Exclusiv5 întrebări despre părințeală cu Ruxandra Luca

5 întrebări despre părințeală cu Ruxandra Luca

Ruxandra Luca, vedeta celui mai longeviv show matinal de televiziune, "Neatza cu Răzvan și Dani”, semnează rubrica de părințeală din fiecare marți, de la Antena 1.

Cu o abordare extrem de naturală și modernă, Ruxandra vine de fiecare dată cu sfaturi practice și recomandări esențiale despre creșterea copiiilor. Povestește responsabil, cu umor și emoție, din experiența personală de mamă a 3 copii de vârste diferite: 14, 8, respectiv 3 ani. Echipa Like5.ro a invitat-o să analizeze sau să demonteze 5 mituri despre părințeală: 

“EU NU O SĂ FAC CE AU FĂCUT PĂRINȚII MEI CU MINE!” AUZIM DESTUL DE DES ASTA, CE “GREȘELI” NU AI VRUT SĂ REPEȚI ÎN RELAȚIA CU CEI 3 COPII AI TĂI?

Mă gândesc, adesea, că părinții mei au făcut atât cât au putut pentru mine, cu ce au avut și au știut la momentul respectiv. Mă ajută să privesc așa lucrurile. Mult timp m-am uitat in urmă, apoi am învățat să nu o mai fac, ci să îmi mut atenția spre copiii mei. Îi las pe ei sa îmi spună de ce au nevoie, încerc să ascult, săînțeleg, să mă pun in locul lor. Vreau să fiu părintele de care copiii mei au nevoie, cred că asta e cel mai important. 

“PĂRINȚII SE REALIZEAZĂ PRIN COPII”, E O REPLICĂ DIN FILMUL “POZIȚIA COPILULUI”, CUM TE RAPORTEZI LA AFIRMAȚIA ASTA?

Mișto filmul, mi-a plăcut mult! Copiii noștri nu sunt ai noștri, de fapt. Sunt ai lor și atât. Nu au datoria să ne împlinească visurile sau să ajungă acolo unde noi nu am reușit vreodată. Ceea ce îmi doresc, înainte de orice, e să cresc oameni buni, pregătiți pentru viață și care știu să se bucure de ea. 

CINCI LUCRURI PE CARE LE-AI ÎNVĂȚAT DE LA COPIII TĂI?

Doar cinci? 🙂 Zilnic învăț câte ceva de la copiii mei, ochi sa avem sa ii vedem și urechi sa ii ascultam, pentru ca, adesea, sunt mult mai profunzi și mai înțelepți decât noi și, cu toată experiența noastră de viața, tot ei ne dau lecții. Cea mai importantă lecție cred ca rămâne cea a bunătatii, a lucrului făcut din suflet și complet dezinteresat, pentru cei din jur.

CE NU O SĂ CITIM NICIODATĂ ÎN CĂRȚILE SAU BLOGURILE DE PARENTING?

Cum se simte cu adevărat să fii părinte. Oricât de amănunțite ar fi descrierile, oricât de elaborate teoriile, până nu simți totul pe pielea ta, nu știi, cu adevărat. 

CARE SUNT SFATURILE TALE PENTRU CEI CARE SE LUPTĂ CU FRICA DE A DEVENI PĂRINTE?

Dacă așteptam momentul potrivit să facem copii, s-ar putea ca el să nu vină vreodată, asta în primul rând. În orice caz, nu cred că oamenii ar trebui convinși sa devină părinți. Decizia asta îi privește, până la urmă, doar pe cei doi parteneri și e un pas de făcut când zic ei că e timpul, nu când îi împing de la spate rudele, vecinii, societatea. Pe scurt, despre părințeală, e frumos și greu. Dar frumosul bate greu, drept dovadă, am 3 copii. Și posibil să nu fi închis încă fabrica ;)) 

Articole similare