Give me 55 motive să nu-l ratezi pe Mads Mikkelsen în “Bastardul”

5 motive să nu-l ratezi pe Mads Mikkelsen în “Bastardul”

“Bastardul / The Promised Land”, cu Mads Mikkelsen în rolul principal, are premiera în cinematografele din România pe 28 iunie

Westernul nordic “Bastardul / The Promised Land” este un tur de forță plin de suspans care urmărește povestea impresionantă a căpitanului Ludvig Kahlen, figură emblematică din istoria Danemarcei. Cu un traseu festivalier impresionant care a debutat în Competiția Oficială de la Veneția în 2023, premiat ulterior pentru performanța lui Mads Mikkelsen, pentru regia impresionantă (semnată de Nikolaj Arcel), scriitura poveștii și construcția personajelor, pentru imaginea poetică sau costumele ce completează delicat și inteligent întreaga arhitectură, “Bastardul” spune o poveste universală despre curaj și puterea viselor. Distribuit de Independența Film, lungmetrajul are premiera în România pe 28 iunie. Like5.ro îți dă 5 motive să nu-l ratezi pe Mads Mikkelsen în “Bastardul”:

AMBIȚIA COLONELULUI KAHLEN

Adaptare a bestsellerului inspirat din istoria Danemarcei “The Captain and Ann Barbara” semnat de Ida Jessen, “Bastardul” îl are în centru pe fostul căpitan de armată Ludvig Kahlen care, în secolul al XVIII-lea, e determinat să transforme ostilitatea din peninsula Iutlanda în prosperitate și poftă de viață. Teritoriu mlăștinos și aparent imposibil de locuit, Iutlanda devine un scop nobil pentru ambițiosul Kahlen care visează la o colonie în numele Regelui. Fiul nelegitim al unei servitoare și al unui nobil, Kahlen sfidează armata și vrea cu orice preț să obțină titlul nobiliar prin înființarea unei noi colonii pe pământurile sălbatice ale țării. Inconștient în ce gură a leilor se aruncă, într-o zonă condusă de nemilosul Frederik de Schinkel, Kahlen e nevoit să se confrunte cu obstacole greu de îndurat. 

UN FILM PERSONAL PENTRU REGIZOR

Experiența de a deveni tată l-a schimbat profund pe Nikolaj Arcel, cunoscut pentru regia filmelor “King’s Game”, “A Royal Affair” și pentru scenariul “The Girl with the Dragon Tattoo”.  Părinte fiind, a devenit mult mai atent la filmografia sa, dar mai ales la amintirile legate de realizarea lor. A redescoperit o pasiune infinită de a crea povești, de a face lucruri cu sens. “Bastardul” s-a născut dintr-o confruntare existențială și a devenit cel mai personal film al său. Un film despre maniera în care ambițiile și dorințele eșuează lamentabil dacă devin scop unic în viață, în condițiile în care lipsa de control e inevitabilă. “Noi ne facem planuri și Dumnezeu râde” declară Arcel. 

MADS MIKKELSEN ÎN ROL PRINCIPAL

Premiat cu Oscarul european (European Film Award) pentru interpretarea din “Bastardul”, Mads Mikkelsen este omul contrastelor, cel care întruchipează deopotrivă blândețea și răceala, mila și duritatea. Capacitatea de a vira subtil de la ironie la sarcasm, de la profunzime la furie transformă fiecare gest, privire sau replică într-un firesc absolut. În rolul căpitanului Kahlen, Mikkelsen reușește deopotrivă să acționeze solitar și să mobilizeze oameni, iar “bastardul” din el capătă dimensiuni spirituale. Adept al ordinii, nemilos, obsedat de ordine, dar mai ales de misiunea lui, personajul interpretat de Mads Mikkelsen reușește să vrăjească publicul cu o asprime senzuală și o finețe profundă. 

O PRODUCȚIE GRANDIOASĂ

Cu un buget de 8 milioane euro, “Bastardul” este una dintre cele mai mari producții ale renumitei companii Zentropa (compania lansată de Lars von Trier). Nikolaj Arcel și-a provocat producătorii cu o idee grandioasă căreia nu îi puteau rezista – un vis devenit realitate: “am o dragoste infinită pentru cinema-ul epic. Unul dintre filmele de referință a fost Lawrence of Arabia.” a declarat regizorul. 42 de zile de filmare în cele mai spectaculoase locații din Danemarca și Suedia, cu peisaje scandinave sălbatice, completate de interioare filmate în Germania și Cehia, acolo unde reconstrucția fidelă a epocii a fost posibilă. Echipa a ajuns inclusiv în peninsula Iutlanda, regiunea istorică unde accesul turiștilor este restricționat, acolo unde Ludvig Kahlen și-a construit casa în urmă cu sute de ani. 

ECHIPA FANTASTICĂ

Producătoarea Louise Vesth este una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei daneze, inclusă de publicația The Hollywood Reporter în topul celor mai influente femei din industrie. Colaborarea sa cu Lars von Trier a debutat cu “Melancholia” (2011) și continuă până în prezent.  
Vechi colaborator al regizorului Arcel de la “A Royal Affair”, directorul de imagine Rasmus Videbæk știe exact încotro să înainteze și când e momentul să stea deoparte. Cu o imagine percutantă, Videbæk lasă loc poveștii și personajelor fără a atrage atenția asupra asupra camerei de filmat. Recompensat cu European Film Award pentru performanța sa epică și viscerală. 
Designerul de costume Kicki Ilander contribuie aproape imperceptibil la conturarea personajelor, dozează excelent fiecare detaliu, accesoriu și centimetru de material. Toate acestea au adus apreciarea EFA printr-un binemeritat premiu pentru cele mai bune costume într-o producție europeană. 

Photo CreditIndependența Film

Articole similare