Tirana, capitala Albaniei, este genul de destinație de weekend deloc pretențioasă, colorată, călduroasă (se laudă că ar avea 300 de zile însorite pe an) și foarte ieftină la capitolul servicii. 2 zile ți-ar fi suficiente să descoperi orașul, să vizitezi punctele esențiale din centru și să explorezi cartierele sau bazarul. E un mix de comunism și mediteranean, orașul în care coexistă religiile, cu o arhitectură amestecată, în stil eclectic, dar cu un farmec special.
Albania e prima țară atee din lume, religia a fost interzisă între 1941 și 1992, au siesta și o limbă care nu se aseamănă cu nimic prin influențele sale indo-europene. În mod straniu, Tirana are o mulțime de teatre de bulevard, însă nu și cinematografe. În cazul în care vrei să explorezi și alte orașe din împrejurimile Tiranei (Durrës sau Berat) e indicat să îți rezervi o zi suplimentară pentru că traficul din orașe e haotic (mare atenție la traversat strada, chiar și atunci când ai verde). Like5.ro îți dă 5 motive să vizitezi Tirana:
ARHITECTURA
Arhitectural vorbind, Tirana înflorește. Se construiesc o mulțime de centre rezidențiale și zgârie-nori care vor schimba complet imaginea centrului și a cartierelor. Clădiri futuriste găzduiesc centre comerciale și descoperi o serie de detalii ieșite din comun pe clădirile existente care se încadrează perfect pe fundalul muntos care înconjoară Tirana. Blocurile comuniste din cartiere nu sunt foarte înalte, dar au storuri care le evidențiază în ansamblu. Oprește-te în Piața Skandenberg dar și la Piramida care este una dintre principalele atracții ale orașului, de unde poți admira priveliștea, un loc instragramabil înconjurat de cuburi colorate și cafenele.
MÂNCAREA TRADIȚIONALĂ ȘI DESERTURILE
Nu te arunca spre restaurante care lasă impresia de fine-dining. Te poți bucura de byrek (plăcintă cu spanac, carne, brânză) la numeroase patiserii unde poți savura și un espresso. Era Vila e un loc un poți descoperi numeroase specialități tradiționale, precum și vinuri locale, lanțul Opa e și el un loc de street-food cu specific grecesc unde mâncarea este gustoasă.
Te vei intersecta cu magazine care vând mixuri de fructe uscate, migdale, nuci și cu siguranță vitrinele cofetăriilor îți vor aminti de copilărie: prăjiturile lor sunt învelite în frișcă și nucă măcinată, iar dincolo de baclavale și biscuiți, desertul tradițional pe care trebuie să îl încerci este Trileçe cu aromă de vanilie, înmuiat în 3 tipuri de lapte, glazurat cu sos de caramel.
STREET-ART
Străbate Tirana la pas pentru a descoperi street-art-ul local în diferite dimensiuni: de la murale pe blocuri înalte până la cele de pe marginea străzii, poziționate pe ușile punctelor electrice. De la artă abstractă la celebrități și personaje din desene animate, vesele și colorate.
BUNKERELE
Între 1975 și 1983 dictatorul Enver Hoxha a construit 173.371 de bunkere în întreaga țară pentru a preveni invazia sovietică, iugoslavă, grecească și pe cea a NATO. Bunk’Art 1 și 2 pot fi vizitate cu un bilet combo (1400 Leke aproximativ 70 RON). Cel mai spectaculos este Bunk’Art 1 (unde poți vizita o serie de expoziții, inclusiv camerele destinate dictatorului Enver Hoxha și prim-ministrului Mehmet Shetu) aflat aproape de Dajti Express, telecabina care te duce pe Muntele Dajti (la o altitudine de 1613 de metri deasupra Tiranei).
PETRECERILE
Ce nu trebuie să ratezi în Tirana sunt petrecerile: electro, tehno, cu DJ și dans! Fii cu ochii pe Rebel.Community și descoperă evenimentele lor. Accesul se face pe bază de bilet, la intrare îți vei achiziționa și un card pentru băuturi (funcționează pe bază de top up în interior) și te vei distra de minune într-o atmosferă faină. Vei fi surprins ce bine le ies albanezilor petrecerile de noapte!