi cum ai trăit până acum fără să porți cu tine poveștile cu pricina. I-am descoperit pe rând pe Terry Pratchett cu minunata lui “Lume Disc” (favorita mea rămâne “Small Gods”), pe Guzel Iahina, pe Hanya Yanagihara și Jonathan Franzen și Safran Foer și J.R. Moehringer cu inegalabilul “The Tender Bar”, pe Raymond Carver…

Pentru că de ceva vreme să fiu pasionată de statistică, economie, evoluție; și uite așa îl citesc de ani buni pe Malcolm Gladwell ( am început cu “Outliers”, iar ultima carte citită a lui e “Talking to Strangers”), pe Taleb cu “Lebăda Neagră” și “Antifragil”, pe Daniel Kahneman cu “Thinking Fast and Slow”. Iar de câteva zile am descoperit (datorită unor prieteni și mișto și pasionați de lecturi de toate felurile, și de viață sănătoasă 🙂 două titluri care așteaptă să fie comandate și citite: “Blueprint” a lui Plomin. Și “Outlive” a lui Peter Attia. Și mă tot întreb cum mi-au scăpat până acum.

PODCAST

În materie de podcasturi sunt mare fan podcastul lui Andrew Huberman; “The Revisionist History” al lui Gladwell (sunt foarte multe foarte bune de la Pushkin Ind), dar cu la fel de multă curiozitate și admirație am ascultat-o și pe Julia Louis-Dreyfus cu al ei “Wiser Than Me”. Care e mi-nu-nat. 

FILME

Cât despre filme, acum muuulți ani cea mai importantă descoperire a fost de departe Cassavetes (în continuare filmul meu preferat e “A Woman Under the Influence”). De câțiva ani îi ador pe Safdie Brothers și de când mă știu pe Coeni. Pentru absoluta și neclintita lor măiestrie. Dar îmi plac de mor și Refn și Cianfrance(Cianfrance a regizat de curând o mini serie cu Mark Rufallo în rol principal – “I Know This Much is True” care e absolut remarcabilă). Și că tot vorbim și de televiziune, nu pot să nu amintesc de “Succession” și “Severance”, cele mai importante produse tv descoperite anul ăsta. 

MUZICĂ

La capitolul muzică, ascult din de toate. Ascult mult, pe alocuri haotic. Dar dacă ar fi să închid ochii în momentul ăsta zic fără urmă de regret “Carnage” al lui Nick Cave. Pentru mine e albumul care e dincolo de muzică și mai presus de cuvânt. Deși, trebuie să recunosc, mă încearcă o ușoară remușcare, să nu zic nimic de “The Rise and Fall of Ziggy Stardust”. 

GOING OUT

De locuri de ieșit, nu prea mai știu de vreme ce nu mai sunt om de lume. Ah, ba da, cafeaua de la 20 Grams. Merg acolo des și au cea mai bună cafea. Sau poate ar mai fi un loc despre care am mai vorbit la un moment dat. Un sat mic și nu foarte cunoscut în sudul Mallorcăi. Cu marea la doi pași, cu străduțe înguste și restaurante cotlonite în grădini de lămâi și portocali. Unde totul miroase a liniște și a tihnă.

Photo CreditSabina Costinel

Articole similare