Give me 55 motive să vezi “Gardienii Planetei” în cinema

5 motive să vezi “Gardienii Planetei” în cinema

“Gardienii Planetei”, o călătorie impresionantă prin lumea balenelor și rolul lor esențial în ecosistemele naturale, are premiera în cinema pe 7 iunie.

Documentarul “Gardienii Planetei” aduce pe marile ecrane o experiență captivantă despre extraordinara lume a balenelor, într-un peisaj subacvatic fermecător surprins de regizorul Jean-Albert Lièvre. Narat de Jean Dujardin, completat de cântecele balenelor și o muzică poetică, “Gardienii Planetei” este un emoționant ghid didactic despre rolul esențial al balenelor în echilibrul ecosistemelor de peste 50 de milioane de ani. Distribuit de Independența Film, “Gardienii Planetei” rulează din 7 iunie în cinematografe, iar Like5.ro îți dă 5 motive pentru care trebuie să îl vezi:

PRIN OCHII BALENEI

“Gardienii Planetei” debutează cu informații precise: prima înregistrare a cântecului balenei datează din 1960, iar în 1997 acel cântec călătorea prin galaxie la bordul Sondei Voyager. Însă citatul din Carl Sagan (om de știință, unul dintre cei mai mari intelectuali în explorarea spațială) este cel mai percutant: “Balenele comunică. S-ar putea să ne spună ceva. Până în prezent, nimeni nu a reușit să le interpreteze mesajul.” Pornind de la detalii științifice, regizorul Jean-Albert Lièvre te introduce în lumea subacvatică, în intimitatea nașterii apoi, prin ochii unei balene eșuate pe un țărm, te poartă în oceanele lumii și îți dezvăluie secretele din adâncuri. Migrațiile, legăturile strânse dintre balene și puii lor, solidaritatea comunității lor sunt doar câteva dintre detaliile punctate. Un lucru e cert: ușurința mișcărilor mamiferelor gigantice surprinsă de camera de filmat îți va șterge orice teamă de apă!

“WHALE NATION”

“Gardienii Planetei” a avut ca sursă de inspirație cartea semnată de Heathcote Williams, “Whale Nation”. Publicată în 1988, cartea lui Williams este considerată “un clasic ecologic” sub forma unui imn închinat frumuseții, inteligenței și măreției celui mai mare mamifer de pe pământ, o pledoarie împotriva vânătorii lor. Un volum esențial ce relatează detalii fascinante din istoria balenelor și punctează importanța acestora în construirea civilizației. 

AȘTEPTAREA DE 31 DE ANI

Cu o experiență solidă în producția reportajelor și documentarelor despre viața sălbatică, Jean-Albert Lièvre a străbătut planeta și s-a apropiat cu multă răbdare de subiectele sale. Prima ocazie de a înota cu balenele a fost în timpul unei călătorii în Silver Bank, un recif de corali din largul Insulelor Turks și Caicos. O experiență intensă și emoționantă care l-a marcat profund: după 15 zile de așteptare pe o barcă de pescuit, fără a se putea apropia de ele și fără nicio imagine filmată, într-o bună zi, în timpul unor scufundări, fundul stâncos al mării din față a început să se miște și să încline, dând senzația de prăbușire sau alunecare de teren. Dar în fața lui Lièvre era o balenă care a început să se întoarcă cu o grație de nedescris și o lejeritate aeriană. “Am visat acel moment timp de mai multe nopți și am plecat acasă fără nicio filmare, dar de atunci mi-am dorit să fac un film despre balene și să împărtășesc acel moment cu alții. Tot ce a trebuit să fac a fost să aștept 31 de ani.” declară regizorul.

ARTA DE A TRECE NEOBSERVAT

Cu protagoniști atât de speciali, condițiile de filmare impuse sunt extrem de specifice: echipa a fost limitată la 3 persoane, regizorul apelând la cei mai buni specialiști subacvatici. Printre aceștia s-a aflat și renumitul scafandru și cameraman René Heuzey care, de mai bine de 25 de ani, trăiește alături de o familie de cașaloți în Mauritius. De-a lungul timpului, el a dezvoltat o legătură specială cu mamiferele și este autorul emoționantelor imagini ale alăptării din “Gardienii Planetei”. Dar cum balenele sunt cele care decid dacă vor să fie abordate, arta de a trece neobservat a fost esențială în realizarea filmărilor. Fabuloasele întâlniri surprinse de Lièvre și echipa sa au fost posibile prin foartă multă discreție. 

ECHILIBRUL FRAGIL AL PLANETEI

Viața Planetei se bazează pe un echilibru fragil în care fiecare ființă vie are un rol bine stabilit. Sănătatea oceanelor influențează clima globală, diversitatea și supraviețuirea umanității. “Gardienii Planetei” vorbește despre rolul esențial al oceanelor în reglarea climatului, furnizarea resurselor esențiale vieții, precum și de rolul vital al balenelor în tot acest cerc. Este semnal de alarmă asupra pericolelor care amenință mamiferele și asupra consecințelor pe care dispariția lor le-ar putea provoca. Filmul lui Jean-Albert Lièvre este o lecție necesară despre poluare, schimbări climatice și pescuit excesiv, despre nevoia de a acționa conștient pentru protejarea acestor ecosisteme. 

Photo CreditIndependența Film

Articole similare