Going out5 instalații imersive de explorat la RADAR 2024

5 instalații imersive de explorat la RADAR 2024

Cea de-a V-a ediție RADAR New Media Art se desfășoară între 4 și 6 octombrie la București sub tema Future Nature și explorează remodelarea interacțiunilor și a naturii umane.

RADAR, cel mai mare festival de new media art din România, aduce în premieră în acest an un line-up de 11 artiști internaționali din Franța, Polonia, Danemarca, Portugalia, Ungaria, Ucraina și Bulgaria. Între 4 și 6 octombrie, la Hotel Caro din București, publicul descoperă 20 de instalații de artă imersivă concepute în jurul temei Future Nature, lucrări ce propun experiențe transformatoare prin împletirea artei cu tehnologii de ultimă generație precum realitatea augmentată, realitatea virtuală, realitatea mixtă, inteligența artificială, video-mapping și senzori de interactivitate. RADAR New Media Art expune lucrările digitale ale artiștilor și studiourilor independente din România, iar un program special este dedicat studenților și absolvenților de masterat din cadrul UNATC.

Festivalul include și RADAR Kids, program cu instalații de lumini și sunet, jocuri interactive și activități antrenante pentru cei mici. Biletul pentru zona Kids asigură accesul pe întreaga perioadă a zilei în cadrul festivalului, precum și în spațiul verde al Dumbravei. 

Și în acest an, serile RADAR vor fi animate de performance-uri audio-vizuale live pe scena AV amplasată în păduricea de lângă lac, la Hotel Caro, și muzică electro, experimentală, classic-jazz-electro fusion sau folk iranian. 

Like5 îți recomandă 5 instalații de explorat în cadrul RADAR 2024:

AI & ME – ROMÂNIA

Semnată de artiștii interdisciplinari Daniela Nedovescu și Octavian Mot, instalația “AI & Me” e un puzzle care explorează interacțiunea dintre inteligența artificială și public, ca o provocare de a ne expune tehnologiei și de a ne asuma implicațiile AI-ului în viețile noastre. “The Confessional” este centrul experienței acolo unde participanții devin personajele principale, iar rezultatul este un mix de descriere, imaginație și sfaturi, dezvăluiri venite din partea celei mai provocatoare forme de inteligență. Instalația a fost premiată la Festivalul ADC 2024 din Hamburg și a fost inclusă în selecțiile evenimentelor de profil din Paris, Sziget, Barcelona și Salzburg. O puteți explora în cadrul RADAR 2024.

FACE OF UNIVERSE – JAPONIA

Prezentat în premieră în România, “Face of Universe” este un proiect-studiu care se concentrează pe geopolitica plantelor, topografia și ecosistemele din zonele urbane și rurale ale fiecărui oraș, cu accentul pe diferențele și distribuția fiecărei regiuni. Creată de japonezul Tatsuru Arai, instalația include opere de artă care permit explorarea istoriei oamenilor și a orașelor prin intermediul tehnologiei și a inteligenței artificiale. Pornind de la principiul științific al nașterii ecosistemului din energia fuziunii nucleare a soarelui, artistul introduce în instalație elemente poetice, florile sălbatice care reprezintă “fața universului”. 

METAMORPHOSIS – MOLDOVA

Pornind de la tema celei de-a V-a ediții RADAR – Future Nature, artistul moldovean Alex Viju propune instalația audio-vizuală “Metamorphosis”, generată de inteligența artificială. Natura trece printr-o transformare profundă și prinde forme surprinzătoare, dincolo de imaginația privitorului. Alex Viju lasă AI-ul să își imagineze o lume distinctă și să fim martorii intersecției dintre tehnologie și natură, proiectând forme viitoare ale vieții. “Metamorphosis” este o reinterpretare a relației noastre cu mediul înconjurător, dar și o analiză empatică a manierei în care tehnologia o influențează și remodelează continuu. 

PORTRAITS OF NO ONE – PORTUGALIA

Portughezii Tiago Martins, João Correia și Sérgio Rebelo prezintă în cadrul RADAR 2024 “Portraits of No One”, o instalație interactivă bazată pe prezența publicului, lucrare ce explorează conținutul generat la granița dintre real și artificial. De îndată ce pășești în zona centrală a lucrării, instalația generează și proiectează portrete foto-realiste pe baza trăsăturilor faciale surprinse. Pe măsură ce spațiul se animă, “Portraits of No One” e hrănit într-o manieră surprinzătoare. Devino protagonistul unei dintre cele mai provocatoare lucrări din cadrul RADAR 2024!

TANGO IN WONDERLAND – UNGARIA

Artistul maghiar David Szauder propune “Tango in Wonderland” și provoacă participanții să iasă din zona de confort prin zdruncinarea preconcepțiilor. Cu ajutorul inteligenței artificiale, Szauder generează situații sociale neașteptate din dorința de a identifica legătura dintre tehnologie și sensibilitate. Viu colorată, instalația “Tango in Wonderland” caută răspunsul cheie în ce manieră tehnologia poate servi conceptual subiectele delicate. 

Photo CreditRADAR

Articole similare