Features5 lucruri despre ”Bob Marley: One Love”

5 lucruri despre ”Bob Marley: One Love”

Lungmetrajul regizat de Reinaldo Marcus Green despre viața legendei reggae va fi lansat în cinematografele românești în 16 februarie 2024

”Bob Marley: One Love”, povestea modului în care emblematicul muzician reggae a depășit obstacolele, inclusiv o tentativă de asasinat, și parcursul muzicii sale revoluționare, relatează o perioadă a triunghiurilor amoroase, a punkului londonez și a conflictelor în Războiul Rece.

DIN JAMAICA ÎN REGATUL UNIT ȘI RETUR

Bob Marley și-a început cariera în Kingston, Jamaica, unde a trăit și creat până în 1976, când, din motive politice, a fost împușcat. A supraviețuit, a susținut chiar un concert la două zile după incident. S-a mutat la Londra, a impulsionat comunitatea rastafariană din Marea Britanie, aflată în creștere, iar el și trupa The Wailers au înregistrat ”Exodus” – ales ulterior de Time albumul secolului. Marley s-a întors triumfător la Kingston pentru a susține concertul ”One Love Peace”, în 1978.

BOB MARLEY PENTRU NOUA GENERAȚIE

Bob Marley este prezentat noii generații prin interpretarea făcută de actorul britanic Kingsley Ben-Adir. Plin de pasiune, el alimentează ceea ce Ziggy – fiul cel mare al lui Marley, care a produs filmul împreună cu sora lui Cedella – a numit ”o incursiune rapidă în viața tatălui meu”.

CUM A MODIFICAT MARKETINGUL ESENȚA LUI MARLEY

Marketingul pentru Bob Marley și muzica lui a trecut prin mai multe etape de la moartea lui, în 1981, survenită din cauza unui cancer. Imaginea de rasta politic, cândva incisivă, a fost schimbată de Dave Robinson, pe atunci director general al Island Records, care a conceput compilația cel mai bine vândută, ”Legend”, concentrându-se pe cântecele de bună dispoziție. Din acel moment, în mare parte din lume, Marley a fost înțeles ca fiind Cuddly Dread, motivul pentru bongurile colorate și căciulile croșetate cu dreadlocks de lână. Frecvent asociat cu drogurile, din aceste rațiuni, Bob Marley era muncitor, extrem de harnic, dedicat muzicii și activismului.

Conceptul de marketing în ceea ce îl privește s-a schimbat din nou odată cu ascensiunea mișcării Black Lives Matter, când Universal a început să-l poziționeze drept revoluționarul pan-africanist care a fost întotdeauna. Provocarea pentru filmul ”One Love” a fost cum să reunească toate acestea.

Chris Blackwell, fondatorul Island Records, îl considera pe Marley ”extrem de important pentru casa de discuri” și pentru sine. Blackwell, interpretat de James Norton în ”One Love”, laudă acum filmul, inclusiv pe Lashana Lynch în rolul Ritei Marley. El spune că regizorul, Reinaldo Marcus Green, “a făcut o treabă incredibilă”.

EU ȘI EU, COMUNITATEA ÎNLOCUIEȘTE INDIVIDUL

În film, Rita îi explică lui Bob principiul rasta “eu și eu”: comunitatea care înlocuiește individul. Cu toate acestea, spun unii critici, acest concept nu se regăsește întotdeauna pe parcursul lungmetrajului, centrat în totalitate pe marele artist.

MESAJ DE UNITATE

Sarcina acestui film este de a fi accesibil, de a estompa marginile alegerilor neconvenționale ale lui Marley pentru a extinde mesajul său de unitate, pan-african și pan-uman.

Photo CreditParamount Pictures

Articole similare